Rijeka vs. Dinamo

Rijeci neophodno treba pobjeda nakon što pet prvenstvenih utakmica zaredom nije dobila Dinamo, “modri” dolaze na izlet

Denis Frančišković

Igrači Rijeke su pod svojevrsnim imperativom pobjede/Foto Arhiva NL

Igrači Rijeke su pod svojevrsnim imperativom pobjede/Foto Arhiva NL

Posljednja pobjeda Riječana, ona na Rujevici, seže u studeni 2018. kada je Čolak jedinim golom matirao LivakovićaRIJEKA Rijeka i Dinamo večeras nakon dugo vremena opet igraju derbi u kojem je razlika među momčadima na ljestvici kao rijetko kada u posljednjih šest godina. »Modri« su već lakoćom obranili naslov, »bijeli« su tek peti s 24 boda zaostatka. I bremeniti razmišljanjima nakon triju poraza u nizu. Imali su praktički sve u svojim rukama, ali nakon prvog vala korone protivničke mreže za njih su jednostavno začarane.


Pitanje je i što će večeras donijeti sasvim drugačiji naboj u obje momčadi. Kod Riječana on je nužno natjecateljski, sve osim pobjede neće puno značiti momčadi Simona Rožmana u borbi za europsku ulaznicu, kod Zagrepčana ova utakmica je prije svega stvar prestiža. Svojevrsni izlet na Kvarner i postepeno slaganje momčadi za nikad bržu novu sezonu.


Rijeka već posljednjih pet ligaških utakmica nije pobijedila Dinamo, u svibnju prošle godine je tek završilo bez golova na Rujevici, a uz to »modri« su sve začinili s impresivnom gol razlikom 15:1! Posljednja pobjeda Riječana, ona na Rujevici, seže u studeni 2018. kada je Čolak jedinim golom matirao Livakovića. No, Rijeka je pokazala i da može s »plavima«, izguravši ih s kolosijeka Kupa. Trenutno niti jedna momčad ne igra niti izbliza svojstveno kvaliteti, Dinamo je posljednjih pet utakmica osvojio osam, Rijeka tek dva boda.


Podrška sa strane
– Tih 20 bodova prednosti u korist Dinama sve govori o njihovoj kvaliteti. Mi kao i uvijek najviše razmišljamo o sebi. Pred nama je mjesec mukotrpnog rada da bismo ostvarili sve ciljeve kluba – kaže trener Simon Rožman. – Velik je to izazov. Dosad je bilo previše peha i neiskorištenih prigoda i nismo bili nagrađeni. Sad svi skupa moramo skupiti glave. To je jedini put za izlaz iz ove situacije. Vraćamo se nekim osnovama i na travnjaku moramo izgledati kao momčad koja teško prima golove. I koja ima malo više mirnoće u završnici. Znači mukotrpan rad ovih mjesec dana iz čega će se iskristalizirati naši karakteri i naš duh. Svaka utakmica nam donosi užitak, ali i svaki poraz nas nešto nauči.


Nije vrijeme da previše pametujemo, ali je vrijeme da navijači pokažu da vole svoj klub – kaže Rožman


Treneru »bijelih« jasno je tko je s druge strane, no raduje ga podrška koju dobiva.


– Puno toga smo naučili i nema nikakve predaje. Igrači stvarno dobro rade i tu nemam nikakvih primjedbi. Na terenu ne izgledamo loše, ali rezultat je onaj koji nas u datom trenutku ne prati. Imam veliku vjeru u igrače i jaku podršku sa svih strana. Vjerujem da ćemo ovu utakmicu odigrati na našoj razini. No, nešto se pita i protivnika. Vidjet ćemo, znam samo da ćemo se boriti – najavljuje slovenski stručnjak.


Poruka predsjednika


Pitanje je kakav Dinamo večeras očekivati na Rujevici. Dojam je da su »modri« malo spustili nogu s gasa u posljednjim utakmicama.


– Dinamo je odmarao najbolje igrače i sigurno će doći na Rujevici s najboljom mogućom postavom. I s najvećom energijom koju imaju u ovom trenutku. Tako se moramo i postaviti, pokazati inat, karakter, ali i kvalitetu. Samo je travnjak onaj koji pokazuje sve dobre i loše stvari. Drugo su priče ispred kamera i novinara. U tom smjeru razmišljamo. Brinemo o sebi i točno znamo što želimo. Sljedećih mjesec dana će pokazati jesmo li ili nismo ostvarili sve ciljeve kluba – tvrdi Rožman.


Sjeverna tribina bit će zatvorena, ali podrška gledatelja mogla bi biti važan impuls »bijelima«.


– Nije vrijeme da previše pametujemo, ali je vrijeme da navijači pokažu da vole svoj klub. Oni sigurno to osjete i volio bih da igračima pomognemo svi mi sa strane. Želja je tu, trka je tu, motiv također. Ali u jednom trenutku sve jednostavno ide naopako – dodaje kormilar Riječana.


Jasna je i izjava predsjednika Damira Miškovića koji je je igračima poručio neka dignu glavu gore jer ovo još uvijek može biti sjajna trofejna sezona.


– Tu je klub pokazao svoju veličinu. I to se vidi iz slogana Zajedno smo Rijeka. Znamo sve okolnosti i probleme što nam je korona donijela, ali sportaši smo i moramo se tako ponašati. Moramo zauzeti i takav stav. Igrači sad vide da imaju potporu i stožera i uprave. Radimo svaki dan na tome kako bi ovaj klub bio samo bolji. Poruka predsjednika je na mjestu i zahvalan sam mu na tome što kod nas vidi pošten rad i želju. Jer sad nam ne ide, nedostaje nam jedan dobar rezultat da se izvučemo iz svega ovoga – zaključuje Rožman.