EPIDEMIJA

Split: Istražuje se jesu li švicarske turistkinje zaražene u Dalmaciji, virus i u crkvenom zboru u Kaštelima

Hina

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dvije Švicarke, kojima je uzorak uzet u Jelsi te utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Hvaru, u apartmanu kojeg su iznajmile kao turistkinjeSPLIT – Epidemiološki se istražuje jesu li dvije švicarske turistkinje, za koje je na Jelsi utvrđena zaraza koronavirusom, na Hvar došle zaražene ili su se zarazile na tom dalmatinskom otoku, a splitski epidemiolozi pretpostavljaju da su došle s koronom.


“Mi ne znamo jesu li ove dvije švicarske državljanke došle s koronom”, rekla je u srijedu u Splitu na konferenciji za novinare Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije


Karin: Pretpostavljamo da su došle s koronom


“Pretpostavljamo, s obzirom su se one javile sa simptomima i testirane su, tako da se epidemiološki još istražuje jesu li došle s koronom ili su se možda tu (na Hvaru) zarazile”, istaknula je .
Karin je potvrdila da je županijski Stožer civilne zaštite danas prvobitno pogrešno priopćio kako su ove dvije Švicarke u skupini novozaraženih s područja županije, ali je uslijedio ispravak te isprika iz Stožera.


“Ove dvije osobe testirali smo u Jelsi. Pošto nismo odmah imali podatak odakle su, stavili smo ih po mjestu testiranja. Međutim, to su osobe koje su došle iz Švicarske”, objasnila je.


Dvije Švicarke, kojima je uzorak uzet u Jelsi te utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Hvaru, u apartmanu kojeg su iznajmile kao turistkinje.


Koronavirus sve više zahvaća mlade


Karin je upozorila kako porast broja zaraženih koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije sve više zahvaća mlade.


“Od 33 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 osoba je u dobi od 15 do 29 godina”, istaknula je Karin.


Po njenim riječima, među novoozaraženima u županiji “imamo grupiranje” od pet zaraženih u Imotskoj krajini, od kojih je dvoje vezano za rođendansko druženje.


Spomenula i Crkveni zbor u Kaštelima, gdje je najprije zaražena jedna osoba te je obavljeno testiranje svih iz zbora i “danas imamo troje novooboljelih iz tog zbora, odnosno koji su bili u kontaktu s oboljelim”.


Karin je pojasnila kako među novoozaraženima u Makarskoj postoje i “dva importirana slučaja” – jedna zaražena osoba došla je iz Njemačke, a druga iz Bosne i Hercegovine”.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Karin je podsjetila kako se u izvješćima drugih županijskih stožera spominju noćni klubovi u Dalmaciji kao žarišta zaraze.


Zaraza u klubovima


“Mi ne možemo sa sigurnošću reći je li to (zaraza) krenulo iz klubova u Dalmaciji ili je došlo u klubove. Imamo u noćnim klubovima pojačan broj mladih novooboljelih, a to vam govori podatak da su sada više od pola novooboljelih mladi”, kazala je.


Napomenula je da je Splitsko-dalmatinska županija ogroman prostor u kojem je ogroman broj turista, pa je to teško nadzirati, ali “dignuti su svi resursi – i civilna zaštita i policija i svi su pojačali angažman”.


“Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, mi moramo provoditi sve mjere koje su nam na raspolaganju”, poručila je Karin.


Izrazila je nadu da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Nacionalnog stožera koje se odnose na “zastiranje” zatvorenih dijelova klubova, kako oni ne bi bili izvori zaraze i jačeg širenja epidemije.


“Važan nam je turizam, jer ako se nastavi trend porasta oboljelih, ne znamo što će biti s turizmom koji je sad jako dobar jer još uvijek sve držimo pod kontrolom. Ne smijemo dozvoliti da situacija ide u nepovoljnom smjeru”, zaključila je Karin.