PREDSJEDNIK DEMOKRŠĆANA

Nesuđeni nasljednik Angele Merkel napušta stranku: Je li ovo kraj Armina Lascheta?

Hina

Reuters

Reuters

U ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina smatra kako Laschet, kao kandidat stranke koja nije pobijedila na izborima, ne može preuzeti sastavljanje vlade.BERLIN – Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarski kandidat demokršćana na njemačkim izborima održanima u rujnu Armin Laschet povlači se sa čela stranke, javio je Reuters pozivajući se na njemačke medije.


Na parlamentarnim izborima najviše glasova, 25,8 posto je osvojila Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), iza koje slijedi Unija CDU/CSU s 24,1 posto, treća je stranka Zeleni s 14,8 te liberali FDP s 11,5 posto.


U četvrtak su započeli pregovori između SPD-a, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.
Kancelarski kandidat Armin Laschet se od izbora, na kojima je Unija ostvarila najgori rezultat u povijesti, nalazi pod pritiskom stranke, ali i javnosti.


U ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina smatra kako Laschet, kao kandidat stranke koja nije pobijedila na izborima, ne može preuzeti sastavljanje vlade.


Laschet bi se trebao obratiti javnosti u 18, 30 sati, najavljeno je.