Nova atrakcija

FOTO Putujući puževi i školjke u Crikvenici: Bili smo na jednoj posve neobičnoj izložbi na – kotačima

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radi se o izložbi najatraktivnijih ljuštura jadranskih školjaka i puževa, oklopa rakova, skeleta spužava i koralja, koja će u ljetnoj sezoni poslužiti kao svojevrsna turistička atrakcija, no ne treba zanemariti niti njezin edukativni karakterCRIKVENICA – Svjetski dan mora i oceana jučer je prigodno obilježen na Gradskome plivalištu u Crikvenici, otvorenjem pokretne izložbe »Blago jadranskog podmorja«.


Radi se o izložbi najatraktivnijih ljuštura jadranskih školjaka i puževa, oklopa rakova, skeleta spužava i koralja, koju je osmislila tvrtka Podmorko, uz Grad Crikvenicu i njegovu Turističku zajednicu kao partnere, te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao pokrovitelja. Izložba će dolaskom ljetne sezone zasigurno poslužiti kao svojevrsna turistička atrakcija, no ne treba zanemariti niti njezin edukativni karakter. Otvorenju izložbe nazočila je autorica izložbe i voditeljica čitavog projekta Doris Dajić, a prisutan je bio i gradonačelnik Damir Rukavina, zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, kao i direktorica TZG-a Marijana Biondić. Posjetitelji izložbe, osim samog razgledavanja, mogli su uživati i u morskim gastrodelicijama, a za dobru atmosferu i glazbenu pratnju zadužena je bila klapa Histri. Izložbu »Blago jadranskog podmorja« odlikuje velik broj eksponata, a pozornost plijeni i vrlo zanimljiv odabir prostora u kojemu se njezin postav nalazi – u prostoru autobusa.


Povratak u more


– Riječ je o jednoj jedinstvenoj izložbi kakva ne postoji nigdje drugdje na Mediteranu, a možda i šire! Javnost nije imala prilike toliko se susretati s eksponatima izloženima u ovom postavu, konkretno, radi se o 225 eksponata i 65 različitih morskih vrsta. Izložba će se u Crikvenici moći razgledati do kraja rujna, kao dio turističkoga sadržaja i ponude, a nakon toga preselit ćemo se u osnovne i srednje škole.
Naime, izložba ima i svoju edukativnu svrhu, odnosno njome želimo naglasiti važnost očuvanja Jadranskog mora, zaštite okoliša i bioraznolikosti, istaknula je autorica Doris Dajić.


Foto galerija: Bili smo na neobičnoj izložbi na kotačima u Crikvenici Foto: Marko Gracin


Gradonačelnik Damir Rukavina prvi je nogom kročio u unutrašnjost autobusa i tako postao prvim posjetiteljem izložbe. Dodatna atrakcija na otvorenju izložbe bio je prikaz živih morskih organizama i njihovo vraćanje u more, a vratio ih je upravo gradonačelnik Damir Rukavina.


– Drago mi je da smo zajednički uspjeli realizirati još jedan hvalevrijedan projekt. Osobno sam veliki ljubitelj mora, a jedno sam se vrijeme intenzivnije bavio čak i ronjenjem, stoga sam otpočetka podržao ideju obitelji Dajić o jednoj ovakvoj izložbi. »Blago jadranskog podmorja« dodatno će obogatiti našu turističku ponudu i promovirati našu prekrasnu rivijeru. Izložba je i prilika da otkrijemo koliko bogatstvo nosi ovaj naš crikvenički akvatorij, kao i da upoznamo naše podmorje, a opće je poznato i da školjkaši žive u čistim morima, stoga su oni pokazatelj iznimne čistoće i kvalitete našega mora, rekao je gradonačelnik Rukavina.


Akcije čišćenja


Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice također je pohvalila izložbu, istaknuvši pritom kako ona svim njezinim stanovnicima i posjetiteljima pruža dodatni uvid u blago crikveničkog podmorja.


– Ništa manje važan nije niti edukativni karakter kojeg ova izložba zasigurno nosi. Također, drago mi je što je većina eksponata pronađena upravo u našem crikveničkom akvatoriju, što govori o očuvanosti našeg podmorja, ali i zbog čega turisti vole doći u našu Crikvenicu i više joj se puta vraćati, rekla je Biondić.


Izložbi su prisustvovali i ronioci iz selačkog ronilačkog centra »Mihurić«, a njihov predstavnik Hinko Car ustvrdio je kako je situacija u crikveničkom akvatoriju puno povoljnija nego prijašnjih godina, prvenstveno zahvaljujući akcijama čišćenja podmorja koje ronioci godinama provode, ali i jačanju svijesti ljudi o važnosti očuvanja mora i bioraznolikosti.


– Kada smo započeli s akcijama čišćenja, prije 20 do 25 godina, znali smo na potezu od Jadranova do Selca izvaditi i po nekoliko tona krupnog otpada. Srećom, sada je situacija u našem podmorju znatno povoljnija, no još uvijek se mogu pronaći stotine kilograma otpadnog materijala, stoga je potrebno ljude konstantno upozoravati i educirati o važnosti očuvanja našeg mora, zaključio je Hinko Car.