ŠKOLOVANJE KADROVA

Interes djece za Ugostiteljsku školu u Opatiji raste: Srednjoškolci koji se za svoju budućnost ne boje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Milan Đekić

Foto: Milan Đekić

Svi naši učenici čak i prije nego li završe školu, mogu dobiti stalna radna mjesta jer se potražnja za kvalitetnim kadrovima u ugostiteljstvu iz godine u godinu uopće ne smanjuje, rekla je ravnateljica Ugostiteljske škole u Opatiji Sibila Roth



Čovjek je ključ uspjeha u turizmu ili – da bi turizam iz godine u godinu ostvarivao solidne rezultate, važno je osigurati kvalitetne i obrazovane kadrove koji vole svoj posao, adekvatno su plaćeni i ne pomišljaju zbog boljih radnih uvjeta napustiti Hrvatsku.


Ugostiteljska škola u Opatiji koja ove godine slavi 95 godina postojanja, te je postala Regionalni centar kompetentnosti i dvije zgrade u kojima djeluje su temeljito obnovljene i modernizirane, »od podruma do krova« po svojoj je kvaliteti prepoznata i u Hrvatskoj i na širim prostorima, a kako je istaknula njezina ravnateljica Sibila Roth, raste i interes učenika za upisivanjem u ovu srednju školu. Tko odabere Ugostiteljsku školu može se obrazovati za zanimanja kuhara, konobara i slastičara tijekom trogodišnjih programa, a dostupna su i dva četverogodišnja programa, turističko-hotelijerski komercijalist i najnoviji program, tehničar posluživanja.


– U novoj školskoj godini upisali smo 390 učenika, što je za 90 učenika više nego li prije dvije ili tri godine. Imamo tri trogodišnja smjera, te dva četverogodišnja, pri čemu je program za tehničara posluživanja eksperimentalan, te je jako zanimljiv jer pruža mogućnost za daljnje školovanje. Svi naši učenici čak i prije nego li završe školu, mogu dobiti stalna radna mjesta jer se potražnja za kvalitetnim kadrovima u ugostiteljstvu iz godine u godinu uopće ne smanjuje.




Ako vole svoju struku i ako su u svom poslu dobri, ne trebaju razmišljati gdje pronaći zaposlenje. Perspektiva im je jako dobra i čini se da su i mnogi roditelji koji brinu za budućnost svoje djece, pri odluci o tome gdje ih upisati u srednju školu, sve češće svjesni da će uz završetak nekoga od dostupnih programa, ti mladi ljudi koji su savladali teoretska, ali i brojna praktična znanja biti traženi i cijenjeni na svojim budućim radnim mjestima – rekla je ravnateljica Ugostiteljske škole u Opatiji Sibila Roth.


Mladi zaljubljenici u kuhanje


Kako ocjenjuju kvalitetu dosadašnjeg obrazovanja, gdje sebe »vide« nakon izlaska iz školskih klupa i smatraju li da su ugostiteljska zanimanja perspektivna i pružaju mogućnosti stalnog zapošljavanja, saznali smo od nekolicine učenika viših razreda Ugostiteljske škole u Opatiji. Svi redom hvale iznimno moderne uvjete za rad, ali i profesore uz koje uspijevaju naučiti sve ono što će im biti potrebno kada uđu na tržište rada i budu razvijali svoje karijere u hrvatskom ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu.


Myroslav Zahorodnii je rodom iz Ukrajine, iz grada Kijeva, no kaže da mu savladavanje hrvatskoga jezika nije bilo prevelik problem. Ljubav prema kulinarstvu gaji od djetinjstva i za sebe će reći kako je »oduvijek znao da želi postati kuhar«. Učenik je drugog razreda opatijske Ugostiteljske škole i budući kuhar.


– Želim postati kuhar i jednoga dana negdje u Hrvatskoj otvoriti svoj restoran. Turizam se sve više razvija, a kuhari su u Hrvatskoj jako traženi i mislim da neće biti problem pronaći dobar posao. Volim kuhati juhe, pašte, razne vrste rižota, sva moguća pečena jela… Škola je odlična, profesori nam sve jako dobro objasne i preporučio bih svima koji vole kuhanje da dođu učiti baš u ovu školu – rekao je Myroslav Zahorodnii.


Iz istog razreda, 2.4 dolazi još jedan zaljubljenik u kuhanje i to Marcel Oštarić.


