
Foto: TZZŽ
Brošura promovira filozofiju "od polja do stola" i predstavlja proizvođače i turističke djelatnike koji svoje proizvode turistima nude upravo na svom pragu
Moderni trendovi u turizmu diktiraju sve bliži kontakt posjetitelja s njegovom destinacijom, kroz običaje i povijest te hranu i svakodnevicu njegovih domaćina. Zato su sve popularnije turističke rute i “dnevna iskustva” s poljoprivrednicima, vinarima i stočarima, koji vlastite proizvode tako, osim što ih turistima nude na kušanje i prodaju, približavaju kroz realno iskustvo njihova nastanka.
A upravo su gastronomske delicije jedne od najpoznatijih u našoj regiji. Omeđena, s jedne strane plodnim Ravnim kotarima, premrežena malim selima u kojima još uvijek prevladava stočarska i poljoprivredna tradicija; te brojnim otocima, na kojima još uvijek obitava teška ribarska povijest, Zadarska je županija savršeno odredište za ljubitelje gastronomije, ali i njezinih izvorišta, polja, staja i mora.
Znaju to jako dobro i u Turističkoj zajednici Zadarske županije, koja je vrijedne zadarske OPG-ovce predstavila u atraktivnoj brošuri – “Welcome Taste & Buy”, te im tako omogućila bolju promociju na turističkom tržištu, kao i priliku da širem broju posjetitelja predstave svoje autentične proizvode.
OPG Mate Dušević, Foto: TZZŽ
Inspirativne priče
Zadarska je županija iznimno privlačna posjetiteljima, a razloga za to ima zaista puno. Blaga mediteranska klima i velik broj sunčanih sati, raskošne i raznolike prirodne ljepote, brojni vrijedni kulturno-povijesni spomenici, srdačni i gostoljubivi domaćini te osobito izvorne domaće gastronomske poslastice kao i obilje dobre kapljice koje možete ovdje probati, neki su od njih.
Ako podržavate održivi i zeleni turizam, preferirate lokalno uzgojenu hranu, ulje ili vino te želite autohtoni doživljaj, “Welcome Taste & Buy” domaćini su pravi izbor. Njihova imanja ne samo da omogućavaju posjetiteljima kušanje autentičnih okusa destinacije, već i upoznavanje s procesom proizvodnje, a nude i mogućnost kupnje proizvoda direktno od proizvođača.
Ribarski obrt “Moćun” iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, tako nastavlja tradiciju i stare recepture stvarane generacijama više od 200 godina pretvara u pravi kulinarski doživljaj. U Šopotu pokraj Benkovca, Agroturizam “Lolina vatrenica” prezentira svu ljepotu Ravnih kotara uz posebnu poslasticu Benkovački prisnac. Pogled na more, okus tradicije i domaća hrana – Agroturizam “Plavica”, mjesto je za opuštanje i uživanje u domaćim proizvodima, peki i slasticama pripremljenim po starim receptima, dok OPG Rozalinda Banić kroz svoje kreacije čuva i prenosi duh pašmanske tradicije – od maslina, voća i povrća do likera.
Kualjski OPG Lungić, mjesto gdje mladost i tradicija stvaraju novu priču, uvažavajući nasljeđe djedova kroz domaće vino, frišku ribu i maslinovo ulje. U genima vještih Kaljana iz Ribarskog obrta Mrotine ukorijenjena je ljubav prema otoku i moru, koju kroz svoje specijalitete poput mariniranih inćuna i maslinovog ulja prenose i na svoje posjetitelje. To su samo neke od inspirativnih priča koje se mogu pronaći u ovoj brošuri.
Ribarski obrt Moćun, Foto: TZZŽ
BROJNI PROIZVODIOd pršuta, vina, sira i maslinova ulja, do raznih džemova, ribljih prerađevina i prirodnih kozmetičkih proizvoda rađenih od prirodnih sastojaka s ljekovitim i samoniklim biljem. Sve je to objedinjeno u novoj brošuri Turističke zajednice Zadarske županije |
Prošlost i budućnost
Od pršuta, vina, sira i maslinova ulja, do raznih džemova, ribljih prerađevina i prirodnih kozmetičkih proizvoda rađenih od prirodnih sastojaka s ljekovitim i samoniklim biljem. Sve je to objedinjeno u novoj brošuri Turističke zajednice Zadarske županije “Welcome taste & buy”, koja promovira filozofiju “od polja do stola” i predstavlja proizvođače i vrijedne domaćine koji svoje proizvode turistima nude upravo na svom pragu – u sklopu kušaonica, konoba i OPG-ova.
