Inovativni projekt

Riječki Balkan Roads: Kako “jugićem” obići Balkan u koliko god treba dana i spojiti nespojivo

Slavica Mrkić Modrić

Foto Stephany Stefan

Foto Stephany Stefan

Sudionik Balkan Roadsa, primjerice može jutro provesti na zip lineu u Pazinskoj jami, navečer učiti kuhati soparnik u šumi iznad Omiša, a sljedeće dane provoditi učeći plesti čarape u društvu starih tkalja u Sirogojnom u Srbiji ili strmoglavljujući se velikom ljuljačkom u mrkli mrak bugarskih špiljaU ova teška vremena za svih nas, a pogotovo za one koji se bave turizmom stiže jedna lijepa priča iz Rijeke. Ana Somek i Filip Jakovac su dvoje mladih ljudi koji su pokrenuli projekt Balkan Roads. Balkan Roads je »road trip« na koji koji se gosti odvažuju svojim automobilom ili pak od Ane i Filipa iznajme »jugića« te krenu u pohod na neki od sto checkpointova diljem Balkana, od Rijeke na zapadu do Odesse na istoku pa južno do Grčke.


Takozvani balkanski »bermudski trokut« na kojem magično nestaje novac, prosperitet i moral – pogotovo u politici, ako ga je ikad i bilo, a s druge strane suprotnost – nevjerojatne prirodne i kulturološke ljepote i raznolikosti na izrazito malom prostoru.


– Čovjek može sjesti u auto i provozati se u điru od par kilometara kroz stoljetne i autohtone kulture, narječja i prirodna čudesa koja se ponekad toliko razlikuju da su više suprotnosti jedna spram druge nego sličnosti.
Ipak, sve zajedno čine jednu tako harmoničnu, a opet kaotičnu cjelinu – Balkan, opušteno sliježe ramenima Filip koji je zadnjih deset godina života posvetio istraživanju tog neobičnog poluotoka, ako ga tako uopće možemo definirati.


Brojne mogućnosti


Ekipa je kroz istraživanje došla do spomenutih sto checkpointova odnosno po njima najspecifičnijih, vrijednih i otkvačenih iskustava od kojih se većina samo ovdje može naći te svako od njih naglašava posebnost mjesta gdje se odvija.


Oni su podijeljeni u dvije skupine: Lokalno-tradicionalne i adrenalinske. Gost sam bira na koje će otići te za svaki uspješno položeni checkpoint može ostvariti i bodove pa na kraju osvojiti i nagradu poput drona i goPro-a za buduće avanture ili pak balkanske košarice za nepce.


Primjerice gost može jutro provesti na zip lineu u Pazinskoj jami, navečer učiti kuhati soparnik u šumi iznad Omiša, a sljedeće dane provoditi učeći plesti čarape u društvu starih tkalja u Sirogojnom u Srbiji ili strmoglavljujući se velikom ljuljačkom u mrkli mrak bugarskih špilja. Svako iskustvo priča svoju priču tog kraja. Baš kao i Balkan i znameniti automobil Yugo.Inače, Balkan Roads je projekt društva Meraki d.o.o. što su ga osnovali Ana i Filip odlučivši pružiti svojim klijentima bogato pustolovno iskustvo, kroz iniciranje raznovrsnih projekata. Jedan od projekata zbog kojih je postignut takav rezultat je Balkan roads, a inovativna aplikacija im je sredstvo kojim žele značajno unaprijediti uslugu u svim aspektima.


Ova priča ih je 2017 godine dogurala do prvaka Republike Hrvatske među startupovima u turizmu i u finale europskih startupova, a otad su osvojili dva velika EU natječaja koja su im pomogla u razvoju projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


To su »Inovacije novoosnovanih MSP-ova druga faza« s projektom »Inovativno poboljšanje u komercijalizaciji usluge društva Meraki d.o.o.« i »Internacionalizacija poslovanja MSP-ova Faza dva«.


Dok im je internacionalizacija pružila mogućnost predstavljanja svog atraktivnog putovanja na međunarodnim sajmovima, Inovacije su im omogućile da razviju još jednu dodanu vrijednost na svoj projekt, a to je spomenuta Balkan Roads aplikacija koja omogućava ne samo lakše snalaženje po bespućima Balkana i checkpointova putem interaktivne karte već i inovativno virtualno vođenje uživo.


Projekt traje od 1. listopada 2019. do 1. studenog 2020. godine i za njega im je odobreno 402.522,35 kuna što je čak 85 posto bespovratnih sredstava EU fonda za regionalni razvoj od ukupne vrijednosti projekta od 509.555,71 kune.


Cilj Društva je organizacija Balkan Roads-a i širenje na susjedna tržišta južne i srednje Europe. što podrazumijeva razvoj aplikacije te širenje baze podataka zanimljivosti iz područja povijesti, gastronomije i kulture lokacija na Balkanu kako bi ih se implementiralo u Balkan Roads aplikaciju…


Aplikacija


Pitamo Anu kako to zapravo funkcionira.– Dok gost putuje njegov vodič sjedi u uredu i putem aplikacije prati ga u realnom vremenu i šalje mu zanimljivosti i »kratke ali slatke« informacije o mjestima, kulturama ili atrakcijama koje prolazi, a kojih inače ne bi bio svjestan pa bi ih propustio.


Kao da imate vodiča uza sebe, ali ne morate ga hraniti, trpjeti u autu ili slušati kad vam se ne da. Uključite ga i isključite po želji, a uvijek imate nekoga na koga se možete osloniti i od koga možete učiti, kaže Ana i dodaje – primjerice, vodič kaže »vidimo da se krećeš prema Dubrovniku.


Skreni desno na Pelješac prema Orebiću i stani na pogled Kapetani koje glasi kao jedan od najljepših pogleda i dobio je ime…« Shvaćate poantu? Ova, 2020. godina trebala je biti godina prvog proboja, a onda je došla korona i poremetila nam planove.


Unatoč svemu, Ana i Filip ne odustaju. Uz svakodnevne poslove i zadatke i dalje rade na aplikaciji oko koje će se budući Balkan Roads vrtjeti i koja će povezati Balkan na jedan pozitivniji i ljepši način, jer kako ekipa kaže – samo autohtono, lokalno i zabavno.


Pa sretno im bilo, a svima mogućnost da dožive nešto novo. Jer slike izblijede, suvenire prekrije prašina, ali sjećanja, iskustva i naučene vještine ostaju zauvijek.