Posljedice čistke

Raspuštanje zagrebačkog SDP-a podijelit će socijaldemokrate u Saboru u dva bloka. Još bi neki mogli stati uz Bernardića

Tihana Tomičić

Predsjednik stranke Peđa Grbin smatra da je raspuštanje članstva SDP-a u Zagrebu bilo itekako potrebno, pa i po cijenu da birači u budućnosti to kazneZAGREB – Odlukom o raspuštanju članstva SDP-a u Zagrebu, koju je Peđa Grbin na sjednici Glavnog odbora izvojevao s velikom prednošću od 57 glasova za, prema 21 protiv, utrt je put za konačno isključivanje nepoželjnih ili nepodobnih članova te stranke. Slobodno se može reći da je to završna faza finalnog obračuna u stranci. Naime, u roku od 45 dana Ibler će odlučivati o tome hoće li ponovo dati upisnice nekima od najistaknutijih članova u Zagrebu.


HDZ bez opozicije


Ova odluka znači da će svi članovi raspuštenih organizacija biti ispisani iz SDP-a nakon čega će biti imenovani povjerenici koji će potom primati natrag onoga koga žele. To uključuje i saborske zastupnike i bivše visoke dužnosnike stranke – od bivšeg predsjednika Davora Bernardića, preko Rajka Ostojića, do Nikše Vukasa i Zvane Brumnića. Za njih još nije poznato žele li nakon ovoga uopće i sami ostati članovima stranke ili će ih Grbin putem povjerenika u Zagrebu morati »na silu« isključiti, no realno je za očekivati da će nakon proteka tih 45 dana, kad se bude konačno znalo kako je obračun završio, klub zastupnika SDP-a ostati podijeljen: još dio drugih zastupnika prijeći će na stranu Bernardića i Ostojića, te će SDP u svom pokušaju da se »pročisti«, spasti na svega petnaestak zastupničkih mjesta u Saboru, dok će ostali postati dijelom nekog novog nezavisnog kluba. To znači i da HDZ praktički ostaje bez opozicije u parlamentu – Možemo! ipak ima svega sedam zastupnika, a kad se SDP-ov klub podijeli, postojat će dva socijaldemokratska bloka od po 15-ak zastupnika (sad ih je ukupno 33), pa je jasno da neka zajednička konzistentna oporbena politika prestaje postojati.


Ako dođe do takve podjele kluba, moguće je da se uz Bernardića svrstaju i Davorko Vidović, Erik Fabijanić i brojni drugi manje poznati zastupnici koji su u Sabor i ušli jer ih je ondje, kao nacionalno nepoznate političare, »ugurao« Bernardić na izborima prošle godine i kojemu oni duguju svoje današnje saborske plaće. Naravno, sve ovo znači da će i broj članova drastično pasti, jer se očekuje da će od 4.500 članova danas u Zagrebu, stranka spasti na maksimalno tisuću.


Izlazna strategija
Ljudi koji su pisali SDP-ov Statut kažu da se oni neće žaliti na ovu odluku Glavnog odbora jer vide da to nema smisla, s obzirom na omjer snaga, no ističu da se zagrebačka organizacija nije ni mogla raspustiti kao jedinstvena. Naime, Grad Zagreb ima status županije, pa tako i Gradsku organizacija SDP-a Zagreba čini 16 mjesnih organizacija koje, u slučaju glavnog grada, zapravo predstavljaju lokalne organizacije. Budući da se u županijskim organizacijama, kao skupu lokalnih, ne može raspuštati članstvo, to se po statutu nije moglo učiniti ni sa Zagrebom. No, ogorčeni bernardićevci nakon svega su nezainteresirani za daljnju unutarstranačku borbu. Oni već gledaju načine za izlaznu strategiju iz SDP-a i neke nove vrste političkog djelovanja.


Predsjednik Peđa Grbin, pak, smatra da je raspuštanje itekako bilo potrebno, pa i po cijenu da birači u budućnosti to kazne:


– Kao što ne može stajati podijeljena kuća, tako ne može stajati ni podijeljena stranka. No, sada smo tome rekli – ne. Gotovo je bavljenje samima sobom. Od sada okrećemo stranicu i naš fokus ubuduće bit će isključivo i jedino problemi građana. SDP je spreman rješavati probleme, počev od sebe. Prvo moraš početi od sebe da bi mogao, u krajnjoj liniji, i popovati drugima, kazao je nakon svega Grbin, koji ostaje predsjednik, ali s desetkovanom vojskom.