Simon Rožman

Trener Rijeke upozorava: “Puljani još nisu u tolikoj mjeri koncentrirani na kvalifikacije da ne bi dobro odigrali ovu zadnju utakmicu”

Denis Frančišković

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

To je i susjedski derbi kako se god okrene i mislim da će to biti jako ozbiljna utakmica - kaže trener RijekeRIJEKA Dvjema večerašnjim utakmicama, na Rujevici i u Gradskom vrtu, što se igraju u isto vrijeme, spustit će se zastor na najnovije korona prvenstvo. Ujedno posljednji je to čin domaćeg loptačkog natjecanja u raspodjeli euro ulaznica, točnije poretka od drugog do četvrtog mjesta. Ono prvo rezervirano je već odavno za Dinamo, peto pak odnedavno za Hajduk


Susjedski sudar Rijeke i Istre 1961 te Osijeka i Lokomotive, oba bez gledatelja što je posebno izazvalo poprilično nezadovoljstvo Osječana, tako su večeras u fokusu domaće nogometne javnosti.


Scenariji su prilično jasni. Posebno za Riječane koje na drugo mjesto i u Ligu prvaka vodi isključivo pobjeda uz remi u Gradskom vrtu. Za »plavo-bijele« i »lokose« siguran put u kvalifikacije elitnog nogometnog natjecanja su pobjede, Osijek poziciju doprvaka može osigurati i u slučaju remija ako utakmica na Rujevici također završi bez pobjednika ili slavljem Puljana. Po prikazanom u posljednje vrijeme, momčad Ivice Kuleševića najbolja je u posljednjih deset kola, a odmah iza nje Lokomotiva. Rijeka je u uzlaznoj putanji forme nakon tri pobjede u nizu (Dinamo, Inter, Hajduk) koje su poništile niz od tri poraza zaredom. Ozračje je dakako dodatno popravio posljednji spretni i sretni trobod s Poljuda u sudačkoj nadoknadi. A i tradicija je uvelike na strani Riječana uoči večerašnjeg dvoboja s Puljanima koji brinu neke druge brige.


Energija i znanje
– Jako zanimljiva završinica, »zakuhalo« se u posljednjem kolu. No, mi smo spremni – kaže trener Simon Rožman. – Ovaj tjedan je za nas bio jako dobar. S druge strane je jedna neugodna Istra koja je posljednje tri utakmice odigrala jako dobro, s konstantom i agresijom u srednjoj zoni. I s dobrom tranzicijom. Sve su to stvari na koje moramo paziti. I na drugoj strani razmišljati o sebi i svojoj igri. Naravno, kako odigrati još jednu utakmicu dobro u fazi obrane, znači zgusnuto, blizu i s dobrom suradnjom. I naravno, da budemo dobri i u kontinuiranom napadu.


Igranje pred praznim tribinama svakako ne ide u prilog riječkoj momčadi.


– Igramo opet bez navijača što je hendikep za nas, ali kako sam već rekao, dat ćemo svu svoju energiju i znanje u ove posljednje dvije utakmice sezone – najavljuje slovenski stručnjak.


Što očekivati od Puljana, posebno u situaciji u kojoj »bijeli« slove kao apsolutni favoriti? Rasterećenu ili Istru koja će »gristi«?


– Vidjet ćemo kako će se postaviti Istra. Mislim da oni još nisu u tolikoj mjeri koncentrirani na kvalifikacije da ne bi dobro odigrali ovu zadnju utakmicu. To je i susjedski derbi kako se god okrene i mislim da će to biti jako ozbiljna utakmica. Ona zahtijeva naš maksimum u svim segmentima – smatra trener Riječana.


Nekoliko sitnica


Riječani imaju potpuno jasnu računicu u posljednjoj utakmici tekućeg prvenstva.


– Ne, uopće još ne razmišljamo o finalu Kupa. On je još daleko u ovom trenutku. Sada se moramo fokusirati na sebe i na sadržaj igre kako bismo protiv Puljana izgledali i bili što bolji. Još smo kroz tjedan ispravljali neke stvari koje nisu bile dobre na Poljudu. Želimo u ovoj utakmici biti nagrađeni za trud i energiju, potvrditi da se dižemo. Želimo sve utakmice do kraja dobiti i znamo na koji način. To je jako bitno, mi smo spremni i ako se mene pita, samo od mojih igrača ovisi kako će ova utakmica završiti – tvrdi Rožman.


U isto vrijeme sigurno će osluškivati događanja u ogledu Osijeka i Lokomotive.


– Ma hoćemo, naravno, pratit ćemo razvoj situacije u Osijeku, a i gledatelji su sigurno došli na svoje u ovoj uzbudljivoj završnici. Drugo mjesto, ako se dogodi, bilo bi vrh vrhova, kao što sam više puta rekao. No, više to ne ovisi o nama samima. Razmišljamo o Istri, ali naravno »jednim okom« bit ćemo i u Gradskom vrtu – potvrđuje Rožman u čijem sastavu nema ranije ozlijeđenog Smolčića. Halilović je na Poljudu zaradio treći žuti karton, ali vraća se Pavičić koji je odradio kaznu akumuliranih opomena.


– Ima još nekoliko sitnica oko nekoliko igrača koji još nisu na sto posto spreme. Raspodijelit ćemo dobro snage kako bismo bili što bolji – zaključuje Rožman.