Tko zna - zna

Već više od šezdeset godina ispisuju povijest graviranja: Pečati riječkog “Pečata” pečatirali su u svim poštama bivše države

Bruna Matičić

Riječka tvrtka Pečat / Foto: S. DRECHSLER

Riječka tvrtka Pečat / Foto: S. DRECHSLER

Za poštanske urede od Slovenije do Crne Gore gravirali su natpise, kliješta za plombiranje pošiljaka i metalne žigove za pečatni vosak. Danas poslovanje »Pečata« obuhvaća uglavnom područje Rijeke i okolicRIJEKA – Tradiciju izrade pečata, štambilja te ostalih graverskih proizvoda tvrtka Pečat d.o.o. s adresom u centru Rijeke njeguje više od šezdeset godina.


Kao zanatsko graversko-pečatska radnja pojavljuje se davne 1958. godine kada ju je, na čelu s poslovođom Franjom Štifićem, osnovao Narodni odbor općine Stari Grad. Obrt pod istim imenom posluje od osnivanja i s ponosom bilježi kontinuirani rad, a s obzirom na dugu tradiciju može se svrstati među najstarije tvrtke koje posluju u Rijeci.


Povijest Pečata ispričala nam je sadašnja vlasnica, Sofija Ladašić koja je, nakon godina provedenih radeći u tvrtki, istu otkupila i u njoj dočekala mirovinu.
– U to vrijeme tvrtka je uspješno radila, bilo je tu raznih zanatlija: električari, limari, bravari, tokari, zlatari i urari, ali graveri su bili temelj tvrtke. Tada na cijelom području nije bilo puno vrsnih gravera, kazala je Sofija Ladašić.


Tada je Pečat graverske poslove obavljao za područje cijele bivše države. Primjerice, za poštanske urede od Slovenije do Crne Gore gravirali su natpise, kliješta za plombiranje pošiljaka i metalne žigove za pečatni vosak.


– Možete zamisliti koliko je tada bilo poštanskih ureda, a mi smo skoro sve opskrbljivali, sjeća se Ladašić.


Sofija Ladašić / Foto: S. DRECHSLER

Sofija Ladašić / Foto: S. DRECHSLER


Uz navedeno, gravirali su razne pečate, privjeske za hotele, izrađivali su čelične alate za utiskivanje za »Končar«, »Benčić« i Torpedo, a za »3. maj« i brodogradilište u Kraljevici izrađivali su razne oznake, inventarske pločice i natpise za brodove. Traga su ostavili i u izradi svijetlećih reklama, a Ladašić se prisjetila velike reklame za Energoinvest u Sarajevu, svijetleću reklamu za Riječku banku, a u novije vrijeme reklame za Slatinsku banku i poslovnice od Rijeke do Slavonije.


Tvrtka Pečat prošla je razne faze razvoja i tehnologije izrade pečata, štambilja, žigova i natpisnih ploča, počevši od ručne izrade pa do laserske obrade. Uvelike se promijenio način i vrijeme graviranja na raznim materijalima, kao što su gumeni pečati i pločice koje se danas izrađuju laserski.


– Vremenski rok izrade bitno se smanjio. Danas je moguće natpisnu pločicu izraditi za dvadesetak minuta, a nekada su klijenti bili sretni ako natpis isporučimo unutar toga tjedna, objašnjava Ladašić otkrivši kako se metalni pečati i razni alati još uvijek ručno graviraju na staroj mašini koja je u vlasništvu tvrtke od njezina osnivanja.


Graver Guido Relini na ovom je stroju izučio zanat i dočekao mirovinu / Foto: S. DRECHSLER

Graver Guido Relini na ovom je stroju izučio zanat i dočekao mirovinu / Foto: S. DRECHSLER


Riječ je o univerzalnom graverskom stroju GK2 proizvedenom 1937. godine u njemačkoj tvornici Friedrich Deckel, na kojemu je graver Guido Relini izučio zanat i dočekao mirovinu, a sada će graverskom zanatu podučavati Sofijinog devetnaestogodišnjeg unuka.


– Na graverskoj mašini nekada sam provodio većinu radnoga dana i gravirao razne natpise, grbove, žigove za pečate, čak i velika brodska zvona. To je najjači stroj što se tiče ručnog graviranja i još je u upotrebi, kazao je Relini.


Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER


Spoj tradicije i novih tehnologija te dugogodišnji uspješan rad ono je što tvrtka Pečat d.o.o. godinama njeguje. Danas njezino poslovanje obuhvaća uglavnom područje Rijeke i okolice.


Sofiji Ladašić već je dugi niz godina »desna ruka« Kristina Belaić, a ono čemu se nada jest da će njezin unuk nastaviti tradiciju.