Finalisti 16. generacije Startup inkubatora

Tonkine fritule – rapsodija okusa dostupna tijekom cijele godine

NL Promo

Snimila: Antonia Mikac

Snimila: Antonia Mikac

Fritule, male zlatne kuglice koje vole sve generacije, uglavnom konzumiramo tijekom adventa i karnevala, a ostatak godine maštamo o blagdanima kada će opet postati dio ponude. Tako su maštali Antonia Mikac, Martino Brizgala i Matko Siladjev pa pomislili da bi bilo lijepo imati ih na raspolaganju tijekom cijele godine. Istraživali su okruženje i nisu pronašli niti jedan objekt koji ima fritule u cjelogodišnjoj ponudi, što ih je navelo da uzmu stvari u svoje ruke. Tako su nastale Tonkine fritule – mjesto gdje se cijele godine može uživati u različitim okusima fritula, slatkih i slanih. Fritule pripremaju po tradicionalnom receptu bez jaja, u slanoj i slatkoj varijanti. Slane fritule izrađuju kao zalogaje koji su spoj tradicije i modernog pristupa kuhinji, a vide ih kao hrvatsku verziju tapasa, dostupnu cijele godine, čiji okusi variraju s obzirom na sezonsku dostupnost lokalnih namirnica. Trude se povezati hrvatske legende s gastronomijom pa su tako nastale crne fritule Ala Morčić, Riječki zmaj, zelene fritule sa šparogama, a kontinuirano rade i na novim recepturama. Od slatkih fritula tu su Tonkina viljamovka, Ala pinca, Jagodica i brojne druge koje izrađuju s domaćim kremama i svježim voćem.


Autor Bogdan Klarić - Izvor Wine VIP

Snimio: Bogdan Klarić – Izvor Wine VIP


Fritule nisu samo tradicionalno jelo, već i simbol lokalne tradicije i zajedništva, što ih čini nezaobilaznim dijelom gastronomske kulture Kvarnera i Rijeke. Antonia, Martino i Matko otišli su i korak dalje i od ove poznate lokalne delicije uz podršku Startup inkubatora napravili poduzetnički pothvat. Kako je sve to krenulo i kako će tek biti, otkrila je Antonia Mikac, bivša kandidatkinja Masterchefa 2023 i privatni kuhar.


Fritule nisu nešto novo na našem području, ali u vašoj kuhinji one postaju nešto novo, posebno i uzbudljivo. Kako i zašto ste odlučili od autohtonog jela napraviti poslovni projekt i što vas je na tom putu ohrabrilo?


Ideja da fritule postanu poslovni projekt došla je spontano. Na jednom od mojih kuhanja u Garibaldiju, Andrija Čolak probao je fritule koje smo poslužili kao desert i kroz priču smo došli na temu franšize. To mi se tada činilo čudno jer fritule se mogu pronaći na svakom adventu. Na kraju mi je taj razgovor potpuno promijenio pogled na ono što radimo s fritulama. Shvatila sam da to nije samo desert, nego cjelovit zalogaj koji do sada nije prepoznat na takav način. Nedugo nakon, sasvim slučajno sam se našla na Danima otvorenih vrata Startup Inkubatora Rijeka, gdje sam saznala da se fritule mogu prijaviti kao poslovna ideja. Iskreno, samo sam htjela vidjeti kako ljudi iz poslovnog svijeta vide moju ideju, je li ona izvediva i eto – korak po korak, došli smo do finala inkubacijskog programa. Najveću podršku u prijavi pružio mi je zet Matej. U trenutku kad sam trebala poslati prijavu u Startup inkubator postala sam baka, tako da je Matej preuzeo brigu oko dokumentacije i sve odradio s puno strpljenja i upornosti, na čemu mu veliko hvala.


Tko je tko u Tonkinom timu?


U našem timu Matko i ja zaduženi smo za kulinarske ideje, pri čemu je Matko glas razuma u moru mojih ludih ideja. Martino je zadužen za digitalne i tehničke izazove, kao što je web stranica, ali i za one kada je potrebno upotrijebiti mišiće i nositi opremu. Imamo i dosta vanjskih suradnika koji nas podržavaju. Sanja Krmpotić tu je za sve savjete o poslu koje trebamo, Michaela Devčić-Stipić je naš multipraktik, od kičmatransa do menadžmenta. Zatim moje kćeri Vita i Marta, pri čemu je Vita animator na našim štandovima, a Marta glavna za nabavu lokalnih namirnica iz Slavonije.


Snimio: Josip Čekada – Izvor Wine VIP


Iza vas je čitav niz manifestacija na kojima ste bili prisutni sa svojim kreativnim fritulama. Kakva su bila ta iskustva i jeste li dobili neke važne lekcije ‘na terenu’?


Sada je već puno manifestacija iza nas. Puno smo toga naučili u hodu, prvenstveno kako si ne zakomplicirati život s fiks idejama (primjerice, da svaka fritula treba biti savršena), ali i kako olakšati tehničke pripreme odlaska na teren. Ne mogu reći da je uvijek lako, ali ono što nas tjera dalje su ljudi koji imaju ozarena lica kad nas vide i redovi čekanja za naše fritule. Nema ništa ljepše nego kad nekome uljepšate dan. Puno puta ljudi dođu do nas u nekoj svojoj nervozi, a kroz priču s nama i prvi zalogaj fritule vidimo tu promjenu raspoloženja, što je neprocjenjivo. Velik dio naših kupaca su djeca koja uvijek mogu sama odabrati koje šarene mrvice će staviti na fritule, što im redovito izmami osmijeh na lice. Nema novca na svijetu koji to može zamijeniti i tada, kad nekome uljepšamo dan, zaboravljamo na sve teškoće.


