Dinastija

DVORCI, ZEMLJIŠTE, UMJETNINE… Potomci posljednjeg njemačkog cara traže povrat imovine

Hina

Savezna država Brandenburg, koja je nekada pripadala Istočnoj Njemačkoj, poziva se na Ugovor o ujedinjenju dviju njemačkih republika u kojem se isključuje povrat nakon rata nacionalizirane imovine onim osobama ili obiteljima koje su "dale značajnu podršku nacionalsocijalističkom režimu".BERLIN – Nasljednici plemićke dinastije Hohenzollern postigli su dogovor s predstavnicima grada St. Goar u Porajnju oko vlasništva nad tvrđavom Rheinfells i naveli ovaj dogovor kao mogući primjer za ostale sukobe u kojima ova obitelj od Njemačke traži povrat imovine.


“Dogovor oko tvrđave Rheinfells je pozitivan primjer rješenja sukoba unatoč različitim polazištima”, rekao je Georg Friedrich Princ od Pruske nakon izvansudske nagodbe između obitelji Hohenzollern i države, a kako prenose njemački mediji.


Predstavnik dinastije Hohenzollern je rekao kako je dogovor moguć “ako su obje strane fer”.
Predstavnici središnje vlasti i nekih saveznih zemalja se od 2014. nalaze u sukobu s predstavnicima posljednje njemačke monarhije.


Hohenzollern traže povrat nekoliko dvoraca kao i umjetnina koje su nekad pripadale obitelji a sada se uglavnom nalaze u objektima savezne zemlje Brandenburg.


Savezna država Brandenburg, koja je nekada pripadala Istočnoj Njemačkoj, poziva se na Ugovor o ujedinjenju dviju njemačkih republika u kojem se isključuje povrat nakon rata nacionalizirane imovine onim osobama ili obiteljima koje su “dale značajnu podršku nacionalsocijalističkom režimu”.


Iz nekoliko vještačenja povjesničara, koji su rezultate istraživanja predočili Bundestagu, do sada nije moglo biti ni opovrgnuto niti dokazano da je dinastija Hohenzollern u značajnoj mjeri davala podršku Hitleru.


Parlamentarna stranka Ljevica traži od vlade prekid pregovora s obitelji posljednjeg njemačkog cara Wilhelma II.


“Revolucija 1918. je zbrisala monarhiju. Obitelj Hohenzollern još nije shvatila da odavno vlada demokracija”, rekao je zastupnik stranke Ljevica Jan Korte.


Ova stranka želi zakonske promjene koje bi onemogućile bilo kakve pregovore s predstavnicima dinastije Hohenzollern oko povratka imovine.


Wilhelm II je 1918. nakon izgubljenog Prvog svjetskog rata i proglašenja republike bio prisiljen napustiti Njemačku te je ostatak života proveo u Nizozemskoj.