Špijunske igre

Obrat u aferi “Selefije”, istraga protiv Mektića zbog odavanja povjerljivih podataka

Hina

Iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu Hini je dostavljena obavijest u kojoj stoji kako je tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage protiv ministra Mektića nakon što su došli do više dokaza o postojanju osnovane sumnje o počinjenim kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.Tužiteljstvo BiH objavilo je u petak kako je otvorilo istragu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, kojega sumnjiči za odavanje povjerljivih podataka i ugrožavanje sigurnosti zemlje, a prozvani ministar odmah je oštro ustvrdio kako je riječ o osobnoj osveti glavne tužiteljice Gordane Tadić i njenih suradnika koji pokušavaju navodno prikriti obavještajnu aferu u koju su umiješani njezini bliski srodnici.


Iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu Hini je dostavljena obavijest u kojoj stoji kako je tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage protiv ministra Mektića nakon što su došli do više dokaza o postojanju osnovane sumnje o počinjenim kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.


»Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je Mektić kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled BiH«, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH. Dodaje se kako će dalji tijek istrage držati u tajnosti jer se ona odnosi na povjerljive dokumente.
Iako to nije izrijekom navedeno, dade se zaključiti kako se Mektić našao pod istragom zbog pokretanja navodne obavještajne afere s kojom je on povezao hrvatsku Obavještajno-sigurnosnu agenciju (SOA).


Mektić je opetovano javno tvrdio kako su agenti SOA-e pokušavali regrutirati radikalne islamiste iz BiH i navesti ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje, koje bi zatim pronašla policija, a sve bi poslužilo kao potvrda tvrdnji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalno opasnih osoba.


I sam Mektić je u prvoj reakciji izjavio kako se istraga koja je protiv njega pokrenuta odnosi upravo na aferu »Selefije«, kako je taj slučaj dobio naziv u medijima.


»To su nebuloze i gluposti Tužiteljstva kao i sve do sada što rade, a rade nakaradno i naopako. Ne bave se ozbiljnim stvarima i problemima u ovoj državi. Ne bave se kriminalom i korupcijom. Dio su kriminala i korupcije«, kazao je Mektić u izjavi za portal Faktor.


Ustvrdio je kako se na ovaj način glavna tužiteljica Tadić njemu pokušava osvetiti jer je, iznoseći podatke o navodnoj obavještajnoj aferi, ustvrdio kako su u nju umiješani i doministar sigurnosti Mijo Krešić te novinar Televizije Republike Srpske Mato Đaković, koji su tužiteljicini bliski rođaci.


»Naravno da je ovo osobna borba, ne može biti osobnija. Pokušavaju ‘dohakati’ (doskočiti) meni, a ustvari, nastoje zaštiti prave vinovnike. Tome sam ja doprinio time što prozivam Tužiteljstvo da su nesposobni, kriminalizirani i korumpirani«, kazao je Mektić nazvavši suradnike Gordane Tadić »kriminalcima i mafijašima«.


O navodnoj obavještajnoj aferi iskaze u tužiteljstvu su, uz Mektića, dali i njegov zamjenik Krešić, novinari Đaković i Avdo Avdić, koji je prvi objavio priču o tome, te ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmah Mehmedagić.


Tužiteljstvo BiH u četvrtak je potvrdilo kako daljnje istrage protiv Krešića, Đakovića i hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića, kojega je Mektić također povezivao s aferom, neće biti, jer nema elemenata njihove kaznene odgovornosti.