EURO 2021.

Izbornik Zlatko Dalić objavio popis reprezentativaca za predstojeći EURO: “Ovo je najbolje što Hrvatska ima”

Portal Novi list, Hina

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Uremović je bio nešto ozlijeđen, ne mogu imati na popisu igrače koji nisu sto posto spremni - objasnio je Dalić



ZAGREB Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezetnacije, objavio je popis igrača za pripreme za predstojeći EURO. Na popisu nema većih iznenađenja.


– Popis ne mora biti definitivan, ali ne mogu igrati svi. Da ja vama dam popis, napisali biste 98 posto istih imena kao i ja. Ovo je naše najbolje u ovom trenutku. Čeka nas težak posao nakon naporne sezone, ali kako je nama tako je i drugima. Stalno ponavljam da moramo biti momčad, sve raditi zajedno. Mi još uvijek nismo tim, nedostaje nam vremena. Imamo sjajnu atmosferu, imamo dobre odnose u reprezentaciji. Naši posljednji rezultati nisu bili najbolji,  ali veliki sam optimist. Vjerujem igračima, a naš prvi cilj je proći skupinu – rekao je Dalić, koji će dio reprezentativaca okupiti 25. svibnja u Rovinju, tri dana kasnije trebala bi se priključiti druga skupina igrača, a nakon toga Kovačić i mladi reprezentativci.


Dvije test utakmice

Hrvatska će prije EP-a imati dvije pripremne utakmice. Prvog dana lipnja u Velikoj Gorici će odmjeriti snage protiv Armenije, a 6. lipnja u Bruxellesu slijedi ogled protiv Belgije. Osmog lipnja “Vatreni” putuju u svoju bazu u škotskom u St Andrewsu.




Svjetski doprvaci će na EP-u igrati u skupini D. U prvom susretu, 13. lipnja na Wembleyju će odmjeriti snage protiv Engleske, pet dana kasnije Hrvatsku u Glasgowu očekuje ogled protiv Češke, a nastup u skupini D “Vatreni” će zaključiti protiv Škotske, ponovo na stadionu Hampden Park 22. lipnja.


EP počinje 11. lipnja utakmicom između Italije i Turske u Rimu, a završava finalom 11. srpnja u Londonu.

Uremović je bio na mom popisu, ali se ozlijedio. Čekat ćemo do kraja tjedna, ne mogu ići u rizik s igračima koji su ozlijeđeni, no krajnji rok za prijavu je do 1. lipnja – rekao je Dalić.


Dogodila se i promjena u stručnom stožeru. Novo ime je Vedran Ćorluka, koji je objavio prekid igrače karijere i došao na presicu zajedno s Draženom Ladićem.


– Zagovaram viziju da u reprezentaciji moraju biti bivši igrači koji su prošli kroz reprezentaciju. Ja nisam imao tu čast, ali Dražen (Ladić), Vedran (Ćorluka) i Ivica (Olić) jesu. Njihovo iskustvo mi je važno. Od Vedran očekujem da mi ukaže na neke stvari, da misli na svoj način. Očekujem kvalitetne savjete, kritike, stvari koje ne vidim – istaknuo je izbornik.


Dalić se osvrnuo i na medijske napise kako je bilo sukoba između mladih i starih igrača.


– Nikakvih sukoba u reprezentaciji nema, meni je žao što je tako ispalo. Potrebna nam je kemija koju smo imali u Rusiji. Tamo smo stvorili skupinu ljudi kojoj nitko ništa nije mogao. To nam treba i sada. Da je bilo sukoba i neposluha ja bi reagirao. Otišao bi. Rekao sam da nismo još pravi. Da jesmo, onda bi u Sloveniji zabili prve dvije šanse.


Izborik je još jednom prokomentirao i “slučaj Sosa”.


– Drago mi je da je sa Sosom završilo kako je završilo. Ispalo je puno stvari koje nisu trebale, ali Borna će u budućnosti biti važan dio reprezentacije. Bilo je to sedam dana zabave i igara za sviju. Mi smo razgovaraili, sve je prihvatio i sada je sve na njemu. Hrvatska nema luksuz da se riješi takvog igrača.


Otkrio je i na kojoj poziciji vidi Joška Guardiola koji je prvi put dobio poziv.


– U zadnje vrijeme igrao na lijevom beku i to jako dobro. Donosi puno prema naprijed, isto tako i u fazi obrane. Oporavio se i sada će prvo pomoći Bišćaniu na EP-u. Teško je naći igrača koji ima takvu energiju i moć – istaknuo je Dalić.


REPREZENTATIVNI POPIS


VRATARI:


Dominik Livaković (Dinamo)


Lovre Kalinić (Hajduk)


Simon Sluga (Luton)


BRANIČI:


Šime Vrsaljko (Atletico Madrid)


Domagoj Vida (Bešiktaš)


Josip Juranović  (Legia)


Dejan Lovren (Zenit)


Duje Ćaleta-Car (Marseille)


Borna Barišić (Glasgow Rangers)


Mile Škorić (Osijek)


Joško Gvardiol (Dinamo)


Veznjaci:


Luka Modrić (Real Madrid)


Marcelo Brozović (Inter)


Milan Badelj (Genoa)


Mateo Kovačić (Chelsea)


Nikola Vlašić (CSKA Moskva)


Mario Pašalić (Atalanta)


Luka Ivanušec (Dinamo)


Napadači:


Bruno Petković (Dinamo)


Ivan Perišić (Inter)


Andrej Kramarić (Hoffenheim)


Josip Brekalo (Wolfsburg)


Ante Rebić (Milan)


Mislav Oršić (Dinamo)


Ante Budimir (Osasuna)


Pretpozivi:  Filip Uremović (Rubin), Marko Livaja (Hajduk), Toma Bašić (Bordeaux), Marin Pongračić (Wolfsburg), Kristijan Lovrić (Gorica), Lovro Majer (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek), Nikola Moro (Dinamo Moskva).