Švicarska darovnica

Radovi u Lučicama: Mještane se moli za strpljivost, nagrada će biti – bolji standard

Marinko Krmpotić

Svakako treba istaknuti i zahvalnost švicarskoj vladi jer, nedvojbeno je, mi sami nikada ne bismo mogli ući u ovaj projekt koji je ukupno vrijedan 120 milijuna kuna, ističe delnički gradonačelnikLUČICE – Iako je građevinska sezona davno završena, u Lučicama se – usprkos kiši, magli, pa i snijegu – marljivo radi na nekoliko lokacija.


Poslovi su uglavnom vezani uz poznati projekt vodoopskrbe i odvodnje financiran kroz švicarsko-hrvatsku darovnicu. U slučaju Lučica riječ je, govori nam gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, o poslovima vrijednim oko 5,5 milijuna kuna.


Strpljenje i zahvalnost


– Budući da vremenske prilike – iako je zima na jedan način već tu – još uvijek dozvoljavaju građevinske radove, u Lučicama je započela realizacija projekta švicarsko-hrvatske darovnice predviđena za tu lokaciju. Ti bi radovi trebali biti gotovi do kraja sljedeće godine, a s obzirom na način na koji je krenulo, vjerujem da će rokovi biti ispoštovani. Zahvaljujući do sada realiziranim radovima, gotovo je postavljanje potrebne infrastrukture na Presničkom putu, a sad se trenutačno radi u dijelu naselja uz prugu, na dijelu bivše uprave Lučica d.d. te na cesti nedaleko od ulaza u pogon bivše pilane. Naravno, građevinski radovi, posebno ako se izvode u naseljenim mjestima, uvijek izazivaju određeno nezadovoljstvo mještana. To je razumljivo i shvatljivo, ali molim ljude da se strpe neko vrijeme jer će nakon toga Lučice imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu kakvu imaju moderna naselja u Europi. Mislim da tu treba istaknuti i zahvalnost švicarskoj vladi jer, nedvojbeno je, mi sami nikada ne bismo mogli ući u ovaj projekt koji je ukupno vrijedan 120 milijuna kuna. Ako računamo da je izvorni proračun Delnica sada 23 milijuna kuna, a oko 20-ak milijuna kuna i inače iznosi, onda je jasno da bi nam za ove poslove trebalo punih šest godina i to bez bilo kakvog drugog troška.


Skupi projekti
Dakle, moramo biti sretni i zahvalni što nam je netko omogućio put k boljem standardu pa i zbog toga treba tih nekoliko mjeseci biti strpljiv, govori gradonačelnik Knežević, posebno ističući činjenicu da svi poslovi koji se ovih dana odvijaju u Lučicama nisu vezni jedino uz spomenutu darovnicu.


– Uz realizaciju projekta sanacije postojećeg i izgradnje novog vodoopskrbnog sustava te izgradnju kolektora fekalne odvodnje, što je dio švicarsko-hrvatske darovnice, istovremeno se izvode i radovi koje financira isključivo Grad Delnice, a to su poslovi izgradnje sustava oborinske odvodnje. Realizaciju tih poslova osigurali smo kreditom od 6,3 milijuna kuna, iz kojih smo već napravili i javnu rasvjetu od Delnica do Lučica, a još slijedi, nakon uređenja sustava oborinske odvodnje, kompletno uređenja nogostupa i voznih ploha. Sve su to vrlo veliki i financijski jako zahtjevni projekti nakon kojih će Lučice izgledati bitno drukčije te imati iznimno kvalitetnu infrastrukturu vezanu uz vodoopskrbu, odvodnju i prometovanje, rekao je gradonačelnik Ivica Knežević.


Slijede nove švicarske darovnice


Čini se da su predstavnici švicarske vlade vrlo zadovoljni do sada realiziranim projektima na području Gorskog kotara pa se, ističe gradonačelnik Knežević, najavljuju i nove darovnice.


– One će biti ponajprije vezane uz one goranske lokalne samouprave koje do sada nisu bile obuhvaćene ovim projektom. No, postoji i mogućnost za dodatne radove na području Grada Delnica, točnije Broda na Kupi i Crnog Luga. Naravno da nas to zanima i svakako ćemo razmotriti te mogućnosti, budu li nam ponuđene, rekao je gradonačelnik Knežević.