Finale Kupa

Zlomislić će danas među vratnice umjesto Labrovića: “Želimo iskupljenje i osvajanje Kupa”

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ključ uspjeha je hrabri izlazak na Maksimir i domaćine svesti na minimum prilika, kaže Zlomislić



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras otvaraju novo poglavlje u lovu na trofej u smiraju sezone. Iz utrke za prvaka ispali su neočekivano lako. I nekako brzopotezno. Prvo loš dan (Lokomotiva), nedostatak sreće (Dinamo) pa potpuno prizemljenje (Varaždin) kulminirali su s tri poraza u nizu i potpuno izbacili Bijele na sporedni kolosijek.


Momčad je zasigurno dobrim dijelom izgubila dio samopouzdanja, no nije motiv i želju za iskupljenjem. Rijeka je po igri bila bolja u posljednjoj utakmici na Rujevici, i to je premisa od koje Željko Sopić i igrači polaze u današnjoj utakmici. Bijeli su pokazali kako se mogu nositi s najboljom hrvatskom momčadi, kao i da u tim sudarima dobrim dijelom odlučuju nijanse, pa i sreća. Sopićeva momčad uvjerena je da u dvije utakmice može do željenog trofeja koji bi učinio sezonu jako uspješnom, u protivnom ostalo bi dosta gorčine, neovisno o svemu dobrom što je Rijeka napravila, jesenas, ali poglavito ovog proljeća.


A za uspjeh se treba puno toga poklopiti. Za početak barem jedan gol u gostima koji vrijedi dvostruko kad su već u HNS-u ostali kod pravila koji je većina saveza napustila. Sopić najavljuje stoga napadačku igru. I to od prve minute. Želi iznenaditi Modre u njihovom dvorištu i na Rujevicu donijeti kapital koji bi olaškao put prema sedmom Suncu.




Motiva je pregršt s obje strane, ali sada se stvaraju preduvjeti za, priželjkuju u bijelom taboru, slavlje na Rujevici 22. svibnja.


– Što reći? Nadamo se osvajanju Kupa. Očekujemo dobru utakmicu, znamo protiv koga igramo jer Dinamo je najbolji hrvatski klub, no mi smo spremni. Želimo trofej – kaže Martin Zlomislić, pričuvni vratar Bijelih koji će među vratnice umjesto Labrovića budući da redovito brani samo u Kupu. – Atmosfera u našim redovima je dobra, imamo dosta iskusnih igrača koji će pomoći mlađima u pripremi.


Zabiti gol


Rijeka je dugo predvodila prvoligašku karavanu, čak 16 kola, no kola su krenula nizbrdo protiv Lokomotive pa unatoč dobroj igri i pristupu potpuno izgubila smjer u domaćem porazu od Dinama (1:2).


– Borili smo se do samog kraja. Malo nas je poremetila ta utakmica protiv Lokomotive, na Rujevici smo potom dobro igrali. Takav je nogomet, nekad si bolji, nekad lošiji. Dali smo sve od sebe i sada se okrećemo Kupu. U borbi za naslov ipak je bila ključna ta utakmica s Dinamom.


Zlomislić je na Rujevici došao na ljeto 2021. iz redova Širokog Brijega i bio uglavnom u sjeni Labrovića. No, marljivo je radio pod paskom Gojka Mrčele, a kad je dobivao prigodu branio je jako zapaženo, primjerice bio je junak pobjede nad Šibenikom u kojem je momčad slavila preokretom, sjajno je branio i u pripremnom ogledu s Udineseom.


– U dobroj sam formi, cijele godine bio sam zdrav i bez ozljeda. Spreman sam na najbolji mogući način odgovoriti na sve zahtjeve ovog susreta. Očekujem tešku utakmicu, oni su osvojili prvenstvo i puni su samopuzdanja. S druge strane mi smo karakterna momčad i spremno ćemo odgovoriti na sve što nas čeka.


U ovakvim utakmicama po običaju teško je reći što bi moglo biti ključ uspjeha. Riječanima je uz kompaktnost linija najvažnije zadržati balans u vezi koju predvodi Mišić, u napadu otupiti oštricu Petković – Kulenović bude li Dinamo igrao s dva napadača.


– Dinamo ima dosta kvalitetnih igrača, Mišića, Baturinu, Petkovića… Ključ uspjeha je hrabri izlazak na Maksimir i domaćine svesti na minimum prilika. Naravno, želimo pobijediti. Prednost uzvrata na Rujevici? Svakako je i to bitno, ali važno nam je kako ćemo odigrati u Maksimiru. Moramo sada zabiti gol u gostima jer ako se to ne dogodi, a primimo doma gol, odmah moramo zabiti dva. Na Rujevici se zna naš gard – dodaje Zlomislić.


Dignuti momčad


Na Rujevici je majstorija Petkovića iz slobodnog udarca prelomila utakmicu.


– Vježbamo konstatno i takve stvari. Imamo i mi dobre izvođače. Uglavnom postavlja se živi zid od pet igrača, ali nikad se ne zna kakav će biti udarac. Kako i koliko i kad ćeš vidjeti loptu koja ide prema golu.


Za osvojiti trofej ipak jednom u sezoni mora se i pobijediti Dinamo.


– Tu su Dilaver, Mitrović i Pjaca kao iskusniji igrači koji mlađima mogu prenijeti neke stvari i dignuti momčad. Vjerujem da ćemo se svi zajedno izdignuti iz ovoga i naravno – osvojiti Kup. Nadam se da ćemo ovaj put uz našu igru imati i više sreće i biti spretniji.


U Maksimiru se očekuje i podrška i možda do tisuću i pol navijača s Kvarnera.


– Navijači su uvijek uz nas i stvarno nas dobro prate u svakoj utakmici. Naš su dvanaesti igrač i njihova podrška nam puno znači. I zbog njih ćemo zapeti i dati sve od sebe za osvajanje trofeja. Na početku sezone bili bismo presretni s drugim mjestom, sada kad smo došli u situaciju da se borimo za oba trofeja, sigurno bi ostao žal da ostanemo bez njega. Zato se zna što želimo.


Martin i momčad u velikim su prilikama da pokažu da je ovo bila i njihova sezona.


– Sigurno, ovo će mi biti dvije najveće utakmice u karijeri. Zadnji finale sam odgledao s klupe, Labrović je branio na Poljudu protiv Hajduka. Nervoze i treme nema, nisam takav po prirodi. Vjerujem u sebe – zaključuje Zlomislić.


Trener Sopić nema velikih problema sa sastavom. Najavio je neke promjene, no za to treba pričekati do 18 sati i objave zapisnika. Ozljede vuku Dilaver, Janković i Goda, ali one nisu takve prirode da je njihov nastup isključen.