Sabor RH

Bauk poslao poruku Jandrokoviću: Klub Socijaldemokrati osnovan mimo poslovnika

Dražen Ciglenečki

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Svih 18 moralo ih je izjaviti da su nezavisni, inače ne bi mogli osnovati klub. Jandroković mora zatražiti dopunu dokumentacije temeljem koje je osnovan Klub zastupnika Socijaldemokrati, kazao nam je BaukOpozicija je često surađivala u Saboru neovisno o svjetonazoru i vrijednostima koje zastupaju pojedine stranke. Na konferencijama za novinare su, predstavljajući neku zajedničku inicijativu, znali jedan pokraj drugog stajati Sandra Benčić iz Možemo! i suverenist Hrvoje Zekanović.


Ubuduće će, ako žele koliko-toliko parirati Vladi i HDZ-u, oporbenjaci morati još više zanemariti međusobne ideološke razlike. Raspadom Kluba SDP-a nema više stranke koja bi sama mogla pokrenuti proceduru izglasavanja nepovjerenja ili iskoristiti mogućnost iz Poslovnika da s 30 zastupničkih potpisa nametne raspravu o točki koja je najmanje 60 dana u dnevnom redu. U tom kontekstu je gotovo neizbježna i suradnja Kluba SDP-a i Kluba Socijaldemokrati.


Već jučer su se oni počeli dogovarati i to o preraspodjeli dužnosti u Saboru. Sastali su se Domagoj Hajduković i Arsen Bauk kako bi pronašli formulu s kojom bi obje strane bile zadovoljne. Kako zastupnici koji su se odvojili od Kluba SDP-a imaju predsjednike u čak sedam saborskih odbora i voditelja izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, a njihove bivše kolega čelnike samo dva odbora i člana DSV-a, Hajduković je taj koji bi se trebao odreći nekih pozicija.
Doznajemo da mu je Bauk ponudio da socijaldemokrati od tih ukupno 11 mjesta uzmu njih sedam, uz dva potpredsjednika odbora, ili šest uz pet potpredsjednika odbora. Razmjerno tome bi SDP dobio četiri ili pet vodećih mjesta i dva ili pet potpredsjednika. Čeka se stav Kluba zastupnika Socijaldemokrati.


Odredbe Poslovnika


Poslovnik člankom 29 propisuje da svoj klub može osnovati stranka ili stranka i neovisni zastupnici ili neovisni zastupnici. Socijaldemokrati su se odlučili za potonju opciju. U dokumentima kojima su osnovali klub navodi se da su njih 18 neovisni zastupnici. Međutim, neki u tom klubu i dalje tvrde da su članovi SDP-a. Jedan od njih je Matko Kuzmanić.


– Da, ja sam član SDP-a, stranke u kojoj sam 25 godina. Još petero nas u Klubu je još u SDP-u. Ako nas ne žele u SDP-u, neka nas izbace, rekao nam je Kuzmanić.


Ova situacija natjerala je Bauka da jučer poslijepodne počne razmišljati hoće li, nakon dobrog početka, nastaviti razgovore s Hajdukovićem, a predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću poslao je poruku da Klub zastupnika Socijaldemokrati nije formiran u skladu s Poslovnikom.


– Svih 18 moralo ih je izjaviti da su nezavisni, inače ne bi mogli osnovati klub. Jandroković mora zatražiti dopunu dokumentacije temeljem koje je osnovan Klub zastupnika Socijaldemokrati, kazao nam je Bauk.


Inače, na web stranicu Sabora već je uvršten Klub zastupnika Socijaldemokrati.