VALAMAR

Pical Resort primjer je nove ere hrvatskog turizma

Zvonimir Guzić

Foto: VALAMAR

Foto: VALAMAR

Najznačajniji turistički projekt u Hrvatskoj otvara se u proljeće 2026. godine i transformira Poreč u cjelogodišnju destinaciju vrhunske gastronomije, wellnessa i brojnih sadržaja otvorenih lokalnoj zajednici



Valamar, jedna od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj i regiji, poznata je po inovativnim projektima i visokim standardima u hotelijerstvu i održivom razvoju.


Kao ključni igrač u hrvatskom turizmu, Valamar kontinuirano ulaže u razvoj destinacija i podizanje kvalitete usluge, stvarajući nova radna mjesta i potičući lokalno gospodarstvo.


Najnoviji projekt te kompanije je Pical Resort 5*, investicija vrijedna 200 milijuna eura koja će otvoriti svoja vrata u proljeće 2026. godine u Poreču. Ovaj luksuzni resort donosi novu dimenziju turizma, s fokusom na cjelogodišnji razvoj, održivost i jačanje veze s lokalnom zajednicom, te već sada značajno doprinosi razvoju gospodarstva, zapošljavanju i turističkoj ponudi.




Pical nije zatvoreni resort. To je urbani prostor za goste i građane, pažljivo dizajniran da obogati život zajednice. Projekt također otvara tisuće novih prilika za male poduzetnike i obrtnike, a već su sada u njegovu realizaciju uključene brojne hrvatske građevinske i projektantske tvrtke, kao i lokalne firme i obrtnici.


– Investicija u hotel Pical označava važan iskorak u transformaciji Poreča prema modelu cjelogodišnjeg, visokokvalitetnog turizma, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara.


– Uz modernizaciju turističke ponude, projekt će imati i izravne ekonomske koristi za lokalnu zajednicu – otvaranje hotela generirat će novih tri milijuna eura prihoda godišnje za gradski proračun, te značajnu dodatnu potrošnju u lokalnim restoranima, trgovinama, ugostiteljskim objektima i raznim uslugama, s posebnim naglaskom na starogradsku jezgru Poreča.



Željko Kukurin. Foto: MANUEL PALJUH

Dugoočekivana bazenska infrastruktura


Dodao je kako će nova zona Pical nastaviti funkcionirati kao otvoren i integriran prostor – šetnice, plaže i rekreacijski sadržaji ostaju dostupni građanima i posjetiteljima tijekom cijele godine, čime se osigurava ravnoteža između turističkog razvoja i potreba lokalne zajednice.


– Posebno nas raduje što grad Poreč ovim projektom konačno dobiva i dugoočekivanu bazensku infrastrukturu – vanjski pedesetmetarski bazen i unutarnji bazen za treninge – koja će služiti sportskim klubovima, djeci i građanima, rekao je Kukurin.


– Pical je mjesto za koje smo svi mi Porečani vezani i zato mi je posebno drago da investicija u Pical ne znači zatvaranje ovog prostora, nego upravo suprotno – njegovo otvaranje i unaprjeđenje, i to tako da bude dostupan svima. Ovaj projekt donosi novu dimenziju turizma u našem gradu – onaj koji traje cijele godine i pruža koristi ne samo gostima, već i našim građanima.


Kroz sporazum između Grada Poreča-Parenzo i Valamara osigurano je da unutarnji 25-metarski i vanjski 50-metarski bazen ne budu samo investicije zatvorenog tipa, već i sportska infrastruktura na raspolaganju djeci i sportašima naših klubova. Time zajedno gradimo snažnu sportsku priču koja će dugoročno podići razinu sporta u našem gradu i omogućiti mladima najbolje uvjete za trening i razvoj, na čemu zahvaljujemo Valamaru, izjavio je gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić.



Šetnice, plaže i rekreacijski sadržaji ostaju dostupni građanima i posjetiteljima tijekom cijele godine. Foto: VALAMAR

Grad Poreč već je započeo projekt uređenja šetnice Antona Restovića i prometnice na lokaciji postojeće staze i prometnice u zoni Pical, koja povezuje centar grada sa Špadićima. Radi se o jednoj od najomiljenijih gradskih zona za šetnju, rekreaciju i druženje, a projekt je osmišljen kako bi se prirodna ljepota ovog dijela obale spojila s potrebama građana i gostiju, uz dašak povijesne inspiracije – nekadašnje trase Parenzane koja je povezivala istarske gradove.


Radovi se odvijaju u dvije faze, od kojih dionicu dužine oko 285 metara na javnoj površini u Špadićima u smjeru Picala financira Grad Poreč dok uređenje ostatka staze u zoni Pical financira Valamar, a sve bi trebalo biti gotovo do proljeća 2026. godine.


Kukurin je zaključno naglasio kako je cijeli razvoj zone Pical osmišljen kao primjer održivog turizma, koji se temelji na dugoročnoj vrijednosti za destinaciju, stvaranju kvalitetnih radnih mjesta te partnerstvu s lokalnim gospodarstvom.


– Vjerujemo da će ovaj projekt dodatno ojačati poziciju Poreča kao jedne od najrazvijenijih turističkih destinacija na Jadranu, ali i kao grada ugodnog za život tijekom cijele godine, smatra Kukurin.


 


Jasna gastro strategija


Pical Resort ne donosi samo luksuzni smještaj, impresivne bazene i wellness sadržaje, već i istinski gastronomski iskorak koji pozicionira Poreč kao jednu od ključnih kulinarskih destinacija Mediterana.


U samom srcu resorta smjestit će se restoran Harry’s Piccolo Poreč, rezultat suradnje s renomiranim talijanskim chefovima Matteom Metulliom i Davidom De Pràom iz Trsta, čiji je restoran Harry`s Piccolo Trieste nositelj dviju Michelinovih zvjezdica. Njihova kulinarska filozofija temelji se na spoju modernih tehnika i uvažavanja prema izvornim namirnicama, a jelovnik u Poreču inspiriran je poviješću Parenzane – nekadašnje željezničke pruge koja je povezivala Trst, Sloveniju i Istru.


Svaki slijed u Harry’s Piccolu zamišljen je kao gastronomsko putovanje ovim regijama, upotpunjeno selekcijom vrhunskih vina, šampanjaca i koktela. Metullio i De Prà time stvaraju novu poveznicu između Italije i Hrvatske, kroz kuhinju koja je istodobno lokalna i internacionalna. Smještajem u središtu resorta, Harry’s Piccolo Poreč zauzima važno mjesto unutar bogatog gastronomskog svijeta Picala, koji ukupno broji čak 11 restorana i 10 barova.



Harry`s Piccolo – Poreč. Foto: VALAMAR

Na samoj plaži, u neformalnijem i toplijem tonu, nalazi se Fogo by Bekal, koncept iza kojeg stoje poznati chefovi Tvrtko Šakota i Marko Turković, čiji matični restorani u Zagrebu – NAV i Bekal – nose Michelinove preporuke. Zagrebački Bekal redefinirao je pristup kuhanju na vatri, a Fogo u Poreču nastavlja tu filozofiju, ali u novom, mediteranskom ritmu. Gosti mogu doslovno gledati kako nastaje njihovo jelo, jer je kuhinja otvorena.


Ponudu zaokružuje i izuzetno iščekivano otvorenje restorana JAZ by Ana Roš, koji se do kraja ove godine otvara na porečkoj rivi. Ovaj koncept young dininga kreirala je jedna od najcjenjenijih svjetskih chefica Ana Roš, dobitnica triju Michelinovih zvjezdica za svoj restoran Hiša Franko u Sloveniji.


JAZ Poreč temelji se na ideji dijeljenja, sezonalnosti i ležernosti, spajajući visoku gastronomiju s atmosferom dnevnog boravka. Jelovnik se prilagođava dnevnom ritmu i tržištu, koristi svježe namirnice lokalnih proizvođača, a gosti su potaknuti da dijele jela, stvarajući tako autentično i društveno gastronomsko iskustvo. Ana Roš istaknula je kako za nju Istra nije samo geografska blizina, već i emocionalni povratak kući – prostor gdje su se formirali prvi okusi njezine kuhinje.


Ono što sve ove koncepte povezuje je jasna gastro strategija Valamara koja se temelji na domaćim, svježim i sezonskim namirnicama. Više od 78 posto hrane i pića dolazi iz Hrvatske, a većina izravno iz Istre i Kvarnera. Valamar već godinama sustavno razvija svoju Valfresco Direkt platformu – centralizirani sustav kroz koji svakodnevno surađuje s više od 200 domaćih dobavljača, uključujući brojne OPG-ove, ekološke i organske proizvođače.


U središtu tog sustava nalazi se Valfresco kuhinja, gdje se lokalni proizvodi zaprimaju, pripremaju i distribuiraju ne samo hotelima i restoranima, već i krajnjim korisnicima putem direktne dostave.


Ulaganja u domaći dobavni lanac i gastronomiju imaju širi utjecaj od samog turizma, primjerice, Valamar je kroz suradnju s Ribarskom zadrugom Komiža i WWF Adriom razvio model održivog ribarstva koji jamči stabilne prihode ribarima, a gostima donosi svježu ribu ulovljenu tradicionalnim metodama.


Paralelno, projekt »Tjedan zdravih marendi«, proveden u suradnji s 28 osnovnih škola, promovira zdrave obroke pripremljene od lokalnih namirnica i educira djecu o važnosti pravilne prehrane.


U konačnici, kroz snažna partnerstva s vrhunskim chefovima i lokalnim proizvođačima, Pical Resort ne samo da podiže gastronomsku ljestvicu u Hrvatskoj, već aktivno oblikuje novi, održiviji i inkluzivniji model turizma u kojem kuhinja postaje sredstvo povezivanja regije, kulture i zajednice.



JAZ by Ana Roš – Poreč. Foto: VALAMAR

Predvodnik održivosti u industriji


Valamar kontinuirano potvrđuje svoju poziciju lidera u održivom poslovanju, i na domaćoj i na međunarodnoj razini. Prema istraživanju ESG rejtinga Hrvatske gospodarske komore, Valamar je zauzeo prvo mjesto u sektoru turizma čime je dodatno učvrstio svoju ulogu predvodnika održivosti u industriji.


Ova priznanja dolaze nakon što je Valamar u lipnju osvojio zlatnu medalju EcoVadisa, vodeće globalne platforme za ocjenjivanje održivosti, čime se svrstao među pet posto najbolje ocijenjenih kompanija u svijetu prema ključnim globalnim pokazateljima održivog poslovanja.


– Ovako visoki ESG rejting HGK još je jedna potvrda Valamarovih postignuća na području održivosti i ulaganja u zelenu gradnju, lokalnu zajednicu, kvalitetna radna mjesta i turizam visoke dodane vrijednosti, na čemu i nadalje nastavljamo raditi, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti u Valamaru.


Održivost je integrirana u sve aspekte Valamarova poslovanja – od energetske učinkovitosti do društvene odgovornosti i podrške lokalnim proizvođačima. U 2024. godini čak 100 posto električne energije i 75 posto ukupne energije korištene u Valamaru dolazilo je iz obnovljivih izvora, a na 36 objekata već su postavljene fotonaponske elektrane. Valamar istovremeno aktivno upravlja s više od 80.000 stabala, a svake godine, uz uključivanje gostiju, sadi tisuće novih, čime dodatno doprinosi očuvanju okoliša.


Dugoročna ulaganja u održivost prate i ulaganja u ljude, a Valamar je već dugi niz godina proglašen najpoželjnijim poslodavcem u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj, potvrđujući da je ulaganje u djelatnike jedan od ključnih prioriteta kompanije.


Za potrebe Pical Resorta otvoreno je mnogo voditeljskih i stručnih pozicija, a zaposlenici imaju mogućnost izbora između sezonskog i cjelogodišnjeg zaposlenja. Valamar nudi atraktivna primanja – za stručne pozicije plaće se kreću od 1.200 do 2.100 eura, a u vrhu sezone i do 2.700 eura, dok se za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, servire i ostala radna mjesta plaće kreću od 1.100 do 1.300 eura, odnosno do 1.700 eura u vrhu sezone.


Prvi ESPA spa centra u Hrvatskoj


Zaposlenicima su osigurani smještaj u Kući Valamar i topli obroci, kao i mogućnost uključivanja u program »Krov nad glavom« s dodatkom do 500 eura za najam stana.


Tu su i brojne dodatne pogodnosti: 13. plaća, božićnica, regres, 400 eura za zaposlenike koji žive u destinaciji, dar za dijete, Valfresco poklon bonovi te širok spektar popusta – uključujući Family & Friends pogodnosti za smještaj u Valamarovim objektima od Istre do Dubrovnika, kao i za skijanje u Austriji, 30 posto popusta na hranu i piće u Valamarovim restoranima i barovima te popuste kod više od 300 partnera.


– Želimo okupiti tim koji svakodnevno pomiče granice i svojim radom oblikuje novu stvarnost hrvatskog turizma. Posao u Picalu nije samo korak naprijed u karijeri, to je prilika da naši zaposlenici budu dio značajnog turističkog projekta. Pical nije samo mjesto za rad. Pical će oblikovati karijere, graditi zajedništvo i podizati standarde u turizmu. Zaista ulažemo u svoje ljude jednako kao i u svoje projekte, i upravo zato godinama imamo status najpoželjnijeg poslodavca u turizmu, istaknula je Ines Damjanić, potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamaru.


Iz Valamara ističu kako će zaposlenici Picala uz vrhunske uvjete rada, imati pristup stalnim edukacijama i razvojnim programima, usmjerenima na pružanje najvišeg standarda usluge, kao i priliku za osobni i profesionalni rast unutar najveće turističke kompanije u Hrvatskoj.


Pical će biti dom i prvog ESPA spa centra u Hrvatskoj, globalno prepoznatog brenda luksuznih wellness koncepata koji je prisutan samo u pažljivo odabranim hotelima širom svijeta. Suradnjom Valamara i renomiranog svjetskog brenda ESPA, Pical Resort dodatno učvršćuje svoju poziciju kao predvodnik u segmentu luksuznog i cjelogodišnjeg wellness turizma.


Novi ESPA at Pical, smješten na impresivnih 1.300 četvornih metara, otvorit će se početkom 2026. godine i donijeti holistički pristup zdravlju i regeneraciji. U dizajniranju sadržaja sudjelovao je ESPA-ov međunarodni tim, u bliskoj suradnji s Valamarovim stručnjacima, kako bi se stvorio prostor u kojem se vrhunski wellness standardi susreću s mediteranskim načinom života.



Pical će biti dom i prvog ESPA spa centra u Hrvatskoj. Foto: VALAMAR

Gosti će moći doživjeti autentična wellness iskustva kroz iskustva kroz posebne tematizirane zone za opuštanje poput Aqua Sensory sobe i Herbal Lounge zone, vanjsku Garden Spa oazu, devet sauna te Alchemy bar u kojem se izrađuju personalizirani proizvodi za njegu kože. Tu je i privatni spa suite za goste koji žele potpuno intimno i ekskluzivno iskustvo.


Posebna vrijednost ovog centra je posvećenost obiteljskom wellnessu – razvijeni su posebni programi za djecu i tinejdžere, uključujući zajedničke tretmane, radionice i aktivnosti koje promiču zdravlje, ravnotežu i povezivanje unutar obitelji. Cjelogodišnji koncept omogućuje lokalnom stanovništvu i gostima van sezone da uživaju u vrhunskoj njezi i opuštanju kroz intuitivne masaže, tretmane lica prilagođene individualnim potrebama.


– U Valamaru se snažno fokusiramo na stvaranje doživljaja koji su uzdignuti, ali i ukorijenjeni u lokalnom kontekstu. Dovodeći ESPA brend u Pical Resort, donosimo wellness koncept koji zadovoljava svjetske standarde, a pritom u sebi sadrži i duh Istre, istaknula je Adriana Barlafa Kruhonja, direktorica Wellbeing, Health & Spa iz Valamara.


S druge strane, Daniel Golby, direktor ESPA-e, naglašava kako je Valamar prirodan partner čije vrijednosti, autentičnosti, kvalitete i pažljivog odnosa prema gostu, dijele zajedno.


Pical Resort 5* predstavlja novi smjer razvoja hrvatskog turizma kroz spoj luksuza i pristupačnosti, održivosti i inovacija, globalnih standarda i lokalnog identiteta. Valamar ovom investicijom ne izrađuje samo novi hotel, već mjesto koje će oblikovati turističku ponudu i kvalitetu života u Poreču tijekom svih 12 mjeseci u godini.


S povezanošću kroz simbol Parenzane i ambijentom Poreča, stvara se destinacija koja nadilazi tradicionalni koncept hotela. Na ovom prostoru gdje se susreću more i plodna zemlja, prošlost i budućnost, kuhinja i kultura, razvija se mjesto koje će oblikovati turističku ponudu i život zajednice tijekom cijele godine.