Knjiga

»Ricordi di un’epoca: Lussino 1918-1945«: Ukoričen i predstavljen međuratni život na Lošinju

Bojan PurićMALI LOŠINJ – Zasnovana na fotografskoj građi nastaloj u razdoblju između dva svjetska rata, u Malom Lošinju predstavljena je knjiga o tom dijelu povijesti Lošinja, objavljena na talijanskom jeziku, »Ricordi di un’epoca: Lussino 1918-1945«. Priređivačica knjige Rita Cramer Giovannini rođena je i cijeli život živi u Trstu, vlastitim porijeklom s Lošinjem nema veze, ali je udajom za potomka lošinjske obitelji Ivančić (kasnije je prezime talijanizirano u Giovannini) počela stjecati zanimanje za teme iz lošinjske povijesti, pa je već objavila niz napisa u časopisu »Lussino« koji objavljuje organizacija otočana u Italiji te knjigu »Prvih pedeset godina turizma na Lošinju« u suradnji s kolekcionarom starih fotografija Frankom Neretichem, koji živi u SAD-u.


Novoobjavljena knjiga temelji se na fotografijama iz privatnih arhiva, a naročito su u tom smislu zastupljeni Neera Hreglich Mercanti, Franko Neretich, braća Pfeiffer, Doretta Martinoli, Sergio Petronio i drugi. Kraći tekstovi tako su prvenstveno u službi opisa fotografija, a građa je podijeljena u dvije cjeline – prva je o javnim događajima poput radova na infrastrukturi, porinuća brodova u brodogradilištu, vjerskih obreda, posjeta državnih dužnosnika Lošinju (otočje je 1918. godine zaposjela Kraljevina Italija i tako je ostalo do njene kapitulacije 1943. godine, s tim da je formalni status pripadnosti otočja ostao sporan još tri i pol godine, iako je od proljeća 1945. u praksi otočjem upravljala Hrvatska kao dio Jugoslavije). Druga cjelina daje uvid u privatne, obiteljske albume ondašnjih lošinjskih obitelji i prikazuje ponajprije njihove poslovne aktivnosti te način provođenja slobodnog vremena.


Osim urednice knjige, na predstavljanju u Muzeju Apoksiomena još su govorili Sanjin Zoretić, odnedavno predsjednik Zajednice Talijana Malog Lošinja, za BAGNAIA SLAVIO U SILVERSTONEU tim autor mnogobrojnih knjiga i članaka o lošinjskoj povijesti dr. Julijano Sokolić te Giovanna Jerolimić Toić, koja je, iako je praktično na početku svojeg radnog vijeka, već duboko ušla u istraživanje otočne prošlosti. Neke od fotografija objavljenih u knjizi izložene su tijekom predstavljanja na panoima, a važan dodatak knjizi predstavlja DVD s digitaliziranim filmskim zapisima iz međuratne povijesti otoka.