Članovi kluba “Welcome taste & buy” sada imaju priliku bolje se predstaviti potencijalnim klijentima i u prvi plan staviti upravo proizvode svog truda. U brošuri se mogu saznati detalji o brojnim autohtonim namirnicama i jelima, od otoka do dubokog zaleđa. Daleko od gradske vreve i gužvi, odabrani OPG-ovi svojim gostima nude priliku da se odmore od užurbane urbane svakodnevice, u prirodi, da uživaju u domaćoj spizi te vide kako se nekada živjelo i radilo u hrvatskim selima.
Na 750 metara nadmorske visine, pet kilometara od Srba, na samom rubu zadarskog i ličko-senjskog kraja, OPG Keča Perica posjetiteljima uz domaće ličke specijalitete pruža mir i iskustvo seoskog života. U mjestu Ljubač gdje se tradicija živi u svakom maslinovom listu, a ljubav prema tom plemenitom stablu osjeti se u svakom gutljaju, OPG Mate Dušević odiše mirisom svježe pečenih fritula i okusima koji tako lako vraćaju u djetinjstvo.
Autentične okuse Bukovice savršeno dočarava OPG Mate Gašpar iz Gornjih Ceranja koji posjetiteljima ujedno omogućava i jedinstveno iskustvo seoskih aktivnosti dok OPG Zagorac iz srca Ravnih kotara u modernoj kušaonici nudi nagrađivano ekološko maslinovo ulje i domaće delikatese, spajajući tradiciju i autentično dalmatinsko gostoprimstvo. U Salima na Dugom otoku, uljara OPG-a Filipi služi cijelom otoku i čuva stoljetnu tradiciju, a strast prema maslinama stvara zajednicu posvećenu održivom maslinarstvu.
Na otoku Pašmanu, skriveni atelje i eno-gastro kutak OPG Katica Mušćet odiše posebnošću te pruža intiman i autentičan otočki doživljaj. Eno-gastronomsko iskustvo u kojem se domaća jela sljubljuju s vinima i likerima vlastite proizvodnje dio je bogate ponude SOPG Maraš iz Vrsi. Ovdje svaki obrok, poslužen u autentičnom ambijentu, spaja tradiciju dalmatinske kuhinje i somelijersku stručnost u jedinstven doživljaj.
OPG Lungić, Foto: TZZŽ
Od polja do stola
U jednom od 12 mjesta na Dugom otoku, u mirnom selu Žman, smjestio se OPG Žampera, koji odražava duh Dugog otoka, kombinirajući ekološku poljoprivredu s autentičnim lokalnim proizvodima. Na drugom kraju županije, postoji jedno malo mjesto – Poljica, okruženo maslinicima i starim vinogradima, i OPG Šinjorina Smokva u kojem kraljica Mediterana – smokva – ima posebno mjesto. Gosti ovdje mogu doživjeti toplinu domaćinskog života među smokvama.
Život u uspavanom ličkom dijelu oživio je “Sokol – Feel Good Estate”, spoj netaknute prirode i gurmanskih užitaka. Njihova ekološka proizvodnja sokova i rakija od jabuke, uz mesne specijalitete ispod peke i brojne aktivnosti, nudi nezaboravan doživljaj Like. Na otoku Pašmanu, nezaobilazna stanica za posjetitelje je dućan OPG-a Matulić poznat po inovativnim eko-proizvodima pod brendovima “Pašmanero” i “Pašman Libre”. Osim prehrambenih proizvoda, u ponudi imaju prirodnu kozmetiku na bazi maslinovog ulja i otočkog bilja.
Da je ribarenje lako, onda bi ribar bio – svatko. Baš zato što je taj posao, poput plovidbe morima, kruh sa sedam kora, rijetko tko se odlučuje da mu to bude zanimanje. Ribarski obrt Nefali u Ražancu kombinacijom ribolova i gastronomije stvara nezaboravne uspomene i pruža pravi okus Mediterana.
Te na kraju, i svijetu gdje se vina često smatraju “kraljevima” svečanih pića, jedan obiteljski OPG Barichevich 1853 iz Maslenice odlučio je promijeniti pravila igre i stvoriti “pjenušac od – meda”.
Brošura TZ Zadarske županije “Welcome Taste & Buy” promovira filozofiju “od polja do stola” i predstavlja proizvođače i turističke djelatnike koji svoje proizvode turistima nude upravo na svom pragu. Fokusiran na obiteljske farme, OPG-ove, domaćinstva i smještaj u turizmu van urbanih i napučenijih primorskih regija, “Welcome Taste & Buy” širi vidike novim iskustvima, okusima i povijesti koji su našim turistima često nedostupni.