Pritisak raste

Novi udarac za domaćina idućeg SP-a, uhitili su norveške novinare jer su izvještavali iz migrantskog kampa

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana radnika migranata u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo višeOSLO  Dvojica novinara norveške javne televizije NRK vratila su se u srijedu kući nakon što su u Kataru bili pritvoreni 30 sati jer su izvještavali o problemima radnika migranata u zemlji koja je sljedeće godine domaćin SP u nogometu.


Novinari Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani boravili su u Kataru koji je u nedjelju obilježio godinu dana do početka SP koje će se održavati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.


Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana radnika migranata u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo više.
Dvojica Norvežana navodno su uhićena u ponedjeljak ujutro dok su izvještavali uživo iz migrantskog kampa, a snimke su izbrisane s njihove opreme.


Katarska vlada ih je optužila za “upadanje u privatno vlasništvo i snimanje bez dozvole”, rekavši da je neidentificirani vlasnik privatnog posjeda nazvao policiju.


Norveški premijer Jonas Gahr Stoere reagirao je na ovu vijest u poruci na Twitteru nazvavši uhićenja “neprihvatljivim” .


“Slobodan tisak je ključan u funkcionalnoj demokraciji. To također pokazuje važnost ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za mir (novinarima). Jako sam sretan što su Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani oslobođeni”, rekao je.


Norveški nogometni savez i norveški novinarski sindikat također su osudili uhićenja.


“Vrlo je dobro sada opet biti kod kuće u Norveškoj, na norveškom tlu. Sve je ovo bio veliki izazov, ali znali smo da mnogi ljudi radi za nas”, rekao je Ekeland