Proces protiv Branka Rafajca

SUĐENJE ZBOG LOŠINJSKOG UBOJSTVA Kada me prestao tući vidjela sam kako mi kćer leži na boku, iz ustiju i nosa tekla joj je krv

Šarlota Brnčić

Branko Rafajac / NL arhiva

Branko Rafajac / NL arhiva

'Krenula sam da ga odmaknem, uhvatio me za šiške i drmao glavom, nečim tupim i okruglastim me lupao po glavi i čupao. Tada me pustio i osjetila sam da mi nešto curi te vidjela krv. Okrenula sam se i vidjela kako mi kćer leži na boku. Mislila sam da je pala i da se udarila glavom. Kad sam ju pridigla počela joj je iz ustiju i nosa teći krv', ispričala je majka ubijene djevojkeU riječkom Županijskom sudu jutros je započelo suđenje 41-godišnjem Branku Rafajcu optuženom za teško ubojstvo 16-godišnjakinje 14. veljače oko 6:25 sati u Malom Lošinju, na kućnom broju 2 Ulice lošinjskih brodograditelja.


Rafajac se na navode optužnice izjasnio kako se ne smatra krivim. Svjedočili su otac i majka tragično ubijene maloljetnice kao i prvi susjedi ubijene.


-S najmlađom kćeri taj dan trebala sam ići kod pedijatrice. U jednom trenutku pogledala sam na sat i bilo je 6:20 sati kad su zalupila bočna vrata i nepoznati čovjek je uletio u dvorište. Vikao je i psovao, tražio ženu, govorio ‘di si, izađi, dođi’. Pratila sam ga pogledom, a on se praktički u sekundi stvorio ispred mene. Rekla sam mu ‘nema tu tvoje žene’. Napao me, osjećala sam pritisak na ramenu, pokrila glavu. Krajičkom oka vidjela sam kako mi kćer izlazi. Ne znam da li ju je čuo ili osjetio, okrenuo se i zamahnuo rukom prema njoj. Krenula sam da ga odmaknem, uhvatio me za šiške i drmao glavom, nečim tupim i okruglastim me lupao po glavi i čupao. Tada me pustio i osjetila sam da mi nešto curi te vidjela krv. Okrenula sam se i vidjela kako mi kćer leži na boku. Mislila sam da je pala i da se udarila glavom. Kad sam ju pridigla počela joj je iz ustiju i nosa teći krv. Tu sam počela vrištati da se zove hitna. Vikala sam susjedi neka dođu brzo. Meni je to izgledalo kao cijela vječnost. Davala sam joj umjetno disanje, pokušala masirati srce, a onda je došla policija i hitna, samo je dio potresnog svjedočanstva žrtvine majke.
Kazala je i kako su ubojici ‘oči bile crne crne’. Također i kako je bila sva u krvi te kako i je na podu bilo jako puno krvi.


U nastavku suđenja, danas poslijepodne, očekuje se iskazivanje Rafajčeve bivše nevjenčane supruge kao i mišljenje vještaka o njegovom psihičkom stanju u vrije počinjenja ovog stravičnog zločina koji je potresao cijeli Lošinj.