»Mozak u 21. stoljeću«

U Rijeci se obilježava tjedan mozga, glavna je tema kako pandemija i potres utječu na mentalno zdravlje

Bruna Matičić

Izvor stresa su potres, epidemiološke mjere i promjene vezane za krilaticu »ostani doma«, nemogućnost odlaska na zdravstvene preglede, razdvojenost od ranjivih članova obitelji te uvjeti za rad od kućeRIJEKA – Ovogodišnji jubilarni 20. Tjedan mozga u Rijeci, čija je glavna tema »Mozak u 21. stoljeću« započeo je jučer zanimljivom tematikom koja je posljednjih godinu dana gotovo neizbježna, a usmjerena je na utjecaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje i neurološke manifestacije te su tom prilikom predstavljena i istraživanja.


Tjedan mozga jučer su otvorile prof. dr. sc. Gordana Rubeša, koordinatorica, doc. dr. sc. Daniela Petrić, sukoordinatorica, te Annemarie Marić iz studentskog organizacijskog odbora, koje su naglasile izazovnost organizacije manifestacije u vrijeme pandemije te istaknule bogat program koji će se cijeloga tjedna održavati putem platforme Zoom i u sklopu kojeg će brojni predavači podijeliti svoja stručna i znanstvena saznanja o proučavanjima mozga i bolesti mozga.


Tjedan mozga otvoren je tribinom o utjecaju pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje na kojoj su sudjelovale profesorice Ivanka Živčić Bećirević sa Psihološkog sveučilišnog savjetovališta u Rijeci i Nataša Jokić Begić s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta te Mirjana Graovac, psihijatrica, a prilikom koje su predstavljeni rezultati dvaju istraživanja »Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone« te »Emocionalno funkcioniranje studenata u vrijeme epidemije« koja su provedena nad općom populacijom te među studentima u dvama valovima, u svibnju i tijekom jeseni prošle godine.
– Živimo u vrlo izazovnom vremenu na koje se nismo navikli i u kojem vlada prilagođavanje situacijama koje nismo mogli niti zamisliti u ranijim godinama. No osim pandemije i širenja biološkog koronavirusa, ono što vlada jest infodemija, to jest širenje informacija i dezinformacija. Govorimo da se nalazimo u anksioznosti epskih razmjera i konstrukcija je stvarnosti takva da je opasnost svugdje oko nas, globalno je prisutna i zapravo se od nje ne može pobjeći. Kada tomu dodamo dva katastrofalna potresa koja su se dogodila, onda zaista možemo reći da se nalazimo u uvjetima koji su iznimno stresni, kazala je Nataša Jokić Begić ističući da današnjica zahtijeva prilagodbu u svim segmentima života, a promijenjeni uvjeti života dovode do kroničnog stresa i znatno utječu na mentalno zdravlje koje je ugroženo. U istraživanju provedenom anketnim upitnicima, navodi Jokić Begić, kao najveći izvor stresa ističe se potres, epidemiološke mjere i promjene vezane za krilaticu »ostani doma«, zatim nemogućnost odlaska na zdravstvene preglede, razdvojenost od ranjivih članova obitelji te uvjeti za rad od kuće, sve je to uvelike utjecalo na povećanje depresije, anksioznosti i stresa. Zanimljiva je činjenica da su osobe koje su pretjerano pratile mjere #ostanidoma imale puno više psihičkih smetnji.


Pandemija i opća situacija koja u centar stavlja pitanje mentalnog zdravlja može biti idealna prilika za destigmatizaciju psihičkih bolesti i širenje psihoedukacije i znanja o psihičkom zdravlju i djece i odraslih, zaključile su stračnjakinje na tribini.


Neurološke manifestacije infekcije COVID-19


Dan u sklopu Tjedna mozga nastavljen je predavanjem o »Neurološkim manifestacijama COVID-19 infekcije«, koje je održala dr. sc. Tereza Gabelić u kojem je opisala važne posljedice i niz neuroloških simptoma u pacijenata nakon preboljene bolesti.


U sklopu Tjedna mozga na platformi Zoom i Facebook stranici Tjedan mozga Rijeka do nedjelje 21. ožujka u poslijepodnevnim satima bit će moguće pratiti niz zanimljivih predavanja, tribina i radionica koje su tematikom namijenjene široj publici te prilagođene različitim uzrastima. Danas će tako govora biti o neurološkim osnovama i svakodnevnoj primjeni meditacije, a kasnije i o novim spoznajama te recentnim kliničkim istraživanjima o liječenju neuroloških bolesti prilikom kojeg će iskustva prikazati djelatnici Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Dio tema ovogodišnjeg tjedna svakako je vezan za znanstvenu evoluciju i digitalizaciju, poput predavanja »Kako smo uz pomoć tehnologija 21. stoljeća naučili računala znakovnom jeziku« te »Digitalna demencija u adolescenciji – Oksimoron ili stvarnost« koje je namijenjeno srednjoškolcima i studentima. Nekoliko predavanja i radionica bit će usmjereno i na rješavanje stresa koje će provoditi Psihološki savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, a Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KBC-a Rijeka održat će predavanje o robotici u neuroznanosti i vlastitim iskustvima. Zainteresirane očekuju mnoga zanimljiva i poučna predavanja poput ono o poremećajima spavanja i stručno predavanje o cerebralnoj paralizi te osobno iskustvo »Život s cerebralnom paralizom«, a Tjedan mozga u nedjelju će se zaključiti vođenom šetnjom od Rijeke do Opatije.