Trener Rijeke

Željko Sopić uoči Jadranskog derbija: ‘Za ovakve utakmice se živi, najvažnije je dati sve i ne podleći pritisku’

Denis Frančišković

Željko Sopić/Foto M. LEVAK

Željko Sopić/Foto M. LEVAK

Onaj tko je platio kartu ima pravo vikati što hoće. Što ja mislim o tome to je neka druga stvar. Najvažnije je da momčad bude izolirana od toga, kazao je trener Rijeke



RIJEKA – Dovoljno je reći – Jadranski derbi. Ukupno njegovo 172. izdanje, sudar rivala sa sjevera i juga, prvoplasirane i drugoplasirane momčadi HNL-a. Utakmica koja tradicionalno nosi svoj naboj i emocije, ali i nudi ono ponajbolje od hrvatskog nogometa. Mjesto radnje – Rujevica, subota 18.30 sati…


– Moram sam sebe odmah na početku ispraviti pošto su me ljudi iz kluba ispravili. Rekao sam nedavno da pola Rijeke živi za ovu utakmicu, sad znam da cijela Rijeka živi za ovu utakmicu – istaknuo je Željko Sopić na press konferenciji.


– Najvažnije je da, uvjetno, ne podlegnemo pritisku tribina, da odigramo svoju utakmicu i da damo sve što možemo u datom trenutku. I da pokušamo uzeti tri boda. Utakmica je to, bez obzira na veliki pritisak sa svih strana, koja se igra za tri boda i neće ništa odlučiti. Onaj koji bolje prođe bit će zadovoljniji. No, puno je kola do kraja i u principu tako na to gledam.




Psihološka priprema ovakvih utakmica često je najzahtjevnija.


– Naravno da ću porazgovarati sa svim igračima, čak i u četiri oka o samoj utakmici. S druge strane za ovakve utakmice se živi, sve su to mladi igrači i ne treba neki prevelik teret stavljati na njihova leđa. Iskreno, nekog prevelikog pritiska nema i ne osjećam. Utakmica je kao i svaka druga, a kakav bi bio čovjek i trener da ne želim svaki ogled pobijediti. Sada je to Hajduk, poslije će doći Gorica, Dinamo… Mi svaku utakmicu želimo pobjediti. A problem je taj što s druge strane je također protivnik koji to isto želi. Dečki su spremni, dobro su radili i nadamo se pozitivnom ishodu.


Problemi s ozljedama?


– Imamo manjih problema s Galešićem i Grgićem. Vidjet ćemo hoće li se oporaviti ili ostati u sadašnjem stanju. Imali smo lakšu provjeru protiv juniora, a Veiga je malo izvrnuo zglob. Ima distorziju i nisam siguran kakvo će biti njegovo stanje. Bojim se da neće biti na raspolaganju za subotu.


Na Rujevicu se nakon incidenta s navijačima prvi put vraća Marko Livaja. Tenzije na tribinama će biti naglašene, strahujete li da se to može prenijeti i na travnjak?


– Ne mislim da će to prenijeti na travnjak. Niti najmanje. To sam govorio dok sam bio igrač, a i sada ću. Onaj tko je platio kartu ima pravo vikati što hoće. Što ja mislim o tome to je neka druga stvar. Najvažnije je da momčad bude izolirana od toga. Kao igrač igrao sam na sto ili ne znam koliko stadiona i kao trener vodio utakmice. Nisam svaki put bio sretan kako su se navijači protivničke, a nekad i moje momčadi ponašali. To je tako, dio folklora i s time živimo – kaže Sopić.