IZBORNIK ZA SVA VREMENA

Zlatko Dalić, prvi izbornik koji je s Hrvatskom izborio plasman na tri velika natjecanja: “Osjećam veliku sreću i ponos”

Davor Petrović

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Noć nakon utakmice držao me slatki umor i spavao sam vrlo malo. Zaslužili smo tu pobjedu. Teško smo došli do nje, ali bilo bi nepravedno da nismo pobijedili i direktno se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Tamo možemo biti samo još bolji - kaže Dalić



ZAGREB Autogol čovjeka čije puno ime glasi Fjodor Vasilijevič Kudrjašov lansirao je Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a Zlatka Dalića je dodatno zacementirao u povijest nogometa u Lijepoj Našoj, kao prvog izbornika koji je izborio plasman na tri velika natjecanja. Prije njega takvu priliku su imali samo Miroslav Blažević i Slaven Bilić, no obojica su zapela na kvalifikacijama za EURO 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, odnosno Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.


Dodatnu razliku predstavlja i činjenica da Dalić nije vodio tri kompletna kvalifikacijska ciklusa, već je doslovno preuzeo reprezentaciju na aerodromu, uoči odlaska u Kijev, gdje je Hrvatska imala imperativ pobjede. Bolje rečeno, svjesno je preuzeo veliki rizik koji je njegov izbornički mandat mogao sasjeći u korijenu, u smiraj kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.


Tog 9. listopada 2017. godine Hrvatska je pobijedila Ukrajinu (2:0), a mjesec dana kasnije, 9. i 12. studenog, bacila je Grčku na koljena u dodatnim kvalifikacijama. Zatim je stigao čudesni pohod na srebro u Rusiji i prvi ulazak u povijest hrvatskog nogometa. U kvalifikacijama za EURO 2020. bilo je manjih propusta, no na kraju je ta priča riješena bez previše stresa.




No, zato su ove kvalifikacije donijele dramu, počevši od poraza u Ljubljani na otvaranju ciklusa. Zapravo, svemu je kumovala pandemija koronavirusa koja je 2020. godine privremeno paralizirala sav sport. Zbog toga su ove kvalifikacije odigrane unutar samo četiri termina, u zgusnutom ritmu, s time da je između trećeg i četvrtog kola održan i EURO 2020.


Hrvatska se dizala iz utakmice u utakmicu, ali na kraju je opet bila suočena s imperativom pobjede u dvoboju sa zemljom iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Suvišno je podsjećati na dramu koju je donijela nedjeljna utakmica na Poljudu. Ruski bunker stenjao je pod silnim naletima hrvatske reprezentacije, ali ipak se nekako držao, a pomogla mu je i jaka kiša koja je natopila travnjak, dovevši situaciju do ruba regularnosti. Međutim, u 81. minuti se ukazala sportska pravda, u obliku spomenutog autogola Fjodora Vasilijeviča Kudrjašova.


– Noć nakon utakmice držao me slatki umor i spavao sam vrlo malo. Osjećam veliku sreću i ponos zbog ovog rezultata i želim još jednom čestitati svima koji su bili akteri utakmice: igračima, svom stručnom stožeru, navijačima na stadionu i onima koji su bili uz nas na neki drugi način. Zaslužili smo tu pobjedu. Teško smo došli do nje, ali bilo bi nepravedno da nismo pobijedili i direktno se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Kataru – rekao nam je Dalić u ponedjeljak.


Ogromna vjera


Jeste li u nekom trenutku pomislili da bi utakmica mogla završiti bez golova?


– Cijelo vrijeme sam govorio da je moja vjera ogromna i da našim dečkima iznimno puno vjerujem. Kako se primicao kraj utakmice, tako je počinjala lagana nervoza, ali niti u jednom trenutku nisam pomislio da nećemo pobijediti. S obzirom na energiju, želju i htijenje naših igrača na terenu, znao sam da nam se mora to vratiti. Dečki su bili nevjerojatni, kako je pojačavala kiša, tako su oni dodavali gas. Taj gol je pao u idealnom trenutku jer to je bilo pred kraj i nismo morali dugo braniti prednost.


