SVJEDOČANSTVO ANTONIA VOZILE

Pokušao je spasiti utopljenika na Pećinama: “Namjerno su ga bacili u more, sve je bilo gotovo u 20 sekundi”

Vladimir Mrvoš, Igor Duvnjak

Iako se činilo da je sve u redu jer je čovjek nastavio plivati, tijelo je ubrzo postalo beživotno. Nakon što su ga izvukli iz mora i okrenuli na bok, nije imao pulsa. Brzo je došla hitna pomoć koja je odmah krenula s reani-macijom, ali bilo je prekasnoRIJEKA – Na kupalištu Križić, starijim posjetiteljima poznatijem kao kupalište nekadašnjeg hotela Reš, kod kućnog broja 44, u utorak oko 18.20 sati utopio se muškarac. Tijelo nesretnog muškarca prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gdje će se saznati točan uzrok smrti, a policija provodi i kriminalističko istraživanje.


Tako je jučer glasilo službeno izvješće Policijske uprave primorsko-goranske o tragediji za koju je javnost saznala kada je poznati mladi rukometaš Antonio Vozila, nekadašnje nadareno desno krilo Kozale, na društvenim mrežama opisao kako je na Pećinama pokušao spasiti muškarca bačenog u more.
Vozila je opisao »vidno pijanu ekipu od četiri, pet muškaraca koji su imali između 30 i 40 godina« i koji su svog prijatelja gurnuli nasilno u more.


»Iako se na prvu činilo da je sve u redu jer je čovjek nastavio plivati, nakon samo 20 sekundi tijelo je postalo beživotno«, opisao je mladić, dodajući da je, »budući da je teren sam po sebi loš (duboko more i samo stijene), odlučio pomoći čovjeku te su ga nekako izvukli iz mora i okrenuli ga na bok, ali pulsa nije bilo. Brzo je došla hitna pomoć koja je odmah krenula s reanimacijom, ali prema riječima svjedoka, nažalost, bilo je prekasno.


Šokirani svjedok
Antonio nam je ukratko prepričao nemili događaj kojem je nehotično bio očevidac i nastojao je pomoći.


– Došao sam predvečer baš s treninga, došao sam se malo okupati, kaže Antonio Vozila.


– Niti ne znam kako se zove ta plaža, to jest to i nije plaža, to su više stijene i jedan mol. Tamo je bila grupa njih četiri – pet ljudi, dosta pijanih. Nakon otprilike pet minuta došli su do mola i tog su čovjeka naguravali do tamo. On je bio s njima, taj im je čovjek navodno bio prijatelj, priča nam Vozila.


Tada se vrlo brzo počelo odmotavati klupko tragedije.


– Oni su ga s ciljem dogurali do mola, s namjerom da ga gurnu u more. Mislim da je imao 42 godine, tako su navodno rekli. Nakon toga su ga bacili u more i on je potom zakratko nastavio plivati, ali nitko nije obraćao pažnju na njega. Okrenuo sam se nakon 20 sekundi i vidio da je čovjek s glavom u moru i da nije pri sebi.


To su valjda onda vidjeli i njegovi prijatelji i pokušali smo ga izvući. Problem je međutim bio što je tijelo bilo beživotno. U toj sam ga poziciji izvlačio s obale jer na tom terenu je nemoguće čovjeka izvući iz mora. Ostali su odozdo pomagali i u tom trenutku je došla Hitna pomoć. Ustanovili su da je mrtav, došao je mrtvozornik i policija, ispričao nam je Antonio.


Bogat sportski opus iza mladog rukometaša Vozile

Antonio Vozila je mlad igrač, ovo nadareno ljevoruko desno krilo Kozale je rođen 1999. godine, ali je za njim već bogat sportski opus, počev od matične Kozale, nakon koje je uslijedio poduži međunarodni niz koji traje do danas i nastavlja se.
– Nakon Kozale sam bio u Francuskoj, pa onda u Njemačkoj, a sada slijedi nova epizoda. Potpisao sam dvogodišnji ugovor za portugalskog prvoligaša Sporting club Horta. Ovim sam napokon došao u ligu u kakvoj sam trebao biti i ranije. To je kvalitetna liga, tu je puno dobrih igrača. Nadam seda će mi to biti odskočna daska za neku još bolju ligu. Mlad sam, još imam prostora za napredak u karijeri, kazao je Vozila.

Jasno da je šokiran događajem kojem je svjedočio, nakon što je pokušao pomoći, ali ovoga puta pomoći više nije bilo.


– Nisam mogao niti zamisliti da ću to doživjeti ovdje, tu u Rijeci, na Pećinama. Ali nažalost, stvari su takve kakve jesu, govori mladić koji je doživio svakako tešku traumu, dodajući da se sada mora okrenuti sutrašnjici, iako će ovaj nemili događaj svakako dugo pamtiti.


– Život nam donosi novi dan. Nadam se samo da će odgovorni znati procijeniti što je točno bilo. Ne vjerujem da je čovjek umro od pada, ali je vjerojatno umro od šoka, kada pijan čovjek padne u more, ali gurnuti ga takvoga!? Sigurno da bi ovo trebala biti pouka kako se ne smije ponašati u takvim situacijama, zaključuje.


Slučaj nalik pogibiji Vitomira Jovičića Simkea

Novi tragični slučaj po mnogočemu nalikuje na pogibiju Vitomira Jovičića Simkea, dobrog duha Rijeke, kojeg je alkoholizirani nasilnik u travnju 2009. godine bez ikakva povoda bacio u nabujalu Rječinu. Simke, tada 36-godišnjak s blagim duševnim poremećajima, nažalost se utopio kada ga je na okupljalištu mladih na mostu iznad Rječine pokraj hotela Continental, preko ograde u rijeku bez ikakva povoda bacio Arnold Uremović. Simke se utopio nošen nabujalom Rječinom. Uremović je ismijavao te večeri Simkea pred svojim društvom te ga u jednom momentu podigao i bacio preko ograde. Arnold Uremović, u vrijeme ubojstva 24-godišnjak, osuđen je na Županijskom sudu u Rijeci na 12 godina zatvora za ubojstvo.

 


Okupljalište beskućnika


Prema riječima stanovnika zgrada oko plaže Križić, to je mjesto postalo okupljalište beskućnika koji su najčešće u vidno alkoholiziranom stanju. Tome uvelike doprinosi i napuštena i devastirana vila na kućnom broju 44 na Šetalištu XIII divizije. U zapisniku Mjesnog odbora Pećine iz svibnja ovo godine tajnik MO Marijan Matković upoznao je Vijeće Mjesnog odbora s odgovorom Direkcije za komunalno redarstvo u vezi novih prijava na stanje okućnice u ulici Šetalište XIII divizije kućni broj 44.


U odgovoru se navodi da je vlasnik nekretnine platio izrečenu novčanu kaznu, a da Komunalno redarstvo ne može sukladno važećim propisima poduzimati daljnje intervencije na nekretnini jer bi se to smatralo neovlaštenim ulaskom u tuđi posjed bez valjane pravne osnove. Poslana je prijava o mogućoj zarazi, ponovo s požurnicom, i proslijeđena Državnom inspektoratu – Sanitarnoj inspekciji na daljnje postupanje, a direkcija za komunalno redarstvo dopise prosljeđuje opunomoćeniku vlasnika nekretnine. Nažalost, izgleda da je napuštena elitna vila na samom moru dobila nove stanare, ali i nesretnu prvu žrtvu ovogodišnje sezone kupanja.