Zaustavlja infekciju

Rusija odobrila novi lijek za liječenje covida-19

Hina

REUTERS

REUTERSRusija je odobrila novi antivirusni lijek, Koronavir, za liječenje oboljelih od covida-19, priopćila je ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm u srijedu dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000.


U priopćenju R-Pharma, koji je razvio Koronavir, navodi se kako je kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teški slučajevi, pokazalo da je lijek vrlo učinkovit u inhibiranju replikacije novog koronavirusa.


»Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i svijetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzročenih virusom SARS-CoV-2, nego protiv samog virusa«, navodi R-Pharm.
Klinička studija pokazala je poboljšanje kod 55 posto oboljelih koji nisu zaprimljeni u bolnice sedmog dana liječenja Koronavirom, u usporedbi s 20 posto onih koji su primali standardnu terapiju.


Do petog dana liječenja, novi koronavirus eliminiran je kod 77,5 posto pacijenata koji su uzimali Koronavir, tvrdi R-Pharm.


»Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo proveli potvrdili su da Koronavir puno brže zaustavlja infekciju u rezultatu svoje učinkovite opstrukcije replikacije virusa«, rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.


Testiranje je počelo krajem svibnja i više od 110 oboljelih liječeno je tim lijekom, rekla je direktorica za klinička ispitivanja ruskog Središnjeg istraživačkog instituta za epidemiologiju Tatjana Rjažencova.


Ovo je treći lijek registriran u Rusiji za liječenje novog koronavirusa. Prvi, Avifavir, daje se pacijentima od 11. lipnja.
(Hina) xkga ykga
09.07.2020. 10:13:15