USKOK-ova optužnica

Dvojica policajaca iz Crikvenice zadržala za sebe 500 kuna od kazne. Sad im prijeti pet godina zatvora

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Inkriminirani slučaj zbio se u Crikvenici, na Jadranskoj magistrali, 24. studenog 2017. oko 11 sati. Dvojica se terete da su kazneno djelo počinili kao službenici Policijske postaje Crikvenica, dok su obavljali nadzor cestovnog prometaRIJEKA Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina prijeti dvojici policajaca optuženih za zlouporabu položaja i ovlasti, protiv kojih je vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo optužnicu koja ih tereti da su kao policajci prisvojili 500 kuna, novac naplaćen zbog prometnog prekršaja.


Optužnicom USKOK-a za zlouporabu položaja terete se Leo Bolješić (42) i Renato Brnčić (50) iz Grižana koji su udaljeni iz službe rješenjem PU primorsko-goranske iz ožujka prošle godine.


Inkriminirani slučaj zbio se u Crikvenici, na Jadranskoj magistrali, 24. studenog 2017. oko 11 sati. Dvojica se terete da su kazneno djelo počinili kao službenici Policijske postaje Crikvenica, dok su obavljali nadzor cestovnog prometa.
Službena rekonstrukcija slučaja pokazala je da je Bolješić stop-palicom zaustavio automobil »audi A4«, zadarske registracije, nakon što je Brnčić laserskim uređajem utvrdio da je prekoračio dopuštenu brzinu od 60 km/h.


Bolješić je zatim od vozača zatražio vozačku dozvolu, pozvao ga u policijski kombi, te mu priopćio da je počinio prometni prekršaj, za koji kazna iznosi 1.000 kuna, a ako plati na licu mjesta 500 kuna. Vozač »audija« predao mu je 500 kuna, za što mu policajac nije izdao potvrdu, niti bilo gdje u evidentirao naplaćen iznos kazne, već je, tvrdi USKOK, zadržao novac za obojicu.