Borba protiv vatrene stihije

Priskočile zračne snage: Dva Airtractora sudjeluju u gašenju požarišta Plješivica kod Knina

P. N.

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su danas u akciju gašenja požara na području Plješivice kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji, priopćio je MORHDva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su danas u akciju gašenja požara na području Plješivice kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji, priopćio je MORH.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 20. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 29 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 4 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika.


Uz gašenje požara provedeno je i 35 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 240 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.
U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 28 puta.