Maršal na oglasnicima

Josip Broz Tito drži cijenu: U Rijeci ga nude za 15.000 kuna, u Bosni Tita bez nosa možete kupiti za pedeset eura

P. N.

foto: screenshot OLX

foto: screenshot OLX

Biste iz socijalizma, naročito biste Josipa Broza Tita itekako su na cijeni. Barem se tako može zaključiti pretragom internet servisa na području zemalja bivše Jugoslavije.Na spomen biste Josipa Broza Tita prva asocijacija kod prosječnog pratitelja dnevnopolitičkih zbivanja u Hrvatskoj bit će – izbacivanje biste s Pantovčaka. Podsjetimo, Titova bista u vrijeme predsjednikovanja Kolinde Grabar Kitarović bila je velika dnevnopolitička tema. Ovaj simbolični čin Kolinde Grabar Kitarović, uz promjenu imena Trga maršala Tita, dovršetak je dugogodišnje akcije uklanjanja lika i djela jugoslavenskog maršala iz hrvatskog javnog prostora. Uz antifašističkog vođu otpora u Drugom svjetskom ratu, a oponenti njegovog političkog učenja i poduzimanja dodat će i da je u pitanju zločinac par excellence, iz javnog prostora, uz prešutnu dozvolu vlasti, uklonjeno je i na stotine drugih bista iz socijalizma i moglo bi se reći da u Hrvatskoj one više – nisu na cijeni. Međutim, tko bi tako rekao – prevario bi se.


Biste iz socijalizma, naročito biste Josipa Broza Tita itekako su na cijeni. Barem se tako može zaključiti pretragom internet servisa na području zemalja bivše Jugoslavije.


Na Njuškalu, najpopularnijem internet oglasniku u Hrvatskoj, primjerice, ponuditelj iz Rijeke nudi brončano poprsje Josipa Broza Tita, teško 29 kilograma, široko 55 centimetara.


foto: Njuskalo
– Izuzetan umjetnički rad, raritet na tržištu. Kip može samostalno stajati, a na donjoj stražnjoj strani ima ležište – brončani nosač, kojim se može još dodatno učvrstiti na neko postolje,k reklamira svoju robu ponuditelj, koji za Titovu bistu traži petnaest tisuća kuna. .


Ponuditelj iz Međimurske županije, iz Svetog Juraja na Bregu, svog brončanog maršala nudi za upola manje novca, za sedam i pol tisuća kuna. Stanje – rabljeno, dostava – moguća. Na prodaju je i gipsani reljef, Josip Broz Tito iz profila, autorski rad kipara Ante Kostovića. Za njega se traži nešto manje od tri tisuće kuna.


Osim navedena tri “kapitalca” u prodaji je barem još i barem dvadesetak do trideset malih odljeva, po cijenama od 200 do tisuću kuna. Na nekima od njih maršalu može faliti primjerice nos. Roba je u tom slučaju nešto jeftinija, ali još uvijek višestruko skuplja od sličnih figurica koje se nude na internet tržištu.


foto: OLX


Situacija u susjednim zemljama slična je ovoj u Hrvatskoj. U ponudi je čak i jedan rad, brončano poprsje Tita, Antuna Augustinčića, a ponuditelj za njega traži četiri tisuće eura. Sličnu bistu, onakvu kakve su do pada socijalizma stajuale u školama ili aulama tvorničkih uprava, jedan ponuditelj iz Viteza nudi za cijenu od pet tisuća eura.Autor nije naveden. Treći nudi Titovu bistu, koju je izradio poznati hrvatski kipar Luka Musulin. Cijena – po dogovoru. Na nekima od odljeva što se nude na prodaju Broz ne liči na sebe niti u tragovima, ali cijena je je svejedno visoka i maršala se čak niti u takvom stanju ne može kupiti za kikiriki.Slične cijene maršal drži i u Srbiji, gdje se za njegovu bistu, rad autora Novaka Velickog, traži pet tisuća eura. Tu je i sva sila odljeva malih dimenzija, reljefa, kipova maršala, čija je cijena neprimjerena umjetničkoj vrijednosti. Naime, umjetničke vrijednosti nema, a cijene nisu male. Riječ je očito o ponuditeljima koji vjeruju da se na tržištu nostalgije Tita može naplatiti kako god izgledao i kojih god bio dimenzija. S nosom ili bez njega.