nagrada france footballa

Zlatna lopta po sedmi put pripala Lionelu Messiju, Lewandowski dobio “utješnu” nagradu za najboljeg napadača

Portal Novi list

Leo Messi sedmi put sa Zlatnom loptom/Foto: REUTERS

Leo Messi sedmi put sa Zlatnom loptom/Foto: REUTERS

Ove godine Messi je konačno osvojio reprezentativni trofej i to Copa Americu, što je prvi trofej za reprezentaciju Argentine poslije 28 godina, što je očito bilo presudno da nagrada pripadne baš njemu.



RIJEKA Zlatna lopta koju dodjeljuje France Football ove godine ponovno je otišla u ruke Lionelu Messiju.


Francuski list dodijelio je prestižnu nagradu na svečanoj ceremoniji u Parizu, a Argentincu je ovo sedma takva nagrada.


Ove godine Messi je konačno osvojio reprezentativni trofej i to Copa Americu, što je prvi trofej za reprezentaciju Argentine poslije 28 godina. Također promijenio je poslije mnogo godina klub i došao u Paris Saint Germain, a u prvoj polovici godine ponovno je imao sjajne brojke sa Barcelonom, iako Katalonci ništa značajno nisu napravili ove sezone.




No, mnogi smatraju da je nagrada trebala pripasti Robertu Lewandowskom, kojemu je pak dodijeljena nagrada za najboljeg napadača svijeta, koja je uvedena ove godine.


Osim toga, pošle godine izbor za prestižnu nagradu koju dodjeljuje France Football nije ni održan uslijed pandemije koronavirusa. Mnogi smatraju da je time načinjena velika nepravda Lewandowskom, koji je imao sjajne individualne statistike i predvodio Bayern do osvajanja svih najvažnijih trofeja.


Nagradu za najboljeg igrača mlađeg od 21 godine, Kopa trofej, dobio je 19-godišnji Pedri iz Barcelone. On je ujedno i 24. igrač svijeta po izboru francuskog lista za Zlatnu loptu, čak i ispred Luke Modrića. Prvi osvajač ove nagrade je francuski nogometaš Kylian Mbappé.


Gianluigi Donnarumma izabran je za najboljeg golmana svijeta. Drugo mjesto pripalo je golmanu Chelseaja i Senegala Edouardu Mendyju, dok je na trećem mjestu golman Atletico Madrida i Slovenije Jan Oblak.


Što se nogometašica tiče, Zlatnu loptu osvojila je igračica Barcelone i Španjolske Alexia Putellas.