Ivica Olić

Dalićeva desna ruka uvjerena je u trijumfalan završetak kvalifikacija: “Nemamo razloga za strah od utakmice s Rusijom”

Davor Petrović

Nikola Vlašić i Ivan Perišić/Foto REUTERS

Nikola Vlašić i Ivan Perišić/Foto REUTERS

Sada znamo da nam je na Poljudu potrebna pobjeda i tako ćemo se postaviti - kaže OlićZAGREB Remi sa Slovačkom u Osijeku možda je uvukao defetizam u navijačke redove, ali stanje na ljestvici skupine H vrlo jasno govori da je Hrvatska još uvijek potpuni gospodar svoje sudbine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Formula za direktan plasman vrlo je jednostavna, a sastoji se od šest bodova u zadnja dva kola, kada su na rasporedu gostovanje kod Malte i dvoboj s Rusijom u Splitu.


– Sigurno je da bismo s pobjedom protiv Slovačke bili u komfornijoj situaciji za te utakmice u studenom. Međutim, čak i u tom slučaju morali bismo pobijediti Rusiju u zadnjem kolu. Nije lijep osjećaj kada ne pobijedimo na svom terenu, ali ovako se barem nećemo dovesti u situaciju da na Poljudu razmišljamo o neriješenom rezultatu. U tim situacijama, kada se u podsvijest igrača uvuče misao da je bod dovoljan, krije se velika opasnost i takve utakmice često završe na ružan način. Sada znamo da nam je na Poljudu potrebna pobjeda i tako ćemo se postaviti – objašnjava Ivica Olić.


Zalog optimizma


Asistent Zlatka Dalića uvjeren je da hrvatska reprezentacija ima više snage i moći za trijumfalan završetak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
– Kada se pogledaju ova dva kola, Rusija je sa Slovačkom i Slovenijom osvojila šest bodova na teži način. U Ljubljani su postigli golove iz dvaju prekida, a zatim su visili k’o luster do zadnje minute. Gledao sam i njihovu domaću utakmicu sa Slovačkom. Tu im je autogol donio pobjedu 1:0, a realno je moglo biti 1:3. Po meni, mi smo sada puno bolji nego na početku ovih kvalifikacija – tvrdi Olić, podsjećajući da je hrvatska vrsta na utakmicama s Ciprom i Slovačkom imala pedeset udaraca na gol suparnika.


Prema njegovim riječima, prikazana igra i stvorene prilike predstavljaju zalog optimizma.


– Naprimjer, mi smo u kvalifikacijama za EURO pobijedili Slovačku na Rujevici. Tada smo također gubili, a gol smo zabili iz poluprilike. U Osijeku smo promašivali puno čišće situacije, Kramarić je pogodio stativu… Zatim, u Bratislavi smo ih pobijedili u vrlo izjednačenoj igri. Nepredvidivost je ono što nogometu daje tu posebnu draž. Naravno, puno je ljepše kada se takve stvari ne događaju nama. U Osijeku smo stvarno bili dobri i stvorili smo puno obećavajućih situacija, ali imali smo problem s realizacijom. Nastavimo li ovim putem, nemamo razloga za strah od te utakmice s Rusijom – rezonira Dalićev pomoćnik.


Dva imperativa


Kada se sve zbroji, savršeno je jasno da studeni pred Hrvatsku stavlja dva imperativa. Doduše, i Rusiju prije Splita očekuje jedna utakmica, no pri tome treba uzeti u obzir da u St. Petersburg stiže Cipar, koji se nalazi na dnu skupine H.


– Gledamo li rejting reprezentacija, Rusija bi trebala biti tu negdje. Međutim, usuđujem se reći da smo puno bolja i kvalitetnija reprezentacija od njih. Zbog toga jedva čekam da prođu iduća tri i pol tjedna, da se okupimo za završetak kvalifikacija. Naravno, ne smijemo sve misli okrenuti prema Rusiji jer prije te utakmice moramo pobijediti Maltu. Naši igrači su puni energije i željni dokazivanja. Zato vjerujem u pozitivan ishod – zaključuje Olić.


Nije naodmet podsjetiti da je hrvatska reprezentacija već osigurala nastup u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Doduše, ovoga puta više nema onog klasičnog ždrijeba i igranja dviju utakmica. Zbog Lige nacija promijenjen je sustav natjecanja za dodatne kvalifikacije, baš kao što je bio slučaj kod zadnjeg Europskog prvenstva. U tom ždrijebu će se naći dvanaest nacionalnih vrsta koje će se boriti za tri slobodna mjesta na Mundialu.