VELIKI JUBILEJ

Izložba na Korzu: “Riječka transplantacijska ​priča” prikazuje povijest riječke medicine

Barbara Čalušić

Foto B. ČALUŠIĆ

Foto B. ČALUŠIĆ

Ove se godine obilježava pola stoljeća od prve transplantacije bubrega na ovim prostorima, no dogradonačelnik Goran Palčevski ističe da to jest najveći, ali ne i jedini značajan riječki medicinski uspjeh.RIJEKA – “Riječka transplantacijska priča” naslov je izložbe postavljene na riječkom Korzu koja u godini velikog riječkog medicinskog jubileja, pola stoljeća od prve transplantacije bubrega na ovim prostorima, još jednom podsjeća na pionirski iskorak riječkog medicinskog tima okupljenog oko prof. dr. Vinka Frančiškovića.


Uz autora prof. dr. Deana Markića, izložbu su na Korzu jučer otvorili prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Goran Palčevski, zamjenik riječkog gradonačelnika, dr. Diana Maržić, zamjenica ravnatelja Kliničkog bolničkog centra te prof. dr. Josip Španjol, prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta i predstojnik Klinike za urologiju u riječkoj bolnici.


– Ova izložba za mene je i emocionalna jer je usađena duboko u život moje obitelji, no prvenstveno, ona je i samo jedna od naznaka koliko je Rijeka bila ukorak s trendovima u medicini, rekao je prilikom otvorenja Palčevski, podsjetivši između ostalog, da je upravo u Rijeci u 19. stoljeću učinjena i prva rendgenska snimka na ovim prostorima.
– Postoje brojna takva dostignuća riječke medicine, no vrhunac je bila prva uspješna transplantacija na ovim područjima, dodao je Palčevski.


Kako je pojasnio Španjol, ovakvi iskoraci se ne dešavaju preko noći, no kad se dogode, postaju snažan zamašnjak i drugim područjima znanosti.


– Prvoj transplantaciji prethodio je istraživački rad i formiranje multidisciplinarnog tima i istraživačke grupe koja je počecima eksperimentalne kirurgije i povezivanjem s pretklinikom napravila ovakav iskorak. Transplantacija je ujedno bila i jedna od prvih integracija na Medicinskom fakultetu u Rijeci koja je razvila brojne druge struke na našeg fakulteta, istaknuo je Španjol.


Glavni autor ove izložbe, Dean Markić, istaknuo je da je ideja za osmišljavanjem ove izložbe došla prilikom obilježavanja 50. godišnjice transplantacije bubrega.


– Željeli smo pokazati Rijeci da to nije bio samo svijetli trenutak u povijesti, već priča koja traje 50 godina te je nisu prekinuli ni Domovinski rat, ni pandemija koronavirusa. Dosad je u Rijeci napravljeno 1.200 transplantacija, a ova izložba se sastoji od dva dijela – prvog, u kojem odajemo počast našim učiteljima, te drugog koji pokazuje rezultate našeg transplantacijskog programa, objasnio je Markić.