Trofej Nino Gasparinic

Regata tradicijskih barki na jedra: Pred Lovranom plovila 21 posada

Radovan Trinajstić

Regata tradicijskih barki Nino Gašparinić / Snimio Sergej DRECHSLER

Regata tradicijskih barki Nino Gašparinić / Snimio Sergej DRECHSLER

Na ovom natjecanju po prvi puta su nastupili novouređeni lovranski guc Rajmonda Randija iz Lovrana i kvarnerski guc Opatijca Vladimira Hamerlitza

LOVRAN  Po lijepom i sunčanom danu uz početnu tramontanu i kasniji zapadni vjetar, na morskoj pučini ispred lovranske rive uspješno je održana ovogodišnja 11. regata tradicijskih barki na jedra za Trofej “Nino Gasparinic”.


U organizaciji članova lovranske Udruge “Naš Lovran – Lovrana nostra” – sekcija “Lovranska lantina” na natjecanju je nastupilo rekordnih 21 posada drvenih barki na jedra.

Foto galerija: Bili smo na regati tradicijskih barki u Lovranu Foto: Sergej DrechslerNastupili su ljubitelji tradicijskih barki iz Krka, Pule, Fažane, Opatije, Ičića, Ike, Malinske, Rovinja, Mosćeničke Drage i domaćina Lovrana.


Regata je započela u ranim poslijepodnevnim satima jedrenjem “u trokut ” u duljini od 2 morske milje koju su s obale s velikim zanimanjem pratili brojni zaljubljenici ove vrste tradicijskih barki na jedra.


Nakon uspješno održana dva plova i oko sat i pol natjecanja, sve su se posade vratile u lovransku luku na nastavak svečanosti.


Prvo mjesto u kategoriji “kvarnerski guc” osvojila je barka MD551 iz Mošćeničke Drage s posadom koju su činili Robert Mohović, Franko Gržin, Igor Knapić i Arija Živadinov ispred lovranske barke naziva “Kade si” s posadom koju čine Anton Grego, Gianfranco Sirotnjak i Katarina Sirotnjak Đukić, te trećceplasirane barke ” Mularija” sastavljene od najmlađih jedriličara JK”Istra” Lovran – Val Matulja, Fran Šijan i Nikola Knežević.


Najbolji rezultat u natjecanju gajeta ostvarila je “Nebuloza ničija” iz Ičića s kormilarom Igorom Felkerom.


Među barkama tipa batana prvo mjesto osvojila je barka “Regina” iz Rovinja s posadom koju čine Enio Cherin i Milovan Gržinić ispred posade iz Fažane koju čine Lučano Sošić i Ivica Paradić.


U natjecanju ostalih barki tipa guc najuspješnija je bila lovranska posada s barkom naziva “Don Ćićo” koju čine Ivica Grbac i Stanko Iskra ispred krčke posade barke “Kate” u kojoj su Mario Grgurić, Željko Skomersić i Roland Vlahović.


Među barkama tipa pasara najuspješnija je bila barka “Božan” iz Malinske, au posadi su bili Nikola Jurić, Franko Kraljić i Andrea Majan ispred Opatijaca Milutina Kinkele te Marina i Karla Zrinšćaka. Trećeplasirana bila je barka “Bodulka” iz Krka kojoj su posada bili Nedeljko i Vanda Dunato.


Na ovom natjecanju po prvi puta su nastupili novouređeni lovranski guc Rajmonda Randija iz Lovrana i kvarnerski guc Opatijca Vladimira Hamerlitza.


Svi sudionici ovog zanimljivog natjecanja nagrađeni su prigodnim plaketama što ih je izradio član lovranske lantine Dino Mišćenić.


Na prigodnoj svečanosti u lovranskom mandraću Udruga Lovranska lantina uručila je posebno priznanje za višegodišnji aktivan rad svom clanu Vladimiru Benzij, a Roberta Mohovića iz Mošćeničke Drage proglasila je počasnim članom zbog dugogodišnje suradnje i pomoći u radu Lovranske lantine na njegovanju i razvoju pomorske brodogradnje i tradicijske baštine.


Uspješnosti organizacije ovogodišnjeg natjecanja, u doba “korone”, pripomogli su lovranski ugostitelji hotela “Park” i restorana “Kvarner”.