Oprez pri internet plaćanju

Hakeri preusmjeravaju uplate: Sve češće računalne prijevare s poslovnim računima

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!Porečka je policija zaprimila prijavu pravne osobe s područja Poreča da je oštećena za više desetaka tisuća kuna. Naime, nepoznati počinitelj presreo je poslovnu komunikaciju te je izmijenio podatke za uplatu novca i na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Njemačkoj, uplati novac na račun pravne osobe sa sjedištem u Mađarskoj.


Osim što je oštećena pravna osoba, utvrđeno je kako su na sličan način oštećena i najmanje tri strana državljana jer je počinitelj presreo i njihovu komunikaciju s pravnom osobom iz Poreča. Novac koji su strani državljani uplatili za usluge iznajmljivanja turističkog smještaja, zbog promjene podataka za uplatu, završio je na računu neznanca.


Okolnosti prijevare s poslovnim računima se istražuju, a s obzirom da je i labinska policija nedavno imala prijavu slične računalne prijevare, policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!