Stotinjak prosvjednika

Održan prosvjed ”Protiv političke represije” ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu

Hina Pod parolom »Protiv političke represije« stotinjak prosvjednika okupilo se u srijedu navečer ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice i zatražilo da se odbaci optužnica protiv Filipa Drače koji je na postolju spomenika nacrtao srp i čekić te smatraju da je riječ o policijskoj i političkoj represiji, hajki i linču.


Prosvjednici, među kojima je bio i Drača, su uz nošenje zastava Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) zatražili i da nadležne institucije počnu i s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništavanje spomenika i spomen-obilježja pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).


Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović izjavila je da je »represija institucija u slučaju Filipa Drače bila pretjerana«, a objavljivanje njegove fotografije ocijenila je »političkim progonom«. Ustvrdila je da nisu procesuirani počinitelji koji su uništili više od tri tisuće spomenika i spomen-obilježja NOB-a, ili ako su i procesuirani – onda im se nikada nije objavila fotografija u medijima.
»To je politički progon koji ima za cilj zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podjela. Društvo je podijeljeno na način na koji je ovaj čovjek (Tuđman) ispod kojeg je podnožja nacrtan srp i čekić podijelio društvo. To su podjele na onih, kako je rekao, 200 najbogatijih obitelji i onih koji su obespravljena većina i žive od svoga rada. Srp i čekić su simboli koji upozoravaju da u društvu postoje oni koji žive od svog rada i oni koji žive od tuđeg rada«, rekla je Peović.


Po njezinim riječima, tim se podjelama mora stati na kraj, a Dračin čin crtanja srpa i čekića ocijenila je »važnim činom građanskog neposluha«. Naglasila je kako su se večeras okupili kako bi podržali Draču i one koji su se usudili reći da je naše društvo podijeljeno.Pružajući potporu Drači, Kristofor Štokić (SRP) ustvrdio je da je »povijesni revizionizam od početka 90-tih godina prošlog stoljeća planski diskreditirao najsvjetlije stranice povijesti našeg naroda – NOB i poslijeratnu socijalističku izgradnju« te da su u svakodnevnicu »vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH«. »Revizionizam je proveden na svim razinama od medija do obrazovanja«, rekao je on. Štokić je kazao i da je »hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu« te je još samo »falio plakat sa slikom i natpisom – živ ili mrtav«. Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu krimen, ali se za »šaranje srpa i čekića provodi medijski linč«.Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala.