Izvanredne okolnosti

Korona stopirala ulaganja u turizam: Na čekanju čak tri milijarde planiranih investicija

Alenka Juričić Bukarica

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Svega toga ove godine nema, koronakriza je u prvi plan stavila očuvanje likvidnosti i opstanka samih tvrtki, a investicije mahom ostavila za neka bolja vremena.RIJEKA – Snažan investicijski ciklus, u koji su posljednjih desetak godina ušle brojne hrvatske turističke kompanije, koronakriza naglo je prekinula. Proteklih godina ulaganja su bila i oko milijarde eura godišnje. Tvrtke su ulagale u svoje objekte, iako mnogi kažu da je bilo premalo greenfield investicija, privatiziralo se i nekoliko velikih nekad državnih turističkih tvrtki poput Jadran iz Crikvenice, hotela Makarska iz Makarske, Cluba Adriatic iz Zagreba, Imperiala Rab te hotela Maestral iz Dubrovnika. S dolaskom privatnog kapitala krenula su i ulaganja u objekte ovih tvrtki.


Svega toga ove godine nema, koronakriza je u prvi plan stavila očuvanje likvidnosti i opstanka samih tvrtki, a investicije mahom ostavila za neka bolja vremena. Hotelijeri kažu kako je ustvari u turističkom sektoru u Hrvatskoj prilično teško doći do kredita za ulaganje u ove objekte s obzirom na dugi rok povrata, a što je koronakriza sigurno produžila i učinila još neizvjesnijim.


U Sektoru za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) tako kažu kako se, prema dostupnim informacijama, većina hotelskih kuća očitovala kako su na čekanje do daljnjeg stavile investicije ukupne vrijednosti od čak tri milijarde kuna, koje su trebale biti realizirane u tekućoj i 2021. godini.


Krizni menadžment
– Velike hotelske kuće završit će prije planirane i dogovorene investicije, ali nove se odgađaju. Na snazi je krizni menadžment koji se naravno odnosi i na pitanja vezana uz kako započete tako i planirane investicije. Sredstva koja su bila predviđena za investicije uslijed ove neplanirane situacije mnogi će iskoristiti za održavanje likvidnosti i prilagodbi poslovanja novim okolnostima, kažu u HGK-u dodajući kako su među najvećim ulagačima tradicionalno turističke grupacije Valamar Riviera, Maistra, Plava laguna i Arena Hospitality Group.Isto tako, tvrtka Importanne Resort nastavlja ulaganje u petozvjezdani hotel Royal Palm. Ukupna ulaganja Grupe Valamar, pak, u ovoj godini trebala su dosegnuti 826 milijuna kuna. Jedna od najvećih turističkih investicija je bila od Valamara Riviere u novu zonu Pical s pet zvjezdica u Poreču, čija je ukupna vrijednost milijardu i pol kuna. Otvaranje te zone bilo je predviđeno iduće godine. Arena Hospitality Group uz niz investicija ove i prošle godine, a što su kupnja pulskog hotela Riviera za 365 milijuna kuna, ulaganje u kamp Arena Grand Kažela u obje faze vrijednosti preko 200 milijuna kuna, te apartmansko naselje Arena Verudela Beach 60-ak milijuna kuna, nastavlja radove na najvećoj investiciji, hotelu Brioni, vrijednom 240 milijuna kuna. Otvorenje se planira za sezonu 2021.


Maistrine investicije ove godine uključuju nastavak renoviranja hotela Eden, uređenje okoliša restorana u sklopu hotela Amarin, a najveća je investicija podizanje razine kvalitete sadržaja i ponude u rovinjskim i vrsarskim kampovima. Planiran je početak projektiranja kompletne obnove zagrebačkih hotela Panorama i Westin, a u Dubrovniku treća faza uređenja hotela Hilton Imperial. Adris grupa u sklopu kojeg Maistra posluje, u skladu s planovima u sljedećemu trogodišnjem razdoblju planira uložiti više od četiri milijarde kuna, od čega u turistički dio svog poslovanja oko tri milijarde kuna. Uskoro se očekuje i formalni završetak postupka povezanog s hotelom Marjan u Splitu.


Isto tako, rapska tvrtka Imperial Riviera, koja je dio Valamarove grupacije, je krajem prošle godine započela do sada najveći investicijski ciklus u visini od 226,2 milijuna kuna.Najznačajnija investicija odnosi se na, prošle godine kupljeni, hotel Valamar Parentino (ex Zagreb) u Poreču, koji je prve ovogodišnje goste primio proteklog vikenda. Rekonstrukcijom i dogradnjom objekta, pored postojećih 230, izgrađeno je 99 novih smještajnih jedinica, tako da sa 812 osnovnih ležajeva i pomoćne ležajeve, hotel može primiti više od tisuću gostiju.


Obitelji s djecom


– Većina planiranih ulaganja u Valamar Parentino Hotel u visini od 113 milijuna kuna, realizirana su u ovoj godini. Osim na smještaj, investicija se odnosi i na razvoj ostalih usluga. Maro sadržaji upotpunjeni su novim igralištem, proširen je bazenski kompleks koji uključuje relax pool za odrasle i dječji bazen, sunčalište s novim bazenom od 200 metara kvadratnih te dva tobogana koji se spuštaju s krova zgrade. Izgrađen je novi Oliva Grill Snack Bar te je proširen kapacitet glavnog restorana s izvanrednim pogledom na more. Izgrađena je i pozornica za večernje programe, nova trafostanica, nove šetnice i povećan je kapacitet parkirališta. Hotel će u sezoni zapošljavati oko 140 zaposlenika, a sa svojom ponudom i sadržajima prvenstveno je namijenjen obiteljima s djecom, kazao je Vlado Miš, predsjednik Uprave Imperial Riviere.


Također je dodao kako je druga najveća investicija Imperial Riviere ona u Makarskoj. Da podsjetimo, nekadašnja državna tvrtka Hoteli Makarska, lani je pripojena rapskom Imperialu i time je nastala jedna od deset najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj Imperial Riviera. U Makarskoj se dakle i ove godine ulaže u drugu fazu preuređenja i repozicioniranja Valamar Meteor Hotela. Nakon prošlogodišnjeg uređenja 112 smještajnih jedinica, ovogodišnja investicija obuhvaća preuređenje preostalih 166 smještajnih jedinica, zone recepcije i lobija, izgradnju novog kompleksa vanjskih bazena, preuređenje zone unutarnjeg bazena i spa, implementacija Maro koncepta animacije, preuređenje zone s dvoranom za sastanke te preuređenje ulaza i prilaza.


Doznajemo kako je privremena obustava gradilišta od 25. ožujka koja je trajala otprilike mjesec dana, onemogućila pravovremeni završetak investicije i stavljanje hotela u funkciju, tako da će se radovi na preostalih 25 posto investicije nastaviti nakon turističke sezone.


Specifična godina


U sklopu Valamar Meteor Hotela, uz samu šetnicu i plažu realizirana je investicija u novi objekt s ugostiteljskom ponudom, pod nazivom Trattoria La Pentola, koja je protekli tjedan počela radom. Ova investicija Imperial Riviere vrijedna je 4,7 milijuna kuna i u visokoj sezoni zapošljavat će oko 20 djelatnika. Novi ugostiteljski objekt raspolaže s oko 100 vanjskih sjedećih mjesta te 80 unutarnjih. Inače, ovo je četvrti La Pentola restoran u Hrvatskoj, brendiran u skladu s Valamarovim standardima, i prvi takav izvan Istre.


Riječki Hilton i crikvenički Miramare

Koronakriza usporila je, ali ne i zaustavila također dvije velike investicije na Kvarneru, oko 650 milijuna kuna vrijednu investiciju u Hilton Costabella Beach Resort&Spa, te 200 milijuna kuna vrijednu investiciju u hotel Miramare u Crikvenici. Riječki Hilton trebao je biti otvoren već ovog ljeta, međutim s pojavom epidemije i zatvaranjem granica došlo je i do problema s dopremom namještaja i opreme za ovaj luksuzni petozvjezdani resort češkog investitora Jaroslava Trešnjaka. Radovi na novom resortu su u završnoj fazi te se očekuje da će ujesen biti konačno i finalizirani, međutim, otvorenje je prolongirano za veljaču iduće godine. Slična je priča i s hotelom Miramare u koji je hrvatski investitor Gojko Ostojić uložio oko 200 milijuna kuna i kojim će ovo staro zdanje, inače zaštićeno kulturno dobro, postati jedan od najreprezentativnijih hotelskih objekata na Rivijeri. Kako je situacija s koronom pokazala da bi otvaranje hotela ove godine ustvari bilo neisplativo, odlučeno je kako će i Miramare s radom početi iduće godine, dok bi sama investicija trebala biti gotova za nekih mjesec do dva dana.

Što se tiče ulaganja na samom Rabu, u Imperial Rivieri su u Padova Premium Camping Resortu realizirali treću fazu investicijskog ciklusa u iznosu od 20,7 milijuna kuna, tako da ukupna ulaganja u ovaj kamp u sve tri faze tijekom zadnje tri godine iznose više od 60 milijuna kuna. Ove godine uređene su nove zone s 55 novih luksuznih mobilnih kućica, a jedna zona je preuređena u zonu s premium kamp parcelama i kompletnom infrastrukturom. Uređen je centralni parking, izgrađeno je multifunkcionalno sportsko igralište te je izvedena rekonstrukcija i dogradnja centralnog sanitarnog čvora uz dodatno hortikulturalno uređenje kampa, a sve prema premium camping standardima. Također, u San Marino Camping Resortu uređena je nova zona za smještaj 20 mobilnih kućica, a realizirani su i drugi manji investicijski projekti po objektima.


– Ovo je specifična godina za hrvatski turizam, a posebno za započete investicije, tako da svaki novi realizirani projekt u turizmu ove godine ima posebnu vrijednost. Zbog izvanrednih okolnosti morali smo privremeno obustaviti radove na svim investicijama, ali nismo odustali i uspjeli smo realizirati čak 90 posto naših planiranih ulagačkih aktivnosti. Sve ove investicije daju dodanu vrijednost turističkoj ponudi objekata Imperial Riviere, u sve tri destinacije, istaknuo je Miš.