Šef OMV-a

“Europa nije spremna za zabranu ruskog plina, bit će posljedica”

Hina

Reuters

Reuters

Prema riječima čelnika OMV-a Alfreda Sterna, prekid opskrbe značio bi velike posljedice za industriju i gospodarstvoEuropa nije spremna za zabranu uvoza plina iz Rusije, a prestanak isporuka bi utjecao na njezinu industriju i ukupno gospodarstvo, rekao je čelnik OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.


“Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni prihvatiti posljedice. Jedno treba jasno razumjeti: opskrbu plinom ne osiguravamo vlastitom proizvodnjom u Europi, već opskrbom iz Rusije”, rekao je Stern.


Prema riječima čelnika OMV-a, prekid opskrbe značio bi velike posljedice za industriju i gospodarstvo.
“Naravno, postoji zakon o gospodarenju energijom koji će kućanstvima osigurati toplinu. Kućanstva troše u prosjeku oko 20 posto plina godišnje, potrebno nam je oko 35 posto za proizvodnju energije i oko 40 posto za industriju. No, nije riječ samo o tome nego i održanju naše gospodarske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti”, rekao je Stern.


Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. No, upozorava da Rusija proizvodi 10 milijuna barela dnevno, desetinu svjetske proizvodnje, od čega se 50 posto izvozi.


“Riječ je o značajnim količinama, a razlika u cijeni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih gospodarskih prognoza potražnja za naftom vjerojatno neće toliko porasti, ali se može očekivati ​​da će cijene nafte ostati na visokoj razini. Tržišta ne reagiraju samo racionalno, već ih pokreću i strah i emocije”, kaže Stern.