Gospić, Udbina i Plitvička jezera

Potpisan sporazum o turističkoj suradnji triju destinacija

Marin Smolčić

Potpisan Sporazum o turističkoj suradnji triju destinacija

Potpisan Sporazum o turističkoj suradnji triju destinacija

U uvodnom dijelu sastanka govorila je  direktorica Turističke zajednice Grada Gospića Maja Strilić rekavši da se područja Plitvičkih jezera, grada Gospića i općine Udbina nalaze u krugu  50 kilometara, međusobno se dodiruju i nalaze se u unutar  Ličko- senjske županije 


 


GOSPIĆ Turističke zajednice grada Gospića, Općine Plitvička jezera i jedinica lokalne samouprave Općina Udbina potpisale su danas  u uredu gradonačelnika Gospića Karla Starčevića Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica i jedinice lokane samouprave s područja Like. Svrha ovoga Sporazuma je razvijanju turističkog proizvoda, odnosno provođenje projekata „Lika je lik (lijek)“ i „Odlično je-iz Like je“. 
U uvodnom dijelu sastanka govorila je  direktorica Turističke zajednice Grada Gospića Maja Strilić rekavši da se područja Plitvičkih jezera, grada Gospića i općine Udbina nalaze u krugu  50 kilometara, međusobno se dodiruju i nalaze se u unutar  Ličko- senjske županije. 


-NP Plitvička jezera raspolaže svjetskim prirodnim biserom i velikim brojem turista koji mogu upotpuniti svoj boravak u Nacionalnom parku tako da produže svoj boravak, posjete grad Gospić, centar županije, te odaberu neku od brojnih dodatnih sportskih, turističkih, adrenalinskih ili kulturnih aktivnosti. Nedostatak promocije povijesno poznatog i značajnog područja općine Udbina, odnosno srednjovjekovne Krbave ovim projektom bi se promijenila i destinacija bi dobila povijesno i vjerski značajniju ulogu nego što je to imala do sad. Udbina sa svojim položajem, povijesnim i kulturnim značajem, vjerskim turizmom i prirodnim posebnostima, te poznatom eko proizvodnjom može itekako pridonijeti razvoju zajedničke turističke destinacije u marketinškim aktivnostima koje nam predstoje, upotpuniti turističku ponudu, a sve na zadovoljstvo turista koji ih posjećuju.


Zajedničkim programom  moći ćemo kvalitetnije raditi na razvoju turističkog proizvoda  i promotivnim aktivnostima, te definirati turistički brend destinacije odnosno mikroregije kao cjeline.  Razvoj raznolike ponude i generiranje potražnje preduvjet su za cjelogodišnji turizam kojem težimo i koji nam mora osigurati stabilnost te puno značajniji učinak turizma na čitavo gospodarstvo, izjavila je je Maja Strilić.


Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević naglasio je zadovoljstvo ovim sporazumom  i uvjerenje kako će se vrlo skoro u praksi pokazati pomaci u turističkom smislu.


-Svako udruživanje donosi profite  i pomake. Uvjeren sam da će se radom i s malo mudrosti ovdje stvoriti boljitak. Ovdje se radi o proširenju destinacija i većoj ponudi turističkoj destinaciji Ličko-senjske županije. Ovo smo trebali učiniti i ranije, ali nam zakonski okviri nisu išli na ruku. Zato sam uvjeren da ćemo naredne turističke godine polučiti puno veće uspjehe. Da zadržimo turiste i steknemo nove, nadam se najmanje do tri dana u prosjeku. Gospić ima mnoštvo razloga da bi se turisti ovdje zadržali: oca Domovine dr. Antu Starčevića i najvećeg genija čovječanstva Nikolu Teslu, blizinu Velebita i sve kvalitetnije smještajne kapacitete na području Gospića. Plitvička jezera su biser za sebe, dok se Udbina sve više definira kao destinacija vjerskog i eko-turizma, izjavio je gradonačelnik Starčević.


Načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač i načelnik Općine Udbina Josip Seuček izrazili su zadovoljatvo postignutim dogovorima i zajednički izrazili težnju po kojoj će ovaj Sporazum imati efekta ukoliko se turisti na ovim destinacijama zadrže u prosjeku jedan dan dulje nego li proteklih godina.