Po zapisima Alana McGeeja

Nakon pet godina najava biografski film o diskografskoj kući Creation napokon pred gledateljima

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Film je ponovno ujedinio filmski par koji je stajao iza legendarnog „Trainspottinga“ Dannya Boylea i scenarista Irvinea Welsha, samo što ovaj put Boyle nije redatelj nego izvršni producent. Redateljski posao preuzeo je Nick MoranZa nešto od više od mjesec dana, 24. veljače u okviru virtualnog Glasgow Film Festivala premijerno će biti prikazan biografski film „Creation Stories“. Film je snimljen po autobiografskoj knjizi „The Creation Records Story: Riots, Raves and Running a LabelAlana MCgeeja i riječ je upravo o tome što stoji u naslovu knjige: o pobunama, rave partyjima i vođenju jedne diskografske kuće.


McGee je pokrenuo Creation Records s tisuću posuđenih funti 1983. godine. Nešto više od desetljeća kasnije Creation je bila najveća diskografska nezavisna kuća zahvaljujući grupi Oasis i albumu „(What’s the Story) Morning Glory?“ koji je postao najprodavaniji lbum desetljeća u Velikoj Britaniji.


Ali, u međuvremenu dogodilo se mnogo toga važnog za britansku rock scenu, a bilo je vezano uz Creation Records i dobar nos za talente Alana McGeeja. Njegova kuća stajala je iza izdanjha nekih od ključnih bendova britanske scene kraja osamdesetih i početka 90-ih godina: od House Of Love i My Bloody Valentine, preko Primal Scream, Ride, Swervedriver, do Teenage Fanclub, Boo Radleys i spomenutih Oasis.
O filmu se priča i najavljuje ga se već pet godina i sad je napokon objavljen datum izlaska. Film je ponovno ujedinio filmski par koji je stajao iza legendarnog „TrainspottingaDannya Boylea i scenarista Irvinea Welsha, samo što ovaj put Boyle nije redatelj nego izvršni producent. Redateljski posao preuzeo je Nick Moran, dosad poznatiji ako glumac nego redatelj.


U ulozi Alana McGeeja pojavljuje se Ewen Bremmer, još jedan lik iz „Trainspotting“ priče, poznat po sjajnoj roli smotanog narkomana Daniela “Spuda”Murphya.


Nakon premijere na festivalu u Glasgowu, predviđeno je da će široj publici biti dostupan 29. ožujka. Još nije precizirano hoće li ići u kina ili će biti objavljen preko neke od striming TV platformi.