PUTNICI BEZ AVIONA

Njemačke zračne luke u kaosu: Lufthansa štrajka, otkazano je i 15 letova Croatia Airlinesa, nažalost bit će i gore

P. N.

Reuters

Reuters

Štrajk pogađa zračne luke Frankfurt, München, Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Bremen, Hannover, Stuttgart i Köln.Nakon što je u ranim jutarnjim satima zjapila skoro potpuno prazna, u zračnoj luci u Frankfurtu prije podne su počele gužve. Kako javlja njemačka novinska agencija dpa, pred malobrojnim šalterima koji rade stvorili su se dugački redovi. Očito je uglavnom riječ o stranim turistima koji pokušavaju organizirati svoj let na licu mjesta, piše Deutsche Welle.


Zbog jednodnevnog štrajka upozorenja zemaljskog osoblja zaposlenog u Lufthansi, koji je počeo ove srijede (27.7.) u 3:45 sati, ova aviokompanija je otkazala skoro sve današnje letove. Kako je priopćeno, otkazano je 678 letova iz Frankfurta i 345 iz Münchena. To pogađa oko 144.000 putnika, od kojih mnogi nisu mogli dobiti neki zamjenski let budući da su svi zrakoplovi koji lete idućih dana već bili rasprodani.


U najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu ove srijede je otkazano čak 725 od 1.160 letova, budući da zemaljsko osoblje Lufthanse opslužuje i putnike drugih aviokompanija.
Ovaj štrajk, koji bi trebao biti okončan u četvrtak u 6:00 sati, pogađa i Lufthansine tvrtke-kćeri Swiss i Austrian Airlines, a i hrvatska aviokompanija Croatia Airlines je zbog štrajka bila prisiljena otkazati 15 letova za Frankfurt i München.


Eurowings, koji nije direktno pogođen štrajkom, polazi od toga da će se promet na njegovim linijama odvijati normalno.


Lufthansa: „Ne dolazite u zračnu luku


Putnicima, koji nisu dobili ponudu za zamjenski let, se preporučuje da ni u kom slučaju ne dolaze na aerodrom, budući da ondje zbog štrajka nije otvoren nijedan šalter ili u najboljem slučaju samo mali broj njih. Oni koji trebaju presjesti u nekoj njemačkoj zračnoj luci trebali bi odustati od leta i putem interneta tražiti alternativu, preporučuje Lufthansa.


Prema najnovijoj europskoj sudskoj praksi, putnici najvjerojatnije imaju pravo na vraćanje novca uplaćenog za kartu i na odštetu, budući da se Lufthansa kod štrajka vlastitog osoblja ne može pozvati na višu silu.


Član Upravnog odbora Lufthanse Harry Hohmeister je u razgovoru za list Bild oštro kritizirao sindikat Verdi. „Sindikat svojim štrajkom uništava snove o odmoru u glavnoj sezoni. To je ekstremno gorko i frustrirajuće.”


Štrajk pogađa zračne luke Frankfurt, München, Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Bremen, Hannover, Stuttgart i Köln. Štrajkaju različite skupine zaposlenika poput onih na šalterima, tehničara ili vozača vučnih vozila koja postavljaju zrakoplove u njihovu poziciju. Bez tih službenika avioni ne mogu poletjeti.


Situacija je proteklih tjedana ionako bila kaotična i mnogi letovi su bili otkazani, jer nedostaje zemaljskog osoblja.


Sindikat prijeti novim štrajkom


Sindikat Verdi je ponovo pozvao Lufthansu da poboljša svoju ponudu u pregovorima. Verdi za 20.000 pripadnika zemaljskog osoblja zahtijeva povišicu od 9,5 posto ili najmanje 350 eura mjesečno. Lufthansa za sada nudi 5,5 posto. Sindikat to smatra nedovoljnim, s obzirom na inflaciju od sedam posto.


Ako Lufthansa ne udovolji zahtjevima, Verdi već najavljuje idući termin: zemaljsko osoblje zračne luke Frankfurt u tom bi slučaju trebalo štrajkati od 3. na 4. kolovoza.


Inače, i kod pilota Lufthanse u tijeku je glasovanje o stupanju u vremenski neograničeni štrajk.