Nastavljena istraga

Jelenje zavijeno u crno: Tko je postavio sajlu koja je odnijela život mladog motociklista?

Vladimir Mrvoš

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Općina Jelenje nikada neće prihvatiti ovakav način branjenja imovine i šumskih puteva, kaže načelnik MarčeljaTko je postavio sajlu na šumskom putu u blizini Lukeža na području Jelenja koja je u nedjelju navečer bila kobna za 21-godišnjeg motociklista Doriana Semiona Valentića?


Policija nastavlja istragu, no nije tajna da ne vlada velika ljubav između lovaca, planinara i ljubitelja enduro sportova, na području cijele Europe. Lovci se žale da im motokrosisti plaše i uznemiravaju životinje, uništavaju šumske puteve, a da ih je svakih danom sve više, posebice iz Austrije, Italije i Slovenije, gdje su takve aktivnosti strogo regulirane. Naime, lovci su čak pokušali putem zakona zabraniti takve aktivnosti na njihovim lovnim područjima u dogovoru s lokalnom samoupravom pa su neki gradovi i donijeli zabranu o takvim aktivnostima na području njihove nadležnosti.


Načelnik Jelenja Robert Marčelja, vidno potresen nesretnim slučajem izjavio je za naš list da »sajle i žice među ljudima nikad ne donose dobro«.

– Nažalost, jelenjski kraj zavijen je u crno protekli vikend. Mladi život našeg sumještanina nepovratno je izgubljen. Ovom prilikom izražavam iskrenu sućut njegovoj familiji. O nemilom događaju izviješten sam putem Županijskog centra za obavješćivanje 112. Na teren su izašle dežurne službe, koje su nažalost mogle konstatirati smrt. Naše šumsko područje veoma je aktivno kroz vikend. U prirodi borave planinari, biciklisti, motociklisti, šetači, rekreativci, kao i članovi lovačkog društva koji se brinu za divljač. Bez obzira na eventualne imovinsko-pravne probleme i nesuglasice te različita razmišljanja u viđenju problematike uvijek postoji način za riješiti problem koji neće ugroziti nikog tko u šumi boravi.


Još jednom, kao načelnik Općine Jelenje, pozivam sve mještane da se suzdrže od samovoljnih akcija i aktivnosti kako se ovakve tragedije ne bi dešavale. Općina Jelenje nikada neće prihvatiti ovakav način branjenja imovine i šumskih puteva. Uvijek stojimo na raspolaganju za medijaciju, a sve u cilju mirnog rješavanja problema na terenu. I ovim putem molim mještane ako postoje neke znane lokacije, gdje se postavljaju sajle, da se jave Općinskom načelniku koji će po službenoj dužnosti postupiti, odnosno zatražiti hitno uklanjanje od nadležnih službi.


*** Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…