
Svaka sezona ima svoja gastro- pravila / Foto M. SMOLČIĆ
Lički krumpir je odlično rodio, uvijek se nađe ponešto slanine i sira. Vrijeme je za pole!
povezane vijesti
- Grijanje na riječkom području može početi kad korisnici zažele: ‘Samo podnesite zahtjev’
- Novi način obračuna troškova centralnog grijanja. Oni koji nisu ugradili razdjelnike plaćat će i do 50 eura više
- Delničani obranili njive od napada jelenske divljači. Četrdeset dana nesanice, buke i vike sačuvalo urod krumpira
GOSPIĆ Već je postala pomalo uobičajena navika da se u medijima javlja vijest po kojoj “niti najstariji stanovnici ne pamte”… Ovakva vijest može se vezati uz temperaturni niz koji je u Lici ovih dana bio u znaku početka grijanja kuća i stanova. Ako je vjerovati meteorološkim prognozama, vrlo brzo dolazi nam još nekoliko vrlo hladnih jesenskih dana. Bez obzira na to grijete li se na drva, pelete, lož-ulje, plin ili struju, ovih dana jutra su vrlo svježa, čemu svjedoči i dim iz mnogih ličkih dimnjaka. A gdje ima dima – ima i vatre.
Niske temperature zraka su vrlo brzo uzrokovale i promjene ličkih menija. Kiseli kupus je u “kućnoj radinosti” još uvijek prerano tražiti, ali ga zato ima u trgovinama tijekom cijele godine. Lički krumpir je odlično rodio, uvijek se nađe ponešto slanine i sira. Vrijeme je za pole!
Ovu tradicionalnu ličku deliciju ovih dana će kušati mnogi. Za ručak ili večeru, nevažno. Dovoljno je zagrijati pećnicu, krumpire presjeći na pola, špikati ponešto slanine i nakon 20-ak minuta izvaditi iz rola. Kapule uvijek ima, češnjaka također. Mnogi se kunu kako ih je u vrijeme korone upravo ova prehrambena kombinacija spasila od zaraze. Gripe također.