Carlos Tavares

Šef Stellantisa o EU zabrani proizvodnje auta na unutarnje izgaranje: Oni odlučuju, mi izvršavamo

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tijekom posjeta pogona Stellantisa u Trémeryju na sjevero-istoku Francuske, izvršni direktor grupacije Carlos Tavares s priličnom dozom stoicizma, da ne kažemo fatalizma, komentirao je odluku EUKao što sad već znamo, EU je službeno 2035. godinu uzela kao zadnju kad će na području Europske unije biti moguće proizvoditi automobile pogonjene motorima na unutarnje izgaranje. Alternativa već sada postoji, ona je jasno električna, ali nije sve tako jednostavno, s ovom odlukom otvara se niz otvorenih pitanja. Na jedno od njih upozorili su iz Volkswagena ovih dana izražavajući sumnju da će auto-industrija u Europi moći proizvoditi dovoljno baterija kad svi automobili postanu električni. Nadalje, činjenica jest da prateća infrastruktura već sada kaska za brojem prodanih automobila. Tu se, dakako, misli na stanice za punjenje. Manjkava infrastruktura odbija i dalje masovnije odlučivanje na električne automobile kod kupaca koji se drže racionalne politike da će kupovati one automobile za koje su sigurni da ih mogu kad god zažele napuniti i da to bude brzo.


S druge pak strane, iz Stellantisa u koji su se prošle godine udružile grupacije PSA (Peugeot, Citroen) i Fiat Chrysler dolaze optimističnije najave vezane uz prekid proizvodnje automobila s unutarnjim izgaranjem na području Europske unije.


Tijekom posjeta pogona Stellantisa u Trémeryju na sjevero-istoku Francuske, izvršni direktor grupacije Carlos Tavares s priličnom dozom stoicizma, da ne kažemo fatalizma, komentirao je odluku EU koja će stubokom promijeniti auto-industriju u Europi.„Oni odlučuju, mi izvršavamo“ – rekao je Tavares dodajući da nije iznenađen odlukom, a ni šokiran i da će se industrija morati nositi s tim i odgovoriti na izazov.


Bio je sasvim jasan po pitanju prirode ove odluke rekavši da je „ovo politički izbor, ne industrijski i da auto-industrija nema izbora nego se prilagoditi“.