Pandemija koronavirusa ubrzala je ritam igranja kvalifikacija, pa ste u ožujku i rujnu imali po tri utakmice unutar sedam dana, a u listopadu i studenom po dvije unutar četiri dana. Osim toga, tijekom ljeta je održan EURO. Koliko vam je takva situacija otežala posao?


– To nas je dosta poremetilo, pogotovo zato što je usred kvalifikacija upao EURO. Tempo je bio izuzetno naporan jer smo od ožujka do prošle nedjelje odigrali četrnaest utakmica. No, EURO nam je, na neki način, dobro došao da se posložimo i promijenimo određene segmente. Posebno naporno bilo nam je u rujnu jer smo imali gostovanja kod Rusije i Slovačke, a zatim utakmicu sa Slovenijom na Poljudu. Mislim da je to bilo presudno za nas. U listopadu nismo uspjeli pobijediti Slovačku u Osijeku, ali ostali smo u situaciji da sve držimo u svojim rukama, a to je bilo najvažnije.


Od početka kvalifikacija, nakon poraza u Ljubljani i teško izborenih pobjeda nad Ciprom i Maltom, uvjeravali ste javnost da će se Hrvatska podići do kraja ciklusa?


– Mi imamo potrebnu igračku kvalitetu i samo je bilo pitanje kako će sve sjesti na svoje mjesto. U zadnjih sedam utakmica, kada smo se posložili i pružili priliku igračima, koji su bili u formi i imali su kontinuitete nastupa, više nije bilo sumnje da ćemo ostvariti svoj cilj. Uz dužno poštovanje prema svim suparnicima u skupini, mi smo tu bili najkvalitetniji. Znalo se dogoditi da nas ne ide, da ne realiziramo prilike koje bi inače zabili, ili da se mučimo protiv bunkera, kao što je bilo s Ciprom i Maltom na Rujevici. Na primjer, smatram da smo protiv Slovačke u Osijeku zaslužili pobjedu, a osvojili smo samo bod. S druge strane, Ruse je pratila sportska sreća. Oni su sa Slovacima bili u podređenom položaju na svom terenu, a osvojili su tri boda. Na kraju nam se sve to vratilo na Poljudu s Rusijom.


Nova snaga


Kada je završio EURO, rekli ste da si zamjerate što niste bili dosljedni sebi. Kakva je sada tu situacija?


– Čim je rezultat dobar, to znači da je sve posloženo kako treba. Možda sam jedan od tih rijetkih koji su spremni uvijek preuzeti odgovornost kada nešto nije dobro. Mislim da se takve stvari očekuju od mene. Na kraju smo napravili taj pomak, posložili smo se i organizirali malo bolje. Mislim da smo pogodili sa svime što smo napravili.


U proteklih osam mjeseci kroz reprezentaciju je prošlo osam debitanata, s time da su skoro svi imali zapažene role. Jeste li očekivali da će oni toliko pružiti?


– Ti dečki su naša nova snaga, nova energija i ova vrijednost. Svaki od njih je zaslužio poziv u reprezentaciju jer oni su budućnost hrvatske reprezentacije. Oni su u ovim kvalifikacijama dali veliki doprinos, ali sve to ne bi bilo učinkovito bez pomoći i podrške naših senatora sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ti dečki uz naše starije igrače mogu biti samo još bolji. Ponavljam, oni su budućnost i uvjeren sam da od njih možemo očekivati velike stvari. Međutim, to neće ići bez ovih starijih, naših senatora.


Znači, vi s optimizmom očekujete studeni i listopad 2022. godine i Svjetsko prvenstvo u Kataru?


– Naravno. Uvjeren sam da možemo biti samo još bolji.