Kvalifikacije za EURO

Zlatko Dalić uoči Walesa: “Nećemo puno mijenjati i ne smijemo kiksati. Teret je na nama”

Hina

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Favoriti smo, ali ne bježimo od toga. Moramo se paziti kontri i dugih lopti, to je njihov forte. Imaju brze igrače koji nam mogu biti velika opasnost. Vjerujem da ćemo biti fokusirani, iskoristiti svoje šanse i slaviti, najavio je Dalić



SPLIT Nakon osvajanja brončanog odličja na Svjetskom prvenstvu u Katru, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u subotu će povesti “vatrene” u novu pustolovinu, kvalifikacije za plasman na EURO 2024. godine u Njemačkoj.


Bit će to treći kvalifikacijski ciklus u koji Hrvatska ulazi s Dalićem na klupi, a prvi suparnik na tom putu bit će Wales i to u subotu u Splitu od 20.45 sati.


“Kreću nove utakmice, novo natjecanje. Napravili smo sjajne stvari u pet i pol godina, željni smo dobrih rezultata i pobjeda. Sutra je novi početak. Wales je došao u Split s velikim ambicijama, ali želimo krenuti pobjedom u novi kvalifikacijski ciklus. Nema puno promjena, osim Lovrena koji se oprostio i ozlijeđenog Petkovića.




Nećemo puno mijenjati što se tiče ostalih pozicija”, rekao je Dalić koji je izborničku dužnost preuzeo u listopadu 2017. godine u završnici kvalifikacija za odlazak na SP 2018. u Rusiju kada je Hrvatskoj prijetila opasnost da se ne plasira na to natjecanje na kojemu je na kraju stigla do finala i najvećeg uspjeha u svojoj povijesti.


Pod Dalićevim vodstvom Hrvatska je nakon Rusije izborila i nastup na EURU koji je odigran 2021. godine na kojemu je stigla do osmine finala te na SP 2022. u Katru gdje je osvojila još jedno odličje.


“Imali smo pet dana vremena za pripreme, sjajno je bilo na treninzima. Na sastanku sam rekao da su ovo opasne utakmice na kojima možeš puno izgubiti. Igrali smo 90 posto jačih utakmica od ove, bile su to utakmice od većeg značaja, ali ova protiv Walesa je jako bitna. Jako je važan start poslije Svjetskog prvenstva u Kataru.


Ne smijemo kiksati, teret je na nama. Favoriti smo, ali ne bježimo od toga. Moramo se paziti kontri i dugih lopti, to je njihov forte. Imaju brze igrače koji nam mogu biti velika opasnost. Vjerujem da ćemo biti fokusirani, iskoristiti svoje šanse i slaviti”, najavio je Dalić utakmicu protiv Walesa.


Hrvatska ima loša iskustva s počecima kvalifikacija u posljednje vrijeme, još je u Dalićevom sjećanju poraz od Slovenije u prvom dvoboju prošlih kvalifikacija za SP, ali i neuspjeh u Mađarskoj u drugoj utakmici kvalifikacija za prošli EURO. Stoga je izbornik operezan uoči susreta protiv Walesa iako ta reprezentacija u Split dolazi u pomlađenom sastavu jer su se nakon SP-a oprostili neki važni igrači, ponajprije kapetan Gareth Bale.


“Što se Walesa tiče, najvažniji igrači su im se oprostili. Više se ne mogu osloniti samo na Balea. No, imaju mlađe igrače koji obećavaju. Očekujem bržu i motiviraniju reprezentaciju, došli su igrači koji se žele dokazivati. Moramo biti oprezni, ne smijemo upisati unaprijed tri boda. Imamo loša iskustva s počecima kvalifikacija, ona Liga nacija pa Mađarska, Slovenija… Moramo biti pametni i razumni, ne smijemo juriti i žuriti”,  dodao je Dalić.


Osvrnuo se hrvatski izbornik i na pad forme nekih igrača nakon SP-a koji je igran u neobičnom terminu.


“Svi oni koji su igrali do kraja na SP-u imaju probleme, ne samo Hrvatska. Neki igrači su se ozlijedili, neki nisu u pravoj formi. Vlašić i Brozović su se ozlijedili, kao i Kovačić. Međutim, moramo zaboraviti te probleme. Igramo protiv dobre reprezentacije, imamo zamjene koje mogu promijeniti ritam utakmice. Neki igrači nisu u najboljoj formi, prvenstvo je bilo dugačko i imali su manje odmora. No, znamo što činiti, znamo kako rasporediti igrače i iskoristiti najbolje od njih”.


Hrvatska će u ovim kvalifikacijama odigrati ukupno osam utakmica, a osim Walesa suparnici će joj biti još Turska, Armenija i Latvija. Plasman u Njemačku će izboriti dvije prvoplasirane reprezentacije.


“Treba nam nekih 18 bodova. Prvo ili drugo mjesto, nećemo kalkulirati, cilj je osvojiti što više bodova i proći dalje”.