Bili smo na zaista puno manifestacija, primjerice Dječji dan u Frankopanu u Kraljevici, Altroke Food Festival u Novom Vinodolskom i brojni drugi. Posebno nam je drag Festival jagoda u Selcu gdje su nastale naše fritule s jagodama, servirane s umakom od vanilije i jagoda, šlagom i komadićima svježih jagoda. Također, tu je i Festival bribirskog prisnaca gdje smo imali zadatak napraviti modernu verziju prisnaca. Tamo su se rodile slane fritule Ala prisnac s holandez umakom, kremom od šparoga i medvjeđeg luka, uljem mlade kapule, čipsom od pancete i ciklinim prahom. Svaka manifestacija je posebna i traži od nas kreativnost i inovativni pristup, zbog čega im se uvijek rado odazivamo.


Koje su vam lekcije najviše pomogle u Startup inkubatoru? Kako je taj program pridonio razvoju Tonkinih fritula?


U Startup inkubatoru je toliko korisnih stvari, a u našem slučaju najviše su pomogli mentori Dean Cimera i Adam Vukelić, koji su nam bili podrška u razradi poslovne ideje. Andrija Čolak pomogao nam je s konceptom i pristupom prostoru, Siniša Necko otvorio nam je vidike kako pristupiti ponudi, Luka Krejči s prezentacijama, Ani Gerbin s europskim fondovima i zaštitom žiga, a tim Ivana Miculinića s izradom poslovnog plana. Za svih imamo samo riječi hvale. Naše vjerne mentorice za sve, Emilija i Mirna, uvijek dostupne i obzirne, puno traže od nas, ali da nije tako, ne bismo bili ovdje.


Snimio: Nirmal Karl Hadžić


Koje sastojke koristite u izradi i imate li neku vrstu fritula koje su vama osobno omiljene? Možete li čitateljima dati neki savjet ili trik kako fritule učiniti boljima?


Fritule izrađujemo po tradicionalnoj recepturi bez jaja, a sastojke nabavljamo iz raznih OPG-ova, ovisno koju namirnicu trebamo, primjerice istarski tartufi, ili slavonska, što drugo nego – rakija. Obožavam svaku novu vrstu fritula koju kreiramo, ali, ako mogu izdvojiti jednu, od slatkih su mi najdraže Ala pinca, fritule s mirisom Uskrsa i proljeća, s kandiranim voćem, grožđicama i ružinom vodicom. Od slanih, naravno, Ala Morčić – pravi okus mora u ustima. U njih ide crnilo sipe, bakalar, mascarpone, limun, limeta i rajčica. Koja je tajna najboljih fritula? Naravno – ljubav. Ljubav prema svakoj frituli. Tu su i domaći sastojci te ulje koje ne smije prelaziti 170°C. Tajni sastojak je i rakija i na njoj se ne štedi.


Što se događalo u ovih posljednjih osam mjeseci, koliko ste sudjelovali u Startup programu i kako će se vaša poduzetnička inicijativa razvijati u budućnosti?


U ovih osam mjeseci zaista se puno toga dogodilo. Postali smo dio KuhaRI humanitarci grupe s kojom kuhamo za razne udruge. Na fritulijadi u Trsatu dobili smo nagradu Najbolja fritula 2024. Sudjelovali smo kao premium izlagači na Wine VIP Eventima, u sklopu kojih smo za svaki od pet gradova gdje se događaj održavao kreirali fritule s lokalnom pričom, primjerice u Istri sa šparogama i u Zadru s pelinkovcem. U sklopu istoimenog događaja održano je i pet humanitarnih večera na kojima smo također servirali fritule kao predjelo ili desert. U Splitu je održana prva konferencija o hrvatskim tradicionalnim slasticama SlatCroFest by Slatkopedija gdje su nas pozvali kao gosta predavača, s ciljem da približimo javnosti fritule koje radimo. U sklopu toga smo održali radionicu o fritulama na Prokurativama.


Idući korak je zaštita žiga čime ćemo osigurati naš rad i recepturu. Također, u suradnji s Matijom Blaževićem pripremamo PopUp kutak na riječkoj tržnici. Planova je puno, želje imamo i jedva čekamo vidjeti gdje će nas Tonkine fritule odvesti. Za sve koji žele znati više o nama, imamo web stranicu, kao i Facebook i Instagram gdje nas možete naći pod nazivom Tonkine fritule.


Tonkine fritule vidimo kao hrvatsku verziju tapas bara gdje će svaki zalogaj biti rapsodija okusa, prezentirana kroz tradiciju s modernim twistom. Mjesto gdje će tanjuri pričati o legendama, osobama i povijesti. Vidimo se kao dio poslovnih događaja, teambuildinga i manifestacija. Planiramo u život vratiti i druga tradicionalna jela, ali sve u svoje vrijeme. Zadovoljni smo napretkom i idemo polako, ali sigurno.



Startup inkubator Rijeka pruža besplatnu podršku osobama koje žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici. Sastavni je dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke