Godine nisu važne

Željko Mavrović ponovno će boksati: “Ring će pokazati koliko sam subjektivan”

Igor Duvnjak

Željko Mavrović/Foto D. ŠKOMRLJ

Željko Mavrović/Foto D. ŠKOMRLJ

Godinu i pol dana sam u kontinuiranom treningu i posvećivanju sebi - kaže Željko Mavrović o pripremama za povratak i sutrašnjem dvoboju s Gruzijcem Gogičašvilijem



RIJEKA Američki pisac James Fenimore Cooper je još od prve polovice 19. stoljeća zauzeo mjesto u književnosti, pogotovo one za djecu, oduševljavajući silne generacije klinaca svojim nezaboravnim djelom »Zov divljine«. Ovih dana ga se netko može prisjetiti nakon vijesti da će Željko Mavrović ponovno boksati, u njegovom slučaju »zov ringa« je tako snažan da ruši sve granice, popularni hrvatski teškaš itekako s pravom može pjevušiti onu »godine nisu važne«. Uglavnom, mjesto njegova povratka među konopce je Klagenfurt, gdje će Filip Hrgović imati svoj idući nastup, ovog puta protiv Crnogorca Marka Radonjića.


Željko Mavrović, koji je inače iskazao interes i za borbom protiv svjetske legende Mikea Tysona, pogurao je grudu izazvavši lavinu. Iako su mu »tek« 52 godine, slavna »Šaka sa Srednjaka«, koja je prije nekoliko desteljeća u društvu s Asmirom Vojnovićem, Radomirom Škaricom, kao mladi Zagrepčanin veselio riječke ljubitelje plemenite vještine u prvoligaškim borbama bivše Jugoslavije, zaigrat će opet među konopcima kao i njegov dječački idol Muhammad Ali. S druge strane ringa bit će 26 godina mlađi Gruzijac Ramazi Gogičašvili.


Iskusan je boksač koji se borio protiv Alena Babića 2019. godine te je izgubio nokautom u drugoj rundi, ali što je njegovo iskustvo naspram onom koje ima Mavrović. Inače, posljednji nastup Gruzijac je odradio pretprošli vikend, a nokautom u drugoj rundi savladao ga je hrvatski teškaš Agron Smakići.


Jedini poraz




Željko Mavrović nije nastupao od rujna 1998. godine. Tada je doživio svoj jedini poraz u profesionalnoj karijeri, a bolji je bio Lennox Lewis jednoglasnom odlukom sudaca nakon 12 rundi borbe. Borba Lewisa i Mavrovića je bila i za WBC-ov pojas teške kategorije, a unatoč jakom otporu i hrabroj predstavi, Mavrović se nakon toga nadalje više nije borio.


– U petak sam opet u ringu – poručio je Željko Mavrović, vozeći se za Klagenfurt. – Boksam meč sa službenim borcem, nije tu riječ o veteranskim nastupima i sličnim pričama. Ovo sada je čisto da osjetim sebe pred publikom, da se osjetim u pravom ringu, baš da vidim gdje sam sada. Boksam u Klagenfurtu na istoj priredbi na kojoj boksa Filip Hrgović, znači boksamo zajedno, a ja se borim u uvodnom meču. Suparnik mi je Ramazi Gogičašvili iz Gruzije, itekako je mlađi od mene, ima 26 godina.


Boriti se u službenom profesionalnom meču teške kategorije je itekako zahtjevna zadaća, uostalom znana je davna poruka da u boksu »nema prijateljskih nadmetanja« te da se za sve treba maksimalno pripremiti. Mavrovića pritom prožimaju one ugodne emocije, dok nakon silnih godina otvara vrata svog omiljenog boksačkog svijeta.


– Što se priprema tiče, pripremio sam se apsolutno što je najbolje moguće u ovom trenutku. Godinu i pol dana sam u jednom kontinuiranom treningu i posvećivanju sebi. Samo će mi ring pokazati koliko sam subjektivan, a koliko je to stvarnost.


Dug i Tyson


Magnet ringa omeđenoga konopcima snažno ga je privukao da mu se vrati i opet navuče rukavice za nastup u službenoj borbi.
– Od prošlog službenog meča prošle su 23 godine. Postoji neki, da ga tako nazovem, dug koji je ostao iza mene i nosim ga. Mike Tyson je otvorio tu priču i nadam se da ću u perspektivi boksati protiv najboljih boksača svog vremena.


Spominjanje Tysona automatski budi priču o nadmetanjima slavnih boksačkih veterana, čeka se realizacija ovih planova.


– Ovo veteransko nadmetanje, u smislu realizacije, još ne postoji, za sada postoji nekakva najava. Riječ je o pet, šest boksača iz moje generacije. Tu su recimo Tyson, Evander Holyfield, RonnyJonson, Shannon Briggs i još neki. Ponavljam, sve je to ideja, ne znam gdje će se to odvijati, moguće je da će se odvijati samo mečevi između njih. Nadam se jednoj takvoj profesionalnoj ligi, koja je najavljena u SAD-u, uglavnom sve je to nešto čemu se nadam, a što još uvijek ne postoji – dodao je Mavrović, kojem njegovi brojni fanovi žele sve najbolje u borbi u Klagenfurtu.