Povoljna tradicija

Hrvatska nikada nije izgubila od Rusije, dugo ćemo pamtiti jednu međusobnu utakmicu

Hina

Ovako su kockasti proslavili ključni pogodak Ivana Rakitića Rusima na SP-u/Foto REUTERS

Ovako su kockasti proslavili ključni pogodak Ivana Rakitića Rusima na SP-u/Foto REUTERS

Do sada najvažniju utakmicu "Vatreni" i "Zbornaja" odigrali su u srpnju 2018. u četvrtfinalu SP-aSPLIT Hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije izgubila od Rusije, a u pet dosadašnjih susreta dva puta je slavila pri čemu jednom nakon izvođenja jedanaesteraca.


U pet dosadašnjih susreta “Vatreni” su slavili samo jednom unutar 90 minuta, a još jednom nakon izvođenja kaznenih udaraca, a preostale tri utakmice završile su bez pogodaka.


Prvi hrvatsko – ruski dvoboj odigran je 6. rujna 2006. na startu kvalifikacija za EP 2008. u Austriji i Švicarskoj. Bila je to prva kvalifikacijska utakmica sa Slavenom Bilićem na klupi, te početak “Modrićeva ere” u dresu “Vatrenih”.
Tri dana uoči ogleda u Moskvi dogodila se “afera Fontana”. Darijo Srna, Ivica Olić i Boško Balaban su bez dozvole napustili kamp i otišli u noćni provod. Kada je otkriven njihov prijestup, Bilić ih je izbacio iz momčadi za utakmicu u Moskvi. Priliku su dobili “klinci” Luka Modrić, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Eduardo.


Rusija predvođena Guusom Hiddinkom je bila favorit, ali je susret igran pred 30.000 gledatelja na stadionu Lokomotiva završio 0-0. Uzvratu u Zagrebu idućeg ljeta, također, je završio bez golova. Na koncu su obje reprezentacije izborile EP, dok je Engleska otpala.


Jedinu pobjedu unutar 90 minuta Hrvatska je ostvarila u studenom 2015. kada je pod vodstvom Ante Čačića u prijateljskom susretu u Rostovu slavila sa 3-1. Rusi su poveli golom Fjodora Smolova u 15. minuti, a preokret je uslijedio golovima Nikole Kalinića (57), Marcela Brozovića (60) i Marija Mandžukića (82).


Do sada najvažniju utakmicu “Vatreni” i “Zbornaja” odigrali su u srpnju 2018. u četvrtfinalu SP-a. Hrvatska je nakon trilera jedanaesteraca pobijedila sa 3-2 izborivši plasman u polufinale World Cupa.


Rusija je povela golom Denisa Čeriševa u 31. minuti, na 1-1 je izjednačio Andrej Kramarić u 39. minuti, da bi Hrvatsku u vodstvo doveo Domagoj Vida u 101. minuti. Međutim, za 2-2 pogodio je Mario Fernandes u 115. pa su o polufinalistu odlučivali udarci s bijele točke.


Prilikom izvođenja jedanaesteraca Danijel Subašić je obranio udarac prvog ruskog izvođača Fjodora Smolova. Nakon što su Brozović i Džagojev bili precizni ruski vratar Akinfejev zaustavio je pokušaj Kovačića te je nakon dvije serije rezultat bio izjednačen.


Srećom, u trećoj seriji je Brazilac u ruskim redovima Fernandes je promašio gol, što je na koncu presudilo. Modrić, Vida i Rakitić su bili precizni kod nas, a za Ruse su još zabili Ignaševič i Kuzjajev.


Posljednju međusobnu utakmicu Hrvatska i Rusija su odigrale 1. rujna u kvalifikacijama za SP 2022. Utakmica na stadionu Lužnjiki završila je bez pogodaka.


 


MEĐUSOBNI SUSRETI


Rusija – Hrvatska 0-0, kvalifikacije za EP 2008., 6. rujna 2006.


Hrvatska – Rusija 0-0, kvalifikacije za EP 2008., 6. lipnja 2007.


Rusija – Hrvatska 1-3, prijateljska, 17. studenog 2015.
(Smolot 15 / Kalinić 57, Brozovića 60, Mandžukić 82)


Rusija – Hrvatska 3-4 11m, 2-2, četvrtfinale SP-a 2018., 7. srpnja
(Čerišev 31, Fernandes 115 / Kramarić 39, Vida 101)


Rusija – Hrvatska 0-0, kvalifikacije za SP 2022., 1. rujna 2021.