SP u Kataru

Zlatko Dalić otkrio dio pobjedničkog recepta: “Ako se raširimo, imat ćemo velikih problema, ali kad Brazilci izgube loptu…”

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Moramo suziti prostor Neymaru, ali on ima veću podršku suigrača nego što je imao Messi prije četiri godine - rekao je izbornik VatrenihRIJEKA Izbornik Zlatko Dalić strpljivo je odgovarao na brojna novinarska pitanja uoči utakmice protiv Brazila:


– Ovo je možda i najjači protivnik s kojim smo igrali na SP-u. Od 11 utakmica, 10 smo prošli kako treba. No, ova je došla prerano, među osam, ali tako je to, nekada te ždrijeb pomazi, nekad ne. Hrvatska je jedina manja zemlja koja je nakon uspjeha na jednom SP-u to ponovila. Jedina u povijesti. To je sjajno, ali tu nećemo i ne želimo stati. Probat ćemo dobiti – rekao je Dalić.


Srbija je izgubila od Brazila. Jesu li Vatreni izvukli pouke?
– Gledali smo tu utakmicu. Srbija je igrala sjajno sat vremena i dobro parirala. Upala je u zamku i postala nervozna kada su došle situacije koje im nisu išle u korist. Nakon gola su pali i ušli u ritam Brazila. Ne smijemo biti nervozni i boriti se sami sa sobom, nego disciplinirani, vratiti se u formaciju i blok, čuvati loptu. Srbija je bila dobra dok nije primila gol. Brazil je najbolja reprezentacija na ovom turniru, najbrži su i najenergičniji, s puno više raznovrsnosti nego druge reprezentacije. Ne znaš otkud dolazi opasnost. Ako se raširimo, imat ćemo velikih problema, ali kad izgube loptu, rade visoki presing, a u problemu su ako se ne vrate u nekoliko sekundi. To želimo napraviti, ne smijemo ići jedan po jedan, nego djelovati kao reprezentacija i u svakom segmetnu pomoći jedan drugome.


Umjetničko klizanje

Zlatko Dalić osjetio je potrebu pojasniti jednu svoju izjavu koja je izazvala neočekivane i krajnje bespotrebne reakcije.
– Htio bih objasniti nešto o umjetničkom klizanju i ispričati se ako se netko osjetio povrijeđenim. Nisam mislio ništa negativno, nego sam ga pohvalio. To je težak sport u kojem se ocjenjuje dojam, a u nogometu to nije tako. Nisam mislio ništa loše, čak sam i pohvalio sport. Isprike ako se netko osjetio povrijeđenim.

Je li ova Hrvatska jača od one u Rusiji?


– Ovo je nova reprezentacija. Imamo 18 novih igrača i nemoguće je to usporediti. Imali smo sjajnu generaciju koja je 10 godina igrala zajedno, imala uspone i padove i kulminaciju u Rusiji. To su bili igrači u vrhunskim svjetskim klubovima, a sad nije tako. Ovo je fantastičan uspjeh! Sreća je što su ostali neki igrači iz Rusije kao što su Luka, Perišić, Lovren, Vida… Imaju još utakmica za dokazivanje”


Hoćete li čuvati Neymara kao nekad Messija?


– Slično je, iako je Argentina bila u grupi, a ovo je na ispadanje. No, moramo primijeniti isti recept, suziti prostor Neymaru, ali on ima veću podršku suigrača nego što je imao Messi prije četiri godine.


Zlatko Dalić/Foto REUTERS


Brazilci su najavili i nove plesove ako zabiju gol?


– Imaju svoj način veselja i zabave. Pokazuju zajedništvo, narav i karakter, to je njihovo pravo. Je li to respetk prema protivniku ili ne, uopće nije bitno. Ne bih volio da mi tako slavimo, ali sli to je karakter, takvi su kakvi jesu i to je lijepo.


Kakvo je stanje u ekipi?


– Nije bilo puno vremena za pripremu. Ova utakmica dolazi prebrzo. Bitno je da se oporavimo od Japana, Sosa je jučer trenirao i mislim da će konkurirati. Nećemo puno mijenjati, znamo što možemo. Napravili smo nešto fantastično za Hrvatsku s gotovo novom repreztacijom. Igramo protiv jednog od najvećih favorita. Spremni smo i dat ćemo sve od sebe. Čeka nas jako teška utakmica u kojoj je Brazil favorit.


Zašto je Modrić zamijenjen protiv Japana?


Razgovarali smo, nismo donijeli odluku na svoju ruku. Znamo što je najbolje. Utakmica je bila jako teška i puno smo se umorili. Htjeli smo osvježiti momčad. Prošli smo i ispalo je dobro. Luka će igrati dok god može, ali moramo ga čuvati i paziti. Ne postoji nikakav problem. Imat ćemo možda odmornijeg Luku nego da je igrao svih 120 minuta. Ne treba veći motiv od četvrtfinala protiv Brazila. Svi su sanjali o takvim utakmicama. Znamo što je Brazil u nogometu, svima je to motiv. Nemamo što izgubiti. Hrvatska je napravila sjajan uspjeh, ali želimo i više. Da je u finalu, bilo bi bolje – rekao je Dalić.