– S otoka Paga sam i doma imamo restoran, tako da sam se već od desete godine života pomalo bavio kuhanjem. Zavolio sam taj posao u našoj obiteljskoj gostioni, a kada sam čuo da je u Opatiji jako dobro obrazovanje i da ću ovdje savladati sve što treba da budem dobar kuhar, odlučio sam doći ovdje i školovati se. I nisam pogriješio, stvarno je odlično, svi uvjeti su super i preporučio bih ovu školu svima koji žele raditi u ugostiteljstvu – naveo je Marcel Oštarić.



Myroslav Zahorodnii


Marcel Oštarić

Konobar od 12. godine


Iz 3.2 razreda, smjer konobar, dolazi učenik Vladimir Ostojić. Upisao je završnu godinu svog trogodišnjeg obrazovanja.


– U protekle sam dvije godine jako puno toga naučio, a s obzirom na to da je Ugostiteljska škola u Opatiji na jako dobrom glasu, vjerujem da svatko tko ju završi nikakvih problema pri pronalaženju budućeg posla neće imati. Obitelj mi se bavi ugostiteljstvom i zapravo se konobarstvom bavim već od svoje 12. godine i volim taj posao. Sviđa mi se komunikacija s ljudima i premda neki rade ovaj posao i bez završene srednje škole, biti pravi, obrazovani konobar velika je razlika i samo takva osoba može raditi u otmjenijim restoranima – primijetio je Vladimir Ostojić koji također preporučuje nastavak školovanja u ovoj školi.


Rea Matovina koja je u Opatiju došla iz okolice Ogulina, upisala je četvrti razred smjera komercijalist, a to znači da će uskoro o svim ugostiteljskim, ali i hotelijerskim i turističkim poslovima »znati sve«.


– Tko upiše smjer komercijalist uči uz ostalo kako voditi hotel, kako rješavati papirologiju, nabavu robe. U te se četiri godine savladava ono što je potrebno da bi se bilo konobar, kuhar, ali se upoznaje i rad na recepciji i u turističkoj agenciji. Prolazimo kroz sve poslove u hotelu da bismo ga jednoga dana mogli voditi. Ovaj smjer obuhvaća više težih predmeta poput računovodstva i statistike, prometa i marketinga, imamo puno prakse, ali nam se pruža i mogućnost za nastavak školovanja. Turizam je u Hrvatskoj u svakom slučaju u uzlaznoj putanji i posla bi trebalo biti za sve nas – zaključila je Rea Matovina koja je usporedila turizam u Opatiji kada je ovdje došla na školovanje i današnju situaciju i kaže kako mnogi hoteli danas sve više rade tijekom cijele godine, pa se to odražava i na potražnju za kadrovima.



Vladimir Ostojić


Rea Matovina

Traženi slastičari


Ne kaže se bez razloga da »šećer dolazi na kraju«, pa kao »šlag na torti« naš razgovor s učenicima zaključujemo uz riječi dvije buduće slastičarke, obje iz 3.2 razreda. To su Martina Tonsa i Zara Unković, »umjetnice u svijetu kolača«.


– Jako sam zadovoljna, jer škola je odlično opremljena, a profesori korektni i znaju na nas prenositi znanje, što nam puno znači. Već dugo vremena znala sam da želim biti slastičarka, jer je to dinamičan posao koji se stalno uči i usavršava tijekom cijelog života. Kvalitetni slastičari su dosta traženi i njihov je posao cijenjen, a ja sam si već i sada tijekom školovanja pronašla posao i zadovoljna sam uvjetima.


Preporučila bih svim kreativnim osobama koje se vide u svijetu slastičarstva da svakako odaberu ovu školu u kojoj će puno naučiti, a kasnije s obzirom na to da se ovdje živi najviše od turizma, bez problema pronaći posao. Jer nije umjetnost samo slikarstvo, umjetnost je i slastičarstvo u kojemu uz ostalo izrađujemo puno figurica, ukrašavamo torte i kolače, crtamo… U slastičarstvu se cijeni osim kreativnosti i preciznost, pa je ovo odličan posao za one koji se znaju pridržavati pravila i recepata, no u nekim nepredvidivim situacijama trebaju biti i snalažljivi – izjavila je Martina Tonsa.


Zara Unković više od svega voli ukrašavanje i dekoraciju slastica i svoju budućnost vidi baš u tome.


– U školi je zanimljivo i dinamično, profesori su nam genijalni i svi zajedno se borimo da sve napravimo onako kako treba. Smatram da nakon završetka ove srednje škole mogu pronaći solidan posao. A više od svega u slastičarstvu mi se sviđa taj finalni dio ukrašavanja slastica i izrade maštovitih figurica i taj dio bih voljela još više usavršiti – zaključila je Zara Unković koja smjer slastičarstva preporučuje »svim umjetničkim dušama zaljubljenima u slatko«.



Martina Tonsa


Zara Unković