Policija u akciji

Provalili u servis, ukrali mopede pa se vozikali po Kozali. A to im nije jedini “grijeh”

Vladimir Mrvoš

Prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske pojačano je nadzirala vozače mopeda i motocikala / Foto: D. ŠKOMRLJ

Prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske pojačano je nadzirala vozače mopeda i motocikala / Foto: D. ŠKOMRLJ

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osim spomenutih otuđili još dva mopeda, mobitele i druge predmete iz servisa, kao i da je 20-godišnjak tjedan dana prije otuđio još jedan moped iz istog servisaRIJEKA – Dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici I. policijske postaje Rijeka nad dvojicom hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teške krađe. Riječ je o dvojcu, starosti 19 i 20 godina, koje je policija zatekla 21. svibnja na području Kozale u Rijeci dok su upravljali mopedima marke Piaggio i Gillera, riječkih registracijskih oznaka, a koje su prethodno otuđili provalom u moto servis.


Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osim spomenutih otuđili još dva mopeda, mobitele i druge predmete iz servisa, kao i da je 20-godišnjak tjedan dana prije otuđio još jedan moped iz istog servisa. Time su 55-godišnjeg hrvatskog državljanina i riječki motoservis oštetili za oko 30.000 kuna. Policijski službenici su tijekom kriminalističkog istraživanja pronašli svih pet otuđenih mopeda i druge otuđene predmete koji su vraćeni vlasnicima. Po završetku istraživanja, zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe i krađe, protiv obojice osumnjičenika je podnesena kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.


U akciji  22. svibnja od 15 do 20 sati prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske pojačano je nadzirala vozače mopeda i motocikala u cilju veće zaštite i sigurnosti ove kategorije sudionika u prometu, kao jedne od najugroženijih skupina. Sveukupno su kontrolirana 103 vozača, i to 57 vozača motocikala i 46 vozača mopeda. Zabilježeno je 35 prometnih prekršaja, od kojih najviše sedam prekršaja prekoračenja brzine. Svi prekršaji prekoračenja brzine zabilježeni su kod vozača motocikala, od kojih izdvajamo 37-godišnjeg vozača motocikla marke Aprilia, riječkih registracijskih oznaka. Spomenutog vozača zaustavila je posada policijskog  presretača na području čvora Matulji. Kretao se iz smjera Rupe prema Rijeci brzinom od 183 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine od 90 km/h.
Dva vozača upravljala su neregistriranim motociklima, a jedan vozač mopeda nije imao zaštitnu kacigu. Tijekom pojačanog nadzora vozači mopeda i motocikala zatečeni su u počinjenju po jednog prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, s nevidljivom registracijskom pločicom te u još 18 različitih prometnih prekršaja.
U provedbi pojačanog nadzora prilikom kontrole mopeda na području nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka i Policijske postaje Opatija korišteni su valjci za utvrđivanje maksimalne brzine mopeda. Navedeno je provedeno u suradnji s djelatnicima stanica za tehnički pregled vozila. Nakon utvrđivanja brzine iznad 50 km/h kod četiri mopeda, vozači su s mopedima upućeni na izvanredni tehnički pregled vozila gdje je u stanicama za tehnički pregled utvrđeno  da su tehnički neispravni. Vozači ova četiri mopeda su isključeni iz prometa, privremeno su im oduzete registracijske pločice te su kao i ostali počinitelji prometnih prekršaja sankcionirani temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama.