Vozni park

Bašćanski komunalci dobili ultramoderan radni stroj

Marinko Krmpotić

Novi Mathieu višenamjenski je komunalni radni stroj zapremine 2 kubika koji je, osim sklopom pometačice i usisavača, opremljen i uređajem za pranje kamenih partera. Prethodno su nabavljeni i električna čistilica te mini dostavno voziloPrimopredajom nove čistilice, čak 1,2 milijuna kuna vrijednog višenamjenskog radno-servisnog vozila, bašćanski su komunalci »zaokružili« svoj poprilično vrijedan, velik i značajan investicijski ciklus. Prigodnom svečanošću upriličenom na bašćanskoj Paladi i preuzimanjem ključeva novog vozila direktorica komunalnog društva TD-a Baška Karla Jurešić označila je dovršetak višemjesečnog postupka obnove i modernizacije voznog, ili bolje rečeno radnog parka spomenute tvrtke koja sad, tvrdi njena čelnica, potpuno spremna čeka izazove nove turističke sezone, a s njom i pojačanog opsega posla koji u Baški i okolnim mjestima obavljaju lokalni komunalci.


Nečujna »metla«


– Iako smo slično vozilo imali i dosad, s protjekom godina te zbog njegova intenzivnog korištenja došli smo do toga da je stara čistilica sve češće bila na servisu, a sve manje na terenu gdje je svakodnevno trebamo – istakla je Jurešić, dodavši da je novi motorni TD-ov radni stroj marke Mathieu posljednja riječ tehnike. Radi se o višenamjenskom komunalnom radnom stroju zapremine 2 kubična metra koji je, osim sklopom pometačice i usisavača, opremljen i posebnim uređajem za pranje kamenih partera, rekla je Jurešić.


Pritom nije propustila ukazati i da novodobavljeni, komunalcima jučer na uporabu predan radni stroj nije jedini novitet u njihovom voznom parku. – Sveukupno smo, sa strojem koji danas preuzimamo, u medernizaciju naše tehnike samo u posljednjih šest mjeseci uložili više od 1,5 milijuna kuna, rekla je Jurešić, istaknuvši da je netom prije čistilice vozni park TD-a ojačan manjom električnom čistilicom, kao i mini dostavnim vozilom. – Glavna prednost ove male, skoro 180 tisuća kuna vrijedne elektročistilice je, osim kompaktnih dimenzija koje omugućavaju njeno korištenje u pješačkim zonama povijesne jezgre Baške, i to što je potpuno nečujna. Taj smo uređaj financirali vlastitim sredstvima te smo ga nabavili zbog čišćenja jezgre i Palade na kojoj je tijekom cijelog dana prisutan velik broj prolaznika – i turista i domaćih stanovnika – koji su se u prošlosti (kod korištenja motornih uređaja) često žalili na buku. Električna čistilica omogućit će nam da ove sezone u najfrekventnijim zonama uvedemo i novu uslugu, onu poslijepodnevnog pometanja koju dosad, zbog svega što sam rekla, nismo mogli provoditi, zaključila je Karla Jurešić.


Praktičan kamiončić
Direktorica TD-a istom nam je prilikom predstavila i treću tehničku akviziciju bašćanskih komunalaca, malen i praktičan, nešto preko 140 tisuća kuna »težak« kamiončić Piaggio Porter za koji je ustvrdila da također čini vrijednu komunalnu novinu. To maleno teretno vozilo djelatnici TD-a u sezoni će koristiti za odvoz otpada prikupljenog iz košarica za smeće razasutih pješačkom zonom, a zimi i u svim ostalim poslovima, posebno onima vezanim uz održavanje zelenih površina. Vozilo je također vrlo kompaktno, krasi ga iznimno malen radijus okretanja i tihi rad te je zbog toga vrlo pogodno za »zavlačenje« u zone u kojima se vozila standardnih dimenzija teško mogu kretati, završila je naša sugovornica kojoj je jučer, na prigodnoj svečanosti, društvo radio Hrvoje Rogić iz zagrebačke tvrtke O-K-Teh posredstvom koje je kupljena nova čistilica.