Pet smrtno stradalih u mjesec dana

Državni tajnik u MORH-u o tužnom trendu u vojsci: ‘Nijedan slučaj se nije dogodio zbog stanja u službi’

P. N.

Foto Duško Jaramaz PIXSELL / S. Drechsler

Foto Duško Jaramaz PIXSELL / S. Drechsler

Svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno spriječiti ovakve događaje", rekao je JakopDržavni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop komentirao je jutros činjenicu da je u tek malo više od mjesec dana smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga Hrvatske. Svih pet, nažalost, počinilo je suicid.


“Prije svega, želim se u ime Ministarstva obrane obratiti obiteljima i izraziti sućut. Svaki ljudski život je nenadoknadiv. Ono što MORH radi cijelo vrijeme je da prati takva događanja, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju da se takvi događaji dogode u sustavu. Nažalost, MORH i oružane snage nisu izuzete iz društva, a neki podaci govore da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100.000. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno spriječiti ovakve događaje”, rekao je Jakop za N1.


Kaže da zapovjednici i psiholozi konstantno prate zdravstveno stanje vojnika, ali provedene su i dodatne analize.
“I zapovjednici i vojni psiholozi su zaduženi za kontinuirano praćenje, ali nakon prvih slučajeva ove godine dali smo dodatni napor analizirajući što se to u biti događa. Živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je covid-19 i nekako smo došli do spoznaja da nijedan slučaj koji se dogodio nije se dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobbinga, pritiska ili nečeg trećeg. Najčešće je to teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti. I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo nekako preventivno djelovati. U tom dijelu smo i poduzeli određena osvješenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati”, dodao je Jakop.


Jakop kaže da MORH u ovom trenutku ima dovoljan broj psihologa, ali da svaki sustav gleda “ka boljem, većem, jačem”.


“U zadanim okvirima dajemo najviše što je moguće kako bi i obaveze mogli izvršavati, ali i da ljudi žive i rade u što boljim uvjetima. Svaki naš vojnik je isto tako od krvi i mesa, ima sovj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji”


Komentirao je i otkriće o konzumiranju droga među vojnicima. Petorici pripadnika Hrvatske vojske, kaže, prijeti stegovni postupak, ali i nečastan otpust zbog konzumacije droga. Slučaj još nije zaključen.


““Dosad nismo pronašli ni u jednom slučaju da je u određenim vojnim objektima bila droga, da bismo zaključili da je konzumiranje bilo unutar vojnih objekata. Svi slučajevi ukazuju da je to bilo izvan službe”, rekao je Jakop